17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPETROM, sonde ilegale in Dolj

PETROM, sonde ilegale in Dolj

Sucursala PETROM Craiova a inceput lucrarile la doua sonde in judetul Dolj, fara sa detina autorizatie in acest sens, au concluzionat inspectorii in constructii.

Prima dintre nereguli a fost depistata in comuna Cotofenii din Dos. La sesizarea mai multor localnici, inspectorii in constructii trimisi de Consiliul Judetean Dolj au constatat ca SC FORAJ SONDE SA Craiova incepuse lucrarile de la o sonda amplasata in extravilanul localitatii, pe o suprafata de 2.500 de metri patrati, cu ridicarea unei platforme tehnologice si parcare, plus amenajarea unui drum de acces lung de 250 de metri si ridicarea unor baraci pentru amenajarea de santier. Din spusele localnicilor, lucrarile au inceput in urma cu o luna, inspectorii constatind ca societatea FORAJ SONDE nu detinea autorizatie de construire. In plus, suprafata pe care este amplasata investitia figureaza in documente ca teren agricol. Legea spune ca pentru executarea unor lucrari, altele decit cele agricole, investitorul trebuia sa faca schimbare de destinatie, cu plata taxelor de rigoare catre stat. In consecinta, societatea mentionata a fost amendata cu zece milioane de lei si s-a dispus sistarea lucrarilor pina la intrarea in legalitate.

Amenda si sistarea lucrarilor la Predesti

Arhitectul sef al CJ Dolj, Dumitru Cernatescu, a precizat ca obtinerea autorizatiei de construire inseamna si plata unei taxe de 1% din valoarea investitiei. Surse autorizate sustin ca valoarea reala a investitiei in construirea unei sonde se ridica la cel putin 60 de miliarde de lei, adica in jur de doua milioane de dolari.

Autoritatile judetene s-au sesizat si in cazul unei sonde amplasate ilegal in comuna Predesti, unde Sucursala PETROM Craiova este beneficiara unei investitii similare cu cea de la Cotofeni. Si aici, sanctiunea a fost de zece milioane de lei si o decizie de sistare a lucrarilor pina la intrarea in legalitate.

Dumitru Cernatescu a precizat ca in ultimii ani autoritatea judeteana a eliberat circa 20 de autorizatii pentru construire de sonde. Desi se crede ca numarul sondelor amplasate ilegal este mai mare, doar doua cazuri au fost depistate. Contactata telefonic, conducerea SC FORAJ SONDE, societatea care lucreaza pentru PETROM, a declarat ca va explica astazi de ce s-a grabit sa execute lucrarile fara sa aiba autorizatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS