17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeorge Constantin Paunescu: „Restrictiile vamale tot mai sofisticate ar putea fi inlaturate prin parteneriate incheiate intre tarile din regiune“

George Constantin Paunescu: „Restrictiile vamale tot mai sofisticate ar putea fi inlaturate prin parteneriate incheiate intre tarile din regiune“

Lucrarile Forumului International Economic „Noua Europa in dialogul Vest-Est: integrare si dezvoltare“ au continuat ieri la Sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti, subiectul abordat fiind „Dialogul public – privat in spatiul geografic Reikjavik – Vladivostok“.

Evenimentul reuneste in capitala Romaniei reprezentantii a 27 de tari si a 24 de organizatii nationale patronale din Uniunea Europeana (UE), Comunitatea Statelor Independente (CSI), precum si ai unor organizatii internationale. In paralel, Bucurestiul a gazduit din nou, dupa zece ani, Consiliul Congresului International al Industriasilor si Intreprinzatorilor.

Mircea Ursache: „Procesul de privatizare ofera oportunitati pentru investitorii rusi“

Dupa incheierea marii privatizari, o data cu desfiintarea Autoritatii pentru Privatizare (APAPS), au mai ramas la stat 144 de societati care isi pot gasi proprietar inclusiv printre investitorii rusi, a declarat ieri Mircea Ursache, seful Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), la Forumul International Economic, organizat la Bucuresti de Congresul International al Industriasilor si Intreprinzatorilor (CIII) si UGIR. Societatile aflate in curs de privatizare si care au o importanta strategica si sociala nu vor fi executate silit, astfel ca „usile sint deschise“, a declarat Ursache in fata reprezentantilor a 24 de tari, majoritatea din Comunitatea Statelor Independente, prezenti la reuniune.

Ionel Blanculescu, ministrul controlului, i-a asigurat pe oaspetii rusi ca „in urmatorii sase-sapte ani, in Romania va fi un boom economic“ care nu ar trebui ratat de investitorii din fostul spatiu sovietic, mai ales ca „statul roman va garanta existenta unui mediu de afaceri profitabil, prin reducerea fiscalitatii si stabilitatea legislativa“.

Victor Gluhih: „Locul Romaniei pe piata ruseasca a fost ocupat rapid“

Romania s-a transformat, in 14 ani, dintr-unul dintre cei mai mari exportatori de alimente in Rusia, intr-un partener oarecare de afaceri, aflat mult sub nivelul Turciei, a declarat Victor Gluhih, membru al Consiliului Federatiei Ruse.

„Este adevarat ca exporturile de alimente erau un barter cu produse energetice. Toti am crezut ca Romania ramine in zona noastra, insa intreruperea relatiilor a adus alti exportatori in locul romanilor si a altor parteneri traditionali. Spre exemplu, in Crimeea, pe piata sint mai multe produse din Turcia decit din Ucraina“, a subliniat Gluhih.

Arkadii Volski: „Marfurile romanesti ajung de patru ori mai scumpe in Rusia, din cauza intermediarilor“

Arkadii Volski a precizat ca un antreprenor roman a prezentat in cadrul lucrarilor Forumului o situatie ce caracterizeaza stadiul actual al relatiilor de afaceri romano-ruse. Astfel, patronul firmei romanesti a povestit ca a gasit, pe piata din Moscova, produsele sale de mobilier, insa la preturi de patru ori mai mari decit cele cu care acestea pleaca din fabrica sa.

Volski a explicat ca acest fenomen este un rezultat al mult prea numerosilor intermediari care aduc marfurile romanesti in Rusia. Oficialul rus a concluzionat ca antreprenorii din cele doua tari trebuie sa dezvolte rapid parteneriate directe.

Anatoli Kinah: „Extinderea UE complica situatia exporturilor din CSI“

Membrii Congresului Industriasilor se confrunta insa si cu probleme de alta natura. Anatoli Kinah, presedinte al Uniunii Industriasilor si Intreprinzatorilor din Ucraina, a declarat ca extinderea UE cu cei zece noi membri complica situatia exporturilor din CSI, ceea ce a condus la o serie de apeluri de infiintare a unei Uniuni comerciale in aceasta zona.

Arkadii Volski, presedintele Uniunii Industriasilor si Intreprinzatorilor din Rusia si consilier al presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, crede ca UE este un factor de progres din punct de vedere economic, dar pentru cei zece noi membri si pentru celelalte tari care aspira la integrare, Comisia Europeana ar trebui sa tina cont si de istoria acestora.

Propuneri de creare a unui Spatiu Economic Unic in CSI

„Realitatile din Rusia nu sint compatibile cu cele din UE. Spre exemplu, pretul petrolului si cel al gazelor de pe piata rusa nu pot fi aliniate la cele practicate in UE. L-am intrebat odata pe Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, daca pretul bananelor de pe piata africana ar putea fi aliniat la cel de pe piata europeana. Alt aspect este acela ca tarile vestice isi permit sa acorde subventii agricole de pina la 40 la suta din valoarea finala a produsului“, a explicat Volski diferentele dintre cele doua zone economice, sustinind in consecinta crearea unui Spatiu Economic Unic in CSI. El a mai spus ca deschiderea unei reprezentante a CIII la Bruxelles, hotarire luata cu ocazia acestui Forum, ar putea simplifica semnificativ relatiile dintre aceasta zona si UE.

George Constantin Paunescu: „Dialogul social este la fel de important si pentru ridicarea nivelului de trai din tarile noastre“

George Constantin Paunescu, presedintele UGIR, a subliniat, la rindul sau, importanta parteneriatului public-privat atit in ceea ce priveste identificarea problemelor din societate si rezolvarea lor de catre guverne, cit si a realitatilor din comertul international. „Antreprenorii se confrunta cu restrictii tarifare vamale din ce in ce mai sofisticate, situatie care ar putea fi rezolvata prin infiintarea unor parteneriate intre tarile din regiune si prin dialogul cu UE. Pina acum dialogul pe ruta Rejkiavik – Vladivostok nu a functionat la nivelul asteptat. Daca acesta va putea functiona si din celalalt sens ramine de vazut“, a spus George Constantin Paunescu. El a subliniat ca dialogul social este la fel de important si pentru ridicarea nivelului de trai din tarile noastre. Acesta este foarte mic si in Romania, si in CSI si de aceea ar trebui sa devina o problema prioritara.

Capitalul rus intra in Romania si prin Olanda sau Cipru

Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, se declara acum doua zile, in cadrul aceluiasi Forum, nemultumit de nivelul investitiilor rusesti in economia romaneasca.

Seful statului a dat exemplul unor tari care ar fi inteles mai rapid economia romaneasca si ca urmare au adus aici capital important. Iliescu a nominalizat in acest sens firme din Italia, Germania si Olanda. Victor Gluhih a declarat ieri, in replica la afirmatiile presedintelui Romaniei, ca firmele rusesti au investit masiv in Romania si o fac inca: „Tot ce se investeste din Olanda se cheama Lukoil, iar firmele cipriote din siderurgia romaneasca au tot capital rus“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS