23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBarbat ratacit, la un pas de a fi linsat de satenii din Pirsani

Barbat ratacit, la un pas de a fi linsat de satenii din Pirsani

Satenii din Pirsani au trait clipe de cosmar vineri noapte, dupa ce s-au luptat pe viata si pe moarte cu un presupus hot gasit in bucataria de vara a Elenei Surugiu, o batrina de 80 de ani. Despre ceea ce s-a intimplat in realitate in acest sat exista numeroase variante. Satenii sustin ceva, barbatul prins altceva, iar politistii fac cercetari. In jurul orei 2.00 noaptea, Gheorghe Murtaza a auzit ciinii latrind si a iesit la poarta. A auzit zgomote in bucataria de vara a vecinei sale, Elena Surugiu. Barbatul a strigat-o de citeva ori pe femeie si, vazind ca nu raspunde, a sarit gardul in curtea acesteia. A vrut sa intre in bucarie, dar a strigat mai intii.

Vazind ca nu primeste nici un raspuns, omul i-a alertat pe vecini ca o persoana necunoscuta o prada pe batrina. In nici zece minute, s-a dat alarma in sat si, cu furci si topoare, oamenii s-au adunat in ograda batrinei. Au inceput intii sa strige si sa someze persoana din bucatarie sa iasa afara ca este inconjurata: „Vazindu-se incoltit, asta a inceput sa arunce cu tot ce i-a cazut in mina. A aruncat cu farfurii, cu lemnele din bucatarie, cu sare, malai, faina, pahare, sticle. Zburau ca la bombardament. Doua ore ne-am patimit cu el ca la razboi! Ne-a lovit cu tot. A distrus bucataria femeii. Abia pe la patru si ceva am reusit opt insi sa il prindem. L-am legat cu o sirma la miini si nu am vrut sa-i dam drumul“, a spus Gheorghe Murtaza.

Ciudat este faptul ca oamenii l-au gasit pe presupusul hot imbracat cu hainele femeii, pe care batrina le avea in bucatarie. Aceasta situatie a stirnit panica intre oameni si i-a convins ca individul este infractor si trebuie pedepsit dupa legea lor. „Norocul lui cu politistii, ca altfel il gaseati spinzurat de copac, in pielea goala. Asa am vrut sa facem. Oameni ca astia nu merita sa traiasca“, spuneau satenii adunati la poarta Elenei Surugiu. Agitati, dupa ce au fost convinsi de politisti sa il predea, oamenii s-au adunat la sfat. Acestia sint convinsi ca barbatul a vrut sa o violeze pe batrina, sa fure si apoi sa o omoare. Costica Stoian, din Pirsani, spune ca acelasi individ a intrat intii peste o familie, de la sosea, si a fost dat afara de acolo. Apoi ca a fost adus cu o masina alba la poarta babei.

Multe variante despre acelasi eveniment

Variantele sint multe si tot mai multi oameni isi amintesc acum ca au vazut sau auzit cite ceva vineri noaptea. Costica Stoian sustine ca stie mai multe: „Eu va spun ce am vazut si auzit eu. Aseara, am auzit zgomot de masina afara si am iesit la poarta. Am vazut o Dacie alba care a oprit cinci minute pe ulita, cam in dreptul casei batrinei, si apoi a plecat. Mai apoi s-a dat alarma ca avem hoti. Va spun sigur ca sint o gasca. Asta nu e singur, ci pus de cineva. Pai, recunoscu el acum cind il prinseram ca tre’ sa vina masina sa il ia“.

Presupusul hot este Mirel Balica, de 23 de ani, din Galicea Mare, si sustine ca s-a ratacit in drum spre localitatea de domiciliu. Are o poveste cam ciudata si putin credibila. Mirel Balica spune: „M-am ratacit, ca pe aici seamana cu Romanesti. Eu lucrez la spalatorie si am luat un taxi care m-a lasat la gara. De aici am luat-o pe jos spre casa. Veneau tiruri, m-a prins noaptea si am intrat intr-un bar de aici de la sosea. Pentru ca nu am baut nimica, m-au dat afara. Apoi am mers dupa niste oameni si, la un moment dat, in curtea unei case, am mai vazut una mai mica si m-am gindit sa ma incalzesc putin. Am batut la poarta si am strigat la Dan, dar nu mi-a raspuns nimeni. Am intrat in casa aia mica pe geam, ca l-am spart. Mi se udasera si hainele si mi le-am dat jos. Am gasit niste haine acolo si m-am imbracat. Era frig. Dupa aia au venit unii si au inceput sa tipe sa ies afara. Mi-a fost frica si am dat cu tot ce am gasit in ei sa ma apar. N-am vrut sa fur nimic, numai sa maninc ceva si sa ma incalzesc“. Batut, cu urme vizibile pe fata si corp, imbracat in hainele batrinei, tinarul se bucura ca a scapat din miinile oamenilor: „Noroc cu seful, ca altfel aia chiar ma omorau“.

„Nu mai avem somn pina la Craciun. Ne pazim cu rindul animalele si casele!“

Politistii din Pielesti povestesc rizind prin ce au trecut vineri noaptea. Sustin ca oamenii au o mentalitate invechita. Chinul politistilor a inceput in momentul in care a trebuit sa convinga oamenii sa predea omul prins: „Dupa ce am reusit cu chiu cu vai sa il scoatem din miinile lor, au inceput sa strige ca trebuie arestat. Degeaba le-am explicat noi ca s-au schimbat legile si nu se poate sa il arestam noi, ci procurorii. Au inceput sa spuna ca tinem cu hotul. Apoi ne-a luat trei ore numai ca sa aflam identitatea acestui om, care ba sustinea ca sta in Lupeni, ba la Galicea. Cu greu am aflat numele parintilor si prenumele. Apoi am mers sa facem reconstituirea faptelor. Pai, nu am putut, ca nu ne-au lasat oamenii. Am fost nevoiti sa facem cale intoarsa la post cu Balica si sa ii lasam pe oameni sa se linisteasca ca sa putem face procedurile legale la fata locului“, a precizat Costel Medintu, agent-sef adjunct la Postul de politie din Pielesti.

Lui Mirel Balica i se va intocmi dosar penal pentru distrugere si risca inchisoare intre o luna si trei ani, numai daca in urma cercetarilor nu se dovedeste ca a mai savirsit si alte fapte penale. In urma acestui incident, satenii din Pirsani nu mai au liniste. Au format echipe de cite cinci oameni care fac de paza cu rindul prin sat. „Sintem patiti, maica! Ne-au furat anul trecut porcul de 300 de kilograme si vitelul de linga vaca. Pasari, nu mai spunem! Parca la noi e iadul pe pamint. Muncim de dimineata pina seara sa ne prade hotii. Nu mai avem somn pina la Craciun. Ne pazim cu rindul animalele si casele“, a spus cu naduf Elena Surugiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS