19.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn barbat tinut in lanturi de nevasta

Un barbat tinut in lanturi de nevasta

• Legat de citeva luni cu un lant de picior, Aurel Mitroi este priponit de un par din curte • Sotia lui sustine ca l-a legat ca sa nu fuga de acasa • Nici politia si nici primaria n-au avut habar de aceasta situatie

Satul Moreni al comunei doljene Cetate este scena unui fapt greu de imaginat. Un batrin, bolnav psihic, traieste de citeva luni in curte, ca un ciine. Un lant greu de fier ii atirna de glezna unuia dintre picioare, celalalt capat al lantului fiind legat de un stilp din ograda. Barbatul, murdar si neingrijit, neschimbat de citeva luni, abia daca se poate misca pe o raza de doi metri in jurul stilpului, cit sa ajunga la un pat de fier unde sa doarma, sub un sopron ca un cotet. Ce pare cu adevarat incredibil este faptul ca aceea care l-a legat cu lantul este nimeni alta decit sotia sa. Motivul: chipurile, sa nu fuga de acasa.

„Ca sa nu plece de acasa, l-am legat cu lantul de picior si l-am incuiat cu un lacat“

Pina acum cinci sau sase ani, nimeni nu mai stie cu precizie, Aurel Mitroi a fost un om in putere. Isi ingrijea gospodaria si se intelegea bine cu nevasta lui, Florica. Dupa ce boala psihica a inceput sa se manifeste, viata barbatului s-a schimbat radical. Comportamentul sotiei a culminat, cu citeva luni in urma, cu mutarea barbatului din casa in curte, unde i-a instalat un pat de fier. Femeia nu s-a oprit insa aici. De teama ca ar pleca de acasa si s-ar putea pierde prin sat, Florica l-a legat pe Aurel cu un lant metalic de glezna piciorului. Celalalt capat al lantului a fost prins de un stilp zdravan, pe care barbatul sa nu-l poata rupe ori scoate din pamint ca sa evadeze. De luni de zile, barbatul are acest lant gros legat de piciorul gol si nu poate sa mearga mai mult de doi metri. Vecinii il vad de dimineata pina seara stind in picioare imbracat in aceleasi haine jerpelite. Pentru Florica Mitroi, inlantuirea – la propriu – a sotului ei pare sa fie ceva absolut normal: „Ca sa nu plece de acasa, l-am legat cu lantul de picior si l-am incuiat cu un lacat. Inainte il mai desfaceam, da’ acuma nu mai pot, de vreo doua luni, pentru ca a intrat tarina pe gaura unde se baga cheia in lacat si nu se mai poate da jos decit daca il tai cu pinza de bomfaier“.

„Daca vine copilul, il schimb, il scald, ii dau toale groase pe el si incerc sa-l bag in casa“

Desi nu mai e mult pina la prima ninsoare, batrinul inlantuit continua sa-si duca zilele sub sopronul unde nevasta i-a pus patul. Florica Mitroi s-a gindit insa la toate. S-a gindit si la „masurile“ pe care le va lua cind frigul va fi prea crunt pentru sotul ei: „Pina acum a fost cald, da’ acu’ o sa-l bag in casa si mut un pat ca sa-i fac loc. Il leg in asa fel ca sa poata sa iasa pina afara, colea asa, sa-si faca si el nevoile. Si de intrat inapoi in casa, daca o mai sti sa mai intre… O sa-l leg ori de piciorul patului, ori o sa bat un tarus in pamint. Da’ acu’ il leg cu sfoara, ca am cumparat sfoara groasa de la Cetate. Nu ii mai pun lantu’, ca de lant nu se mai inchide usa la casa“. Florica spune chiar ca a fost indemnata de vecini sa scape de Aurel, lasindu-l sa moara de foame: „Nu l-am mai schimbat de vreo trei saptamini, ca nu sta si nu pot sa-l schimb singura. Acum e schimbat cam de mult, da’, daca vine copilul, il schimb, il scald, ii dau toale groase pe el si incerc sa-l bag in casa. Imi e mila de el. Lumea zice sa nu-i mai dau sa manince, sa-i dau mincare mai putina ca sa moara, da’ nu pot“.

Vecinii, pro si contra

Vecinii par sa o inteleaga pe Florica Mitroi cu privire la faptul ca si-a legat sotul cu un lant. Toti sint de acord cu femeia si spun ca, altfel, barbatul risca sa fie calcat de vreo masina ori cine stie ce sa pateasca, daca pleca de acasa. „Pentru Florica e tot mai greu. Ce sa faca, ca daca nu-l leaga, pleaca de acasa, iar daca-l inchide in casa, sparge toate geamurile“, sustine vecina Elena Betiu. Alta vecina se arata si ea de acord cu masura luata de Florica Mitroi: „Ne pare rau la toata mahalaua de el si, cind il vedem asa, ne vine sa plingem, da’ ce sa facem… N-avem ce face. Asta e posibilitatea lui si asa a avut el noroc…“ Alti vecini sustin insa ca decit sa se chinuiasca astfel, ar fi fost mai bine pentru Aurel Mitroi sa fie internat intr-un spital de boli psihice. „Nu e legal ce-i face nevasta-sa. Stiu ca este bolnav, dar nu cred ca e legal sa-l tina legat de picior.“ „Nu ne bagam noi in familia lor, da’ mai bine sa-l duca la spital, decit sa-l tina asa“, sustine alta femeie care locuieste pe aceeasi ulita.

Autoritatile n-au habar de ce se intimpla

Lucratorii Postului de Politie Cetate nu stiau de nici un barbat legat cu lanturi de nevasta-sa. Nici reprezentantii primariei nu aveau habar de aceasta situatie, aflind de la ziaristi despre cele intimplate in ograda familiei Mitroi. „Era mai bine sa cunoastem din timp aceste probleme. Vom lua legatura cu sectia de politie de pe raza comunei si, cu ajutorul medicului de familie, vom incerca sa il internam pe batrin la unitatea medico-sociala din localitate. Pe mine acest caz m-a impresionat mult si nu credeam ca pot sa existe astfel de oameni, in astfel de situatii“, a declarat Fibia Florescu, viceprimarul comunei Cetate. Ramine de vazut daca autoritatile vor lua vreo masura, pentru a veni in sprijinul bietului Aurel Mitroi. Altfel, lasat in continuare in grija sotiei, batrinul risca sa sfirseasca legat de acelasi stilp din ograda casei sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS