16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratorii de bloc sint obligati sa aduca bani de acasa

Administratorii de bloc sint obligati sa aduca bani de acasa

Asociatiile de proprietari nu vad cu ochi buni obligativitatea administratorilor de a primi atestare pentru a-si putea continua activitatea in domeniu. „Cursurile pentru administratori sint o bagatela. Nu invata nimic si pierd timpul de pomana. Ce sa invete mai mult decit stiu? Trebuie sa aiba cunostinte de contabilitate si nimic mai mult“, a declarat Paul Dumitrache, presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Locatari si Proprietari (UJALP) Dolj.

Presedintele UJALP considera ca aceasta initiativa este nefolositoare. „In urma discutiilor avute cu cei care au facut aceste cursuri, am inteles ca au fost cazuri cind cei care le-au predat materia nu aveau nici o legatura cu domeniul dat. Unul dintre profesori era un fost politist care le-a citit din legislatia in vigoare, lucru pe care il pot face si stind la birou“, a mai spus Paul Dumitrache. Printre subiectele care le sint predate administratorilor care vor sa obtina atestatul se numara si multiploi si submultiplii litrului, dupa cum reiese din declaratiile presedintelui UJALP. Un alt aspect controversat il reprezinta Legea 22/1969, care prevede obligativitatea depunerii de catre administrator a unei garantii financiare echivalente cu trei salarii tarifare conform contractului incheiat cu asociatia de proprietari. La aceasta se adauga prevederile HG 400/2003 si 1386/2003 care dau posibilitatea Adunarilor Generale ale Proprietarilor sa ceara garantii suplimentare echivalente cu media rulajului lunar dintr-un an. „Asa se poate ajunge la sume de ordinul miliardelor, bani pe care administratorul nu are de unde sa-i aduca“, a mai spus Paul Dumitrache.

De aceeasi parere este si Seful Serviciului de Coordonare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan, care considera ca in unele cazuri garantiile solicitate depasesc cu mult posibilitatile financiare ale administratorilor. „Cu cit asociatia a rulat mai multi bani, cu atit ii este mai greu administratorului sa faca rost de acesti bani. Daca asociatia este mare, ruleaza sume importante, iar oamenii vor sa se asigure ca au de unde sa-si recupereze banii daca administratorul nu este cinstit. Oricum, aceasta garantie suplimentara este optionala si este la latitudinea Adunarii Generale a Proprietarilor. Ei decid“, a precizat Marian Giubelan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS