10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTavanul fostei saline va fi prabusit controlat

Tavanul fostei saline va fi prabusit controlat

La trei ani de la dezastrul provocat de prabusirea sondei 366 de la Ocnele Mari, cind zeci de case au fost inghitite de pamint, iar sute de gospodarii inundate, specialistii s-au pus de acord si au gasit solutia salvatoare. Este vorba despre prabusirea controlata a tavanului cavernei si exploatarea economica a celor peste 1,5 milioane de metri cubi de saramura existenta in interior.

„Proiectul este facut si deja au inceput lucrarile premergatoare prabusirii controlate. Cel mai tirziu la inceputul saptaminii viitoare va incepe realizarea primei ferestre in tavanul cavernei, care va presupune scoaterea la suprafata a peste 120.000 de metri cubi de saramura. Saramura va fi preluata in totalitate de digul de retentie de la baza cimpului de sonde“, asigura Gavril Baican, ministrul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Numai pentru prabusirea controlata s-au alocat de peste o suta de miliarde de lei de la bugetul de stat.

Procedeu unic in lume

Florian Zamfirescu, seful Catedrei de inginerie geologica de la Facultatea de Geologie si Geofizica din Bucuresti, exclude producerea unor noi deversari masive de saramura in urmatoarele zile: „Fenomenul este permanent monitorizat si pina acum am anticipat fiecare miscare. Este exclus ca in urmatoarele zile sa se mai intimple ceva care sa nu poata fi tinut sub control“.

Initial se vor face foraje inclinate, executate mecanic sub jet de apa pentru scoaterea straturilor de marna din interior, dupa care in depozitele de sare se va introduce apa care provine din resturile de fabricatie de la OLTCHIM. „Prin acest fenomen vom prabusi controlat bucati de pamint asa cum dorim“, a mai spus profesorul Zamfirescu. Procedeul este unic in lume si este extrem de dificil din punct de vedere tehnic.

Populatia este speriata

Desi calculele matematice nu indica nici un pericol, oficialii de la Bucuresti veniti la Ocnele Mari se tem ca nu cumva natura sa le dea planurile peste cap si sa aiba loc o prabusire a malurilor de pamint din partea de nord a craterului format in urma cu trei ani. Si populatia din zona este panicata si se teme sa nu se repete ce s-a intimplat in septembrie 2001. La ultima deversare de saramura din 13 iulie 2004, peste 500.000 de metri cubi de saramura din lacul format deasupra cavernei au fisurat digul de retentie si au fost inundate sute de gospodarii. „De ani de zile ne spun sa stam linistiti, insa noaptea ne trezesc sirenele masinilor de pompieri sau de politie si sintem anuntati ca trebuie sa fugim cit mai repede din zona. Pe cine sa mai credem? Stam pe o bomba de atitia ani si nimeni nu a miscat un deget ca sa faca si pentru noi ceva. Iar acum ne amagesc cu prabusirea controlata“, afirma unul dintre localnicii din Ocnele Mari.

Daca totul va decurge fara probleme, potrivit specialistilor, in maximum doi ani „dezastrul ecologic de la Ocnele Mari va fi inlaturat“, iar zona va fi redata circuitului turistic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS