16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeorge Constantin Paunescu: Relatiile cu Rusia - la fel de importante ca si cele cu SUA, UE sau China

George Constantin Paunescu: Relatiile cu Rusia – la fel de importante ca si cele cu SUA, UE sau China

Congresul International al Industriasilor si Intreprinzatorilor, manifestare care este organizata, din nou, dupa zece ani, in Romania, a debutat ieri la Bucuresti. Concomitent, la Palatul Parlamentului, cu sprijinul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR), au inceput lucrarile Forumului International Economic „Noua Europa, in dialogul Vest-Est: integrare si dezvoltare“. La eveniment participa reprezentantii a 27 de state si a 24 de organizatii nationale patronale din Uniunea Europeana (UE) si Comunitatea Statelor Independente (CSI), precum si ai unor organizatii internationale. Printre invitatii Forumului se numara Arkadii Ivanovici Volski, presedintele de onoare al Congresului International al Industriasilor si Intreprinzatorilor din Rusia, consilier al presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, Victor Konstantinovici Gluhin, presedinte al Congresului International al Industriasilor si Intreprinzatorilor din Rusia, membru al Camerei Superioare a Parlamentului Rus.

Presedintele Ion Iliescu a avut ieri o intilnire privata cu George Constantin Paunescu, presedintele UGIR si al Uniunii Patronatelor din Romania (UPR), Arkadii Ivanovici Volski si Victor Konstantinovici Gluhin. Seful statului s-a adresat Forumului de afaceri romano-rus, desfasurat la Palatul Parlamentului. In cadrul Forumului International va fi analizata intreaga problematica a tendintelor globale si regionale spre uniune si diviziune (integrare si regionalizare) in lume.

Problemele transportului in zona Marii Negre, in atentia Forumului International Economic

Formarea si mentinerea unei functionari eficiente a coridoarelor internationale de transport a fost principalul punct abordat de autoritatile romane si reprezentantii tarilor din fosta Uniune Sovietica, la Comitetul de Transport si Tranzit din cadrul Forumului International Economic de la Bucuresti.

Marian Munteanu, vicepresedinte al UGIR, a declarat in deschiderea sesiunii ca relatiile mediului de afaceri din Romania cu partenerii rusi nu se pot dezvolta normal fara crearea unei infrastructuri de transport durabile si eficiente.

Leonid Kozlov, presedintele Comitetului de Transport din Congresul International al Industriasilor si Intreprinzatorilor, a subliniat pozitia avantajoasa de care se bucura Romania in cadrul marilor culoare de transport dintre Europa si Asia, pozitie care ar putea fi fructificata mai bine daca ar deveni o prioritate pentru autoritati.

Traian Panait, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a confirmat ca prin Romania trec trei coridoare europene, care pot fi modernizate numai cu aportul statului.

Oficialul sustine ca modernizarea infrastructurii rutiere poate fi considerata incheiata „ca pregatire“. „Cadrul legal e definitivat, acum ar trebui sa se treaca la etapa calitativa“, a subliniat Panait.

Reprezentantii transportatorilor din fostul spatiu sovietic au atras atentia ca rutele si porturile navale devin mai importante pe masura ce Romania va implementa masurile prevazute in capitolul aferent de negociere pentru aderare, si anume dezvoltarea celorlalte tipuri de transporturi in detrimentul cailor rutiere.

Panait i-a anuntat pe partenerii rusi ca digul de larg al Portului Constanta va fi prelungit anul acesta cu un kilometru si ca pina in 2006 navigatia pe Dunare va fi asigurata si noaptea, prin introducerea unui sistem de semnalizare luminoasa. De asemenea, oficialul a anuntat ca se are in vedere dezvoltarea unei linii de feribot spre Turcia si Georgia.

„Politicile din domeniul transporturilor si proiectele in acest sens au o singura concluzie: aceasta zona de transport are nevoie de dezvoltare. Daca nu toate caile de trafic, macar coridoarele euro-asiatice“, a declarat Aleksander Kondratyev, vicepresedintele Academiei Internationale de Transport.

El a mai precizat: „Presedintele Vladimir Putin a zis ca transportatorii trebuie sa fie cu doi pasi inaintea industriei. Chiar si in Comunitatea Statelor Independente avem tehnologie europeana de transport, dar factorul uman lasa de dorit. In aceasta directie trebuie sa colaboram cu expertii din zona, intrucit cei din vest au fost instruiti pentru situatia de acolo“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS