9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosarul fraudei BCR Novaci a ajuns in instanta

Dosarul fraudei BCR Novaci a ajuns in instanta

Fostul director al BCR Novaci impreuna cu doi oameni de afaceri si patru angajate ale bancii au fost trimisi in judecata. Dosarul a ajuns la Tribunalul Gorj, unde judecatorii vor stabili primul termen de judecata. Frauda de la BCR Novaci este de aproximativ o mie de miliarde de lei, insa plingerile au fost disjunse si la Tirgu Jiu se va judeca doar disparitia a 300 de miliarde de lei.

La Tribunalul Gorj a ajuns simbata rechizitoriul Parchetului National Anticoruptie, prin care sapte „actori“ ai unei parti din frauda adusa Bancii Comerciale Romane sint trimisi in judecata. Este vorba despre fostul director al BCR Novaci, Sorin Popescu, omul de afaceri din Vilcea, Ion Marin, patron al firmei RARORA Berbesti, fostul director al SC Foraj Sonde Tirgu Carbunesti, Ion Niculae, si alte patru angajate ale BCR Novaci. Judecatorii Tribunalului Gorj vor stabili primul termen de judecata in aceasta cauza, care va fi cel tirziu peste o luna.

Presedintele Tribunalului, Gheorghe Miruta, a declarat ca dosarul primit reprezinta doar o parte din frauda adusa BCR: „Exista mai multe plingeri privind frauda de la BCR Novaci, insa cererile au fost disjunse si se vor judeca separat“.

Rechizitoriul inaintat instantei din Gorj priveste doar cele aproximativ 300 de miliarde de lei luate din BCR Novaci pentru cumpararea societatii de Foraj Sonde Tirgu Carbunesti. Creditele au fost obtinute ilegal, unde si-au dat concursul patru angajati ai bancii, directorul Sorin Popescu si Ion Niculae, directorul societatii de foraj.

Dumitru Contoloru, arestat, dar angajat al BCR

Alaturi de acestia mai este arestat si fostul director al Sucursalei Gorj a BCR, Dumitru Contoloru. Desi au existat multe cereri din partea acestuia pentru eliberare din motive medicale, instanta nu a dispus pina in prezent punerea in libertate. Inainte de a fi arestat, Contoloru a fost schimbat din functia de director, raminind inspector de credite. De la arestare si pina in prezent au trecut peste 90 de zile, insa lui Contoloru nu i s-a desfacut contractul de munca. El este suspendat din functie, desi Codul Muncii prevede clar incetarea raporturilor de munca, dupa 60 de zile de la arestare.

Parchetul National Anticoruptie a comunicat ca in cazul „fraudei BCR Gorj“ sint implicate 70 de persoane. Dupa aproximativ patru luni de la inceperea cercetarilor nu se stie decit care este suma acordata ilegal de banca, nu si unde au ajuns creditele. La banca din Novaci se poate vedea doar cine a luat creditele. Si in cadrul centralei BCR exista framintari, directorul adjunct al Directiei Juridice, Virgil Andronache, cel care a depus plingerea impotriva lui Sorin Popescu, a fost schimbat din functie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS