19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMortii Craiovei - napaditi de buruieni

Mortii Craiovei – napaditi de buruieni

Odihna vesnica „la loc cu verdeata“ a capatat in Craiova noi dimensiuni: mai stufoase si mai inalte. In cimitirele craiovene, balariile au luat in stapinire mormintele si aleile dintre ele. Unele cruci abia se mai zaresc, iar lespezile au crapat din cauza radacinilor buruienilor care le-au napadit. Craiovenii spun ca, daca nu se ingrijesc ei de curatarea locurilor de veci in care le odihnesc rudele si a aleilor de linga ele, administratia cimitirelor a spus de mult „aleluia“.

„Am fost la mormintul bunicilor, la Ungureni, si abia am reusit sa strabat aleea. Am ajuns zgiriat pe miini si cu pantofii verzi. Data viitoare o sa aduc cu mine o secera, sa-mi fac drum“, spune Gheorghe Coman, unul dintre craiovenii care se intreaba ce intrebuintare li se da banilor cu care cotizeaza an de an.

De vina sint gunoaiele, care „papa“ toti banii

Lucian Mosoiu, tehnician principal al Comisiei de Pompe Funebre din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), spune ca, intr-adevar, serviciul pe care il conduce a ramas putin in urma cu „defrisarea“ aleilor din cimitire, din cauza… gunoaielor.

„Este o problema cu care ne confruntam in fiecare an, cind da caldura. Toata lumea vine acum sa curete mormintele si, in loc sa duca gunoaiele pe aleea principala, le lasa pe aleile dintre morminte. Noi trebuie sa intram cu masinile printre alei, sa le incarcam si apoi sa ducem gunoiul la rampa de gunoi a orasului. Caratul gunoiului ne costa extraordinar de mult – cam opt milioane de lei. Iar noi adunam gunoiul saptaminal. Din cauza asta nu mai avem destui bani pentru curatarea aleilor la timp. Pentru ca aici intervine un alt aspect. Noi ne platim lucrarile din banii pe care ii primim de la apartinatorii locurilor de veci. Daca ar plati toata lumea nu ar fi probleme, dar nu platesc nici jumatate dintre ei. Am ramas putin in urma cu curatenia, este adevarat. Dar in doua- trei saptamini vom remedia situatia“.

Craiovenii care au locuri de veci platesc anual o taxa de 125.000 de lei catre RAADPFL. Ei spun insa ca serviciile lasa de dorit si ca, desi suma nu poate fi considerata foarte mare, cheltuiala nu se justifica. Aleile sint necuratate, mormintele sint pradate frecvent de romi care aduna florile, luminarile, felinare si chiar crucile, iar ciinii vagabonzi „patruleaza“ intr-o veselie, dindu-le palpitatii celor ce vin sa curete mormintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS