19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGeamurile termopan au „produs“ victime

Geamurile termopan au „produs“ victime

Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC)- filiala Dolj a fost asaltat in luna decembrie de un numar tot mai mare de plingeri privind montarea timplariei de PVC sau aluminiu, cu geam termopan. Tot mai multe firme care executa astfel de lucrari au intrat astfel in vizorul inspectorilor ISC. In aceasta situatie s-a ajuns atit din cauza ofertantilor, cit si a cumparatorilor.

„De vina sint si unii, si altii. Craiovenii care platesc pentru a avea astfel de geamuri, cind aud ca pretul se micsoreaza vizibil in cazul in care nu au termoizolatie, prefera sa scoata mai putin din buzunare. Din pacate, dupa o anumita perioada se trezesc ca apare condensul. In aceasta situatie vin la noi si fac tot felul de reclamatii. Bineinteles, si agentii economici au o parte din culpa pentru ca ar trebui sa ii avizeze pe cumparatori de pericolul care exista“, a precizat Gheorghe Enescu, inspector- sef in cadrul ISC Dolj. Un alt aspect cu care se confrunta reprezentantii institutiei il reprezinta lipsa de interes a craiovenilor, care pentru un pret mai mic prefera sa lucreze la negru cu anumite firme de acest profil. In cazul in care ulterior montarii apar diverse probleme, acestia au „invatat“ deja sa se adreseze inspectoratului. Nici in acest caz, angajatii de aici nu au prea multa putere deoarece foarte rar au posibilitatea sa ii identifice pe cei vinovati.

„Am luat legatura printr-un anunt din ziar cu o firma care monta geamuri termopan. Dupa ce am contractat lucrarea, reprezentantii firmei au pretins ca este reciproc avantajos daca nu incheiem legal nici un act. Dupa nici doua luni am inceput sa am probleme cu geamul de la bucatarie. Incercind sa ii contactez, mi-au raspuns ca nu sint obligati, conform legii sa intervina, pentru ca eu nu am la mina nici un act. Am anuntat degeaba toate institutiile pentru ca nu i-au mai putut gasi. Am fost inselat astfel cu vreo cinci milioane de lei“, a mentionat un craiovean.

O parte dintre pagubiti fac apel si la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, sperind ca in acest mod vinovatii vor fi taxati. De cele mai multe ori insa, firmele-fantoma fie nu sint gasite, fie nu recunosc lucrarea realizata.

„Cei de la OJPC fac apel la noi pentru ca avem oameni specializati in inspectorat pe acest domeniu. Cind insa nu reusim sa le aplicam nici o sanctiune, craiovenii inselati trebuie sa stie ca ii pot da in judecata pe vinovati, putind sa isi obtina dreptatea in justitie“, a incheiat Enescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS