20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinanţele doljene ii scot lui Dilgoci la licitaţie utilaje de peste 11 miliarde de lei

Finanţele doljene ii scot lui Dilgoci la licitaţie utilaje de peste 11 miliarde de lei

Deoarece a contestat datoriile totale de 150 de miliarde de lei către stat,
fiscul a demarat un control la TUFON SA pentru a afla adevărul

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj are şansa de a recupera o parte insemnată din restanţele acumulate la bugetul consolidat al statului de societatea TUFON SA, patronată de omul de afaceri Constantin Dilgoci. Pe 8 decembrie, Serviciul administrare mari contribuabili din cadrul DGFP Dolj va organiza o licitaţie publică pentru vinzarea a 27 de active aparţinind SC TUFON, in valoare de peste 11 miliarde de lei. Demersul Finanţelor nu este singurul de acest gen in incercarea de a recupera la buget o parte din cele aproximativ 150 de miliarde de lei restanţe acumulate de societatea lui Constantin Dilgoci. Printre activele care ar putea face cu ochiul posibililor investitori se găsesc mai multe tipuri de strunguri şi maşini de frezat şi găurit, precum şi citeva autovehicule. Cel mai scump accesoriu este o maşină de frezat a cărei valoare fără TVA ajunge la aproximativ 1,4 miliarde de lei.

Conform anunţului de licitaţie, cumpărătorii, care pot fi atit persoane fizice, cit şi persoane juridice, trebuie să plătească şi să depună cu cel puţin o zi inainte de 8 decembrie dovada plăţii a 10% din valoarea bunului pe care vor să-l cumpere. De asemenea, posibilii investitori trebuie să aducă şi dovada emisă de creditorii bugetari că nu au obligaţii bugetare restante.

Controlul va lămuri nivelul datoriilor către buget ale TUFON SA

Cit vor reuşi Finanţele să recupereze din datorii prin vinzarea activelor TUFON rămine sub semnul intrebării, deoarece la precedentele licitaţii investitorii nu prea s-au inghesuit să cumpere utilajele aflate sub sechestrul DGFP Dolj. De fapt, suma de aproximativ 150 de miliarde de lei cit reprezintă datoriile TUFON către bugetul statului a fost contestată vehement de Constantin Dilgoci, care, in urmă cu citeva săptămini, declara pentru GdS că statul i-a umflat nota de plată şi că funcţionarii din Finanţele doljene nu au calculat cum trebuie cuantumul datoriilor. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care DGFP a incercat la vremea respectivă să răspundă contestaţiilor depuse de Dilgoci, care ameninţa că va da statul in judecată. Deşi reprezentanţii fiscului spuneau că datoriile proveneau chiar din documentele puse la dispoziţie de omul de afaceri, aceştia considerau că este imposibil ca un nou control să scoată la iveală altă statistică. Conform spuselor actualului director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Ioan Filipescu, fiscul a declanşat in urmă cu citeva zile un control, pentru a stabili care este suma reală datorată de TUFON SA la bugetul statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS