13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEpidemie de oreion la Gradinita „Confectii“

Epidemie de oreion la Gradinita „Confectii“

Aproximativ 40 de copii, din toate grupele de la Gradinita „Confectii“ Craiova, s-au imbolnavit de oreion din cauza unui cadru medical. Directoarea gradinitei sustine ca vinovat este medicul de familie al unei fetite, iar doctorul incriminat spune ca nu de la copilul din grija sa s-a declansat epidemia. Fiecare parte implicata se disculpa. In acest timp, conducerea gradinitei este preocupata de faptul ca, pentru serbarea Craciunului, nu vor mai fi destui copii care sa sustina programul artistic. Parintii copiilor bolnavi vor sa reclame cazul la Directia de Sanatate Publica Dolj, pentru a se lua masuri si pentru a se descoperi vinovatul sau vinovatii.

Totul a pornit de la o fetita, pe nume Andreea, care a fost adusa la gradinita de mama sa, desi in urma cu ceva timp prezentase semne de boala. Pe 25 noiembrie, mama fetitei a prezentat la cabinetul medical al Gradinitei „Confectii“ o adeverinta medicala eliberata de medicul de familie Doina Olaru, care atesta ca fetita este perfect sanatoasa. La nici zece zile de la reintoarcerea fetitei, asistenta sustine ca a trimis-o acasa, fiind suspecta de oreion. Andreea s-a facut bine, dar, intre timp, din ce in ce mai multi copii au inceput sa prezinte simptome de oreion. Boala s-a extins rapid, trei-patru colegi ai fetei imbolnavindu-se, apoi copii din alte grupe. Suparata ca este acuzata de neglijenta, Tudora Busoi, asistenta medicala a gradinitei, se disculpa: „Cum as fi putut eu sa nu realizez ca acest copil a avut oreion, daca chiar eu l-am trimis inapoi la doctorul de familie, care a spus ca e sanatos? Acest copil a venit insotit de mama sa, care a adus un certificat medical de la doctorul de familie, care atesta ca este clinic sanatos. Eu nu pot trece peste recomandarile medicilor. Apoi, imediat cum s-a intors in colectivitate, a si inceput sa se vaite de dureri de git si am trimis-o acasa. Chiar mama fetitei ne-a sunat apoi si ne-a spus ca are oreion. Perioada de incubatie a parotiditei este de la doua saptamini pina la 20 de zile. Cum sa nu fiu eu atenta, cind copilul a venit deja bolnav la gradinita, infectindu-i si pe ceilalti?“.

Rea-vointa sau inconstienta

Directoarea gradinitei, Marilena Onescu, a fost deranjata de vizita presei si a sustinut initial ca pentru trei cazuri de oreion se face atita vilva. Apoi l-a incriminat pe medicul de familie al Andreei: „Oreionul este o boala a copilariei. Toti copiii o fac si nu este ceva atit de alarmant. Daca medicul de familie al fetei a scris cu mina lui ca este sanatos si poate intra in colectivitate, noi ne supunem acestei decizii. La grupa respectiva sint 22 de copii inscrisi si lipsesc momentan 11. Unii au anuntat ca sint gripati, altii la tara, iar patru au oreion. Pentru patru cazuri de acest gen faceti atita caz!“.

Desi directoarea a sustinut ca doar in grupa mare A au fost cele cinci cazuri de oreion, am descoperit ca in toate celelalte grupe lipsesc copii, majoritatea fiind suspectati de oreion. In replica, Doina Olaru, medicul de familie al Andreei, sustine altceva: „Epidemia de oreion a inceput pe la 15 octombrie. Deci fetita nu avea oreion cind a fost trimisa de cei de la gradinita la noi la cabinet. Adeverinta i s-a eliberat pe 25 noiembrie, dupa ce copilul s-a vindecat. Eu nu cred ca de la ea a inceput epidemia. Deci trebuie vazut care a fost primul caz de oreion de acolo. Avem foarte multi copii din 1 Mai, nu neaparat de la aceasta gradinita, din tot cartierul“. Doctorita a recunoscut insa ca adeverinta cu pricina nu este completata de Domnia sa, ci de asistenta, dar are parafa ei. Apoi si-a amintit ca, de fapt, nimic nu pleaca din cabinetul sau pina nu ii este adus la cunostinta: „Nu a fost completata de mine adeverinta, dar copilul a fost aici si era bine, era sanatos, deci nu i s-a dat drumul in colectivitate pina nu a fost clinic sanatos. Nu putea elibera acea adeverinta fara mine, pentru ca, de obicei, stam la acelasi birou si nimic nu pleaca pina nu ma uit despre ce este vorba“. Si totusi: „Eu nu neg ca s-ar putea ca adeverinta sa fie eliberata de asistenta mea, pentru ca las citeva adeverinte pe birou pentru eventualitatea in care mai intirzii“, a spus Doina Onescu.

Parinti suparati si nici un vinovat

Dupa ce s-au suparat, revoltat si nu si-au recunoscut vina, atit directoarea Onescu, cit si medicul Olaru au lasat-o mai moale. In schimb, parintii copiilor bolnavi de oreion nu au de gind sa lase lucrurile asa. Doua mamici indignate, care nu au dorit sa-si dezvaluie identitatea, au declarat: „Este normal sa fim suparate si revoltate. N-am fi crezut ca e posibil asa ceva. In loc sa izoleze imediat primul caz descoperit, i-au imbolnavit pe toti“.

Mergind la cabinetul medicului de familie Doina Olaru, nu mica ne-a fost mirarea cind am descoperit ca o asistenta dadea consultatii, iar medicul de serviciu lipsea. Parintii care asteptau cu sugarii in brate pe holul cabinetului au recunoscut cu greu ca, de foarte multe ori, odraslele le-au fost consultate de asistente, tot acestea eliberind retetele si adeverintele medicale sau trimiterile. Directoarea Marilena Onescu este preocupata de faptul ca de serbarea de Craciun nu vor mai fi destui copii care sa sustina programul. Pentru ca nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru epidemia de oreion de la Gradinita „Confectii“, parintii vor sa reclame cazul la Directia de Sanatate Publica Dolj, asteptind ca aceasta institutie sa gaseasca vinovatul sau vinovatii si sa ia masuri pentru a preveni alta epidemie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS