14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024

Scurte stiri

50 de garsoniere ANL, repartizate chiriasilor

Un bloc de garsoniere construite prin ANL la Tirgu Jiu a fost repartizat chiriasilor, pe baza punctajelor obtinute. Blocul inaugurat ieri in cartierul Lotrului cuprinde 50 de garsoniere, iar alte 75 au fost repartizate in aceasta vara. Pe lista de asteptare pentru acest gen de locuinte mai sint aproximativ 400 de persoane, un alt bloc fiind in constructie in centrul orasului. Chiria pentru o garsoniera este de 200.000 de lei, iar contractele se incheie pe o perioada de cinci ani.

Inspectorii scolari vor avea statut de functionari publici

Persoanele din cadrul inspectoratelor scolare judetene, care ocupa functiile de inspector scolar general sau inspector scolar general adjunct, respectiv inspector scolar de specialitate sau inspector scolar au statut de functionari publici, afirma conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) intr-un comunicat transmis recent la ISJ Dolj. Cu o saptamina inainte de a fi trimis acest comunicat, conducerea MECT a transmis o adresa oficiala catre toate inspectoratele scolare din tara, in care se preciza ca in ISJ nu sint functionari publici. Inspectorii din toate judetele erau dezorientati vizavi de statutul lor. Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici din cadrul MAI, Romeo Paul Postelnicu, a spus ca persoanele din aparatul propriu de specialitate al inspectoratelor scolare urmeaza sa fie reincadrate in noile functii publice.

Bradul de Craciun, taiat din curtea unei biserici

Autoritatile din Tirgu Jiu au instalat in centrul orasului bradul care va fi impodobit de Sarbatori. Acesta are 11 metri inaltime si a fost taiat din curtea unei biserici din comuna Cilnic, pentru a fi donat municipiului. Alti patru brazi, dar de dimensiuni mai mici, vor fi instalati in alte zone ale orasului, pentru a fi impodobiti de Craciun.

Echipamentele agricole se subventioneaza

Directia Agricola Dolj a primit, in urma cu doua zile, HG nr. 1399, care prevede ca, pe linga subventia de 45% acordata de guvern pentru achizitionarea de tractoare noi, se acorda aceeasi subventie si pentru cumpararea de echipamente agricole. Judetului Dolj i-au fost repartizate zece miliarde de lei care, pina in prezent, au fost cheltuite, dar in acte 6,5 miliarde de lei figureaza ca alocate producatorilor de tractoare. Aurel Calin, specialist la Directia Agricola Dolj, crede ca, in urmatoarele zile, se vor epuiza si celelalte fonduri, deoarece pina la aparitia actului normativ nu se stia ca se subventioneaza si echipamentele agricole.

Orasul lui Brancusi se va infrati cu orasul lui Auguste Rodin

Autoritatile locale din Tirgu Jiu au demarat o campanie de infratiri cu alte orase din Europa. Se poarta discutii in vederea infratirii cu municipiul Celje din Slovenia, cu orasul Habay din Belgia si cu Montauban din Franta, de care autoritatile sint interesate pentru ca este orasul natal al sculptorului Auguste Rodin. Cele mai avansate negocieri sint cu orasul Celje din Slovenia. Ambele municipii si-au trimis delegatii in vizita, iar oficialii din Tirgu Jiu au fost invitati sa participe la sarbatorirea orasului Celje, care va avea loc anul viitor. Administratia locala a invitat un sculptor sloven la tabara „Constantin Brancusi“.

ROMAG va produce apa grea pentru Unitatea nr. 3 de la Cernavoda

Combinatul de apa grea ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin va livra in 2004 intreaga cantitate de combustibil nuclear necesar punerii in functiune a Unitatii nr. 2 de la Centrala Nuclearo – Electrica (CNE) de la Cernavoda. Potrivit directorului general al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), Rodin Traicu, imediat dupa aceasta livrare se va trece la fabricarea apei grele destinate Unitatii nr. 3. Pentru incarcarea initiala a fiecarui reactor este necesara o cantitate de aproximativ 500 de tone de apa grea. In cursul acestui an, ROMAG PROD a exportat 20 de tone de apa grea in China, regia semnind cu autoritatile de la Beijing un memorandum pentru o colaborare viitoare.

Severinul, impodobit de Sarbatori

Primaria Drobeta Turnu Severin a inceput impodobirea cu ghirlande luminoase a principalelor artere din municipiu. Actiunea va fi incheiata pe 15 decembrie, cu trei zile inainte de manifestarile dedicate Sarbatorilor de Iarna. Pe 18 decembrie vor incepe spectacolele in aer liber, in prima zi urmind sa fie lansat si jocul de artificii. In aceste zile va fi ridicat si bradul de Craciun, municipalitatea severineana alocind pentru serbarile iernii din acest an suma de 750 de milioane de lei.

Ambiguitate suverana

Muzeul de Arta – Palatul „Marincu“ din Calafat a fost vizitat in 1998 de regele Mihai si de regina Ana. Vizita regala a lasat urme in prestigioasa institutie de cultura, si anume in cartea de onoare a muzeului, unde suveranele miini si-au lasat autograful si citeva ginduri. Se pare insa ca regele si sotia nu au fost prea inspirati in momentul respectiv sau muzeul nu le-a lasat o impresie prea puternica, pentru ca si in prezent cei care le citesc rindurile se intreaba ce-au vrut sa spuna. Deasupra datei – 2 iulie 1998, Mihai si Ana au scris, citet, dar totusi greu de inteles: „Mihai si Ana. Fosti suverani ai Romaniei. Am zis, am scris, pentru ca asa a fost“ (!!!).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS