15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosarul lui Petre Ciobotea a ajuns la Tribunalul Gorj

Dosarul lui Petre Ciobotea a ajuns la Tribunalul Gorj

• Fostul director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova a fost trimis in judecata de PNA pentru trafic de influenta in forma continuata • Petre Ciobotea este cercetat pentru luare de mita intr-un alt dosar, unde va trebui sa-si justifice averea impresionanta, prea mare pentru salariul sau de bugetar

Procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala impotriva lui Petre Ciobotea, dispunind trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a fostului director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRPD) Craiova, pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Dosarul va fi inaintat pentru judecare Tribunalului Gorj.

Spaga la drumul mare

PNA a stabilit ca, in perioada aprilie – decembrie 2003, Ciobotea a uzat de prerogativele functiei sale, pretinzind si primind de la denuntatorul sau, Teodor Moga, bani si bunuri in cuantum de peste un miliard de lei. Pentru justificarea acestor pretentii, directorul de la Drumuri si Poduri a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra unor persoane cu functii de conducere si decizie din cadrul unor societati comerciale cu capital privat, pentru a-i determina pe acestia sa incheie si sa deruleze contracte de furnizare de materiale de constructii cu una dintre firmele la care Moga era administrator.

Dupa ce a socotit ce beneficiu ar scoate Moga in baza acestor contracte, Ciobotea i-a pretins acestuia, ca pret al coruptiei, un apartament in Bucuresti sau contravaloarea acestuia. Prin acte repetate de remitere a unor diferite sume de bani, fostul director al DRDP Craiova a primit de la Moga suma de 430 de milioane de lei, 3.075 de euro si 8.400 de dolari.

In 5 decembrie 2003, procurorii PNA au realizat prinderea in flagrant a lui Ciobotea, imediat dupa ce acesta primise valuta de la denuntatorul Moga. Cu ocazia perchezitiei, in geanta inculpatului, aflata in masina de serviciu, au fost gasite importante sume de bani, in lei si valuta: 126 de milioane de lei, 2.940 de dolari si 20.240 de euro.

Un dosar finalizat, altul in cercetare

Ca urmare a informatiilor ce atestau ca suma respectiva era rezultatul comiterii si altor fapte de coruptie, procurorii PNA au dispus disjungerea cauzei si formarea unui nou dosar penal, in care Ciobotea este cercetat pentru infractiunea de luare de mita. Oamenii legii incearca sa stabileasca provenienta banilor gasiti in masina fostului director de la Drumuri si Poduri, dindu-si seama ca nici veniturile lui de director si de consilier judetean si nici ale sotiei sale – de director al Directiei de Sanatate Publica Gorj si de consilier judetean – nu justifica nici macar miliardul din masina.

Extinzind cercetarile, procurorii au identificat insa in proprietatea inculpatului si a sotiei sale bunuri materiale a caror valoare utila de circulatie depaseste cu mult posibilitatile financiare, legale ale familiei Ciobotea. Pentru acest motiv, s-a luat masura sesizarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 115 /1996, a Comisiei pentru Cercetarea Averii.

Explicatii pentru aceasta avere n-ar fi prea greu de gasit. In calitate de director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, Petre Ciobotea avea in mina o adevarata mina de aur. Directia Regionala are in derulare contracte de sute de milioane de dolari, pentru repararea si intretinerea cailor rutiere din judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Vilcea si Olt, administrind o retea de drumuri nationale in lungime de 1.840 de kilometri. Doar costurile pentru reabilitarea Drumului National 6, intre Craiova si Drobeta Turnu Severin, pe o lungime de 102 kilometri, se ridica la 133,60 milioane de dolari. Finantarea este asigurata prin programul ISPA si are ca termen de finalizare anul 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS