18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStomatologa Genoveva da o „gaura“ de aproape doua miliarde de lei la BCR

Stomatologa Genoveva da o „gaura“ de aproape doua miliarde de lei la BCR

Banii au fost obtinuti prin contractarea mai multor credite pentru nevoi personale. Actele depuse erau falsificate, insa dosarele erau aprobate cu sprijin din interiorul bancii. Directorul si adjunctul BCR Obregia sint suspectati ca erau complicii medicului. Aceeasi grupare a pacalit si doua sucursale BRD, insa suma obtinuta este mult mai mica, de 600 de milioane de lei

O bucuresteanca a fost retinuta, alaturi de alte sapte persoane, dupa ce a fraudat cu aproape 2,5 miliarde de lei trei sucursale ale Bancii Comerciale Romane si doua ale Bancii Romane de Dezvoltare – Groupe Société Générale. Timp de un an, medicul stomatolog Genoveva Lazarescu a „convins“ 30 de persoane sa obtina credite pentru nevoi personale de la cele doua banci, in baza unor documente falsificate. Activitatea infractionala a medicului a fost sprijinita de o adunatura pestrita de „colaboratori“, care includea un agent de paza, un bucatar de la Pizza Hut, o infirmiera, doi taximetristi si doua persoane fara ocupatie.

29 de credite pentru nevoi personale

La inceputul lunii februarie a acestui an, politistii din cadrul Compartimentului Cercetari Penale al Politiei Sectorului 4 s-au autosesizat cu privire la faptul ca cinci sucursale ale unor banci din Bucuresti au fost fraudate in mod repetat, prin falsificarea documentatiei necesare obtinerii unor credite. Din primele cercetari a rezultat ca, in perioada 1 noiembrie 2002 – 31 ianuarie 2004, Genoveva Lazarescu (47 de ani), din sectorul 3, de profesie medic stomatolog, a incheiat, pe numele ei si pe al altor persoane, 29 de contracte de credit pentru nevoi personale, obtinind astfel 2,49 miliarde de lei.

30 de bucuresteni, bagati la inaintare

Potrivit inspectorului principal Dumitru Cheaga, din cadrul serviciului amintit, inainte de se a imprumuta, Lazarescu aflase ca pentru banii obtinuti prin acest tip de credit nu este nevoie de prezentarea unor documente justificative privind modul in care au fost cheltuite sumele, banca verificind doar veridicitatea actelor. Femeii nu-i trebuia, pentru a obtine un astfel de credit, decit adeverinta de salariu, cartea de munca, cererea de credit, declaratia pe propria raspundere si actele de identitate.

Numai ca, pentru ca voia mai multi bani, iar imprumuturile de acest gen sint destul de mici, medicului stomatolog i-a trecut prin cap ca ar fi bine sa convinga si alte persoane sa accepte, contra cost, intocmirea in fals a documentatiei de credit. Astfel, Lazarescu a gasit 30 de persoane care, in schimbul unor sume cuprinse intre doua si zece milioane de lei, mergeau la banci si depuneau actele falsificate.

Bani frumosi pentru falsificarea cartilor de munca

Modul de inselare a functionarilor bancii care acordau creditul era simplu. Citiva dintre apropiatii Genovevei xeroxau paginile goale ale unor carti de munca, pe care le completau si stampilau cu numele unor firme reale. Apoi, decupau seria unei carti de munca, o lipeau pe cea cu paginile xeroxate si o copiau in mod repetat, pina cind marginile seriei atasate nu se mai vedeau. Obtineau astfel o carte de munca identica aproape cu una adevarata. Mai mult, datele de pe adeverinta de salariu, cererea de credit si declaratia pe proprie raspundere erau completate cu nume si adrese care existau intr-adevar si erau inregistrate in evidentele politiei. Majoritatea creditelor erau obtinute in numele celor 30 de „ajutoare“ platite, doar citeva dintre ele fiind completate pe numele Genovevei Lazarescu. Periodic, falsificatorii erau rasplatiti pentru munca prestata cu pina la 100 de milioane de lei, bani luati tot din credite. Dupa ce incasa sumele acordate de banci, Lazarescu platea primele rate de credit, dupa care ii lasa pe titularii contractelor de imprumut cu ochii in soare.

Dupa ce au descoperit, intr-un tirziu, fraudele, angajatii BCR au ascuns „la sertar” dosarele cu probleme

Cele mai multe credite, solicitate chiar pe numele Genovevei, au fost obtinute de la BCR Obregia si BRD Pantelimon. Sase functionari angajati ai acestor sucursale sunt cercetati penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice (unii dintre ei si pentru abuz impotriva intereselor personale), complicitate la inselaciune si omisiunea sesizarii organelor judiciare, avind in vedere ca au descoperit falsurile in luna august a anului trecut si au tinut ascunse dosarele, desi ar fi trebuit sa anunte autoritatile.

Printre cei anchetati se afla directorul BCR Obregia si adjunctul sau, suspectati de a fi fost complicii Genovevei.

In afara celor doua filiale, Lazarescu a obtinut imprumuturi si de la BCR Sector 3, BCR Berceni si BRD Rahova.

Cei sapte complici ai doctoritei, retinuti, luni, sub acuzatiile de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, dintre care trei sunt cunoscuti cu antecedente penale, sint taximetristii Valentin Topor (35 de ani) si Marian Dinescu (31 de ani, condamnat cu suspendare pentru o incaierare), Cristian Merticariu (31 de ani – antecedente penale de natura judiciara), bucatar la Pizza Hut, Adriana Racu (39 de ani), infirmiera la un centru de plasament, Constantin Alexandru Saioc (39 de ani), agent la o firma de paza, si Marius Sandu Sibran (31 de ani) si Gabriel Rusu (24 de ani – furt), ambii fara ocupatie. Cei opt infractori au primit ieri mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In afara doctoritei si a celorlalti sapte retinuti, politistii bucuresteni cerceteaza, deocamdata, in libertate alte 23 de persoane implicate in acest caz. Verificarile sunt continuate pentru stabilirea intregii activitati infractionale, dispunindu-se masuri de recuperare a prejudiciului creat prin punerea sub sechestru a bunurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS