14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei sferturi din scolile doljene nu au autorizatie sanitara de functionare

Trei sferturi din scolile doljene nu au autorizatie sanitara de functionare

Aproximativ trei sferturi din unitatilor de invatamint din Dolj functioneaza fara autorizatie sanitara eliberata de inspectia sanitara de stat, sustine Teodora Enescu-Bieru, medic primar, sef serviciu supravegherea starii de sanatate si programe din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj.

Doar 146 unitati de invatamint doljene au autorizatie sanitara de functionare dintr-un total de 941, restul de 807 nu au autorizatie, dar functioneaza la parametri normali, iar 794 de unitati scolare nu au solicitat acest aviz. In mediul rural, inspectia sanitara de stat are in evidenta 628 de scoli, gradinite, licee sau scoli speciale, insa doar sase functioneaza legal. In mediul urban, situatia este mai buna, avind in vedere ca 140 de scoli au autorizatie sanitara, iar 12 au fost respinse de inspectorii directiei de sanatate publica pentru ca nu indeplineau conditiile igienice minime. In Craiova, Scoala Generala nr. 39 a fost respinsa de inspectorii DSP pentru ca plafonul salii de sport prezinta infiltratii, iar grupurile sanitare trebuie reparate. Pentru ca nu are cabinet medical corespunzator nici Scolii nr. 7 nu i-a fost eliberata autorizatia. Scoala nr.1, Liceul ICM 2, Grupul Scolar Constructii Civile nu au avizul sanitar pentru ca sint in reconsolidare, caminele de baieti si izolatia necesitind reparatii.

La tara, scolile stau sa cada

In ceea ce priveste unitatile scolare din mediul rural situatia este in unele locuri chiar dramatica. Exista comune in care scolile si gradinitele stau sa cada, dar unii parinti si profesori tin mortis sa functioneze chiar si in aceste conditii. Scolile din Scaiesti, Zanoaga si Sadova necesita reparatii capitale, au localuri vechi, nefunctionale si grupuri sanitare improprii. Aceleasi conditii se regasesc si la scolile din Bralostita si Cotofenii din Dos, care urmeaza sa intre in reparatii. In schimb, scolile din Benesti si Viisoara sint reparate prin programe ale Bancii Mondiale, dar canalizarea nu a fost realizata, iar la Bodaesti si Farcasele salile de clasa sint neigienizate si au deficiente de intretinere.

„Chiar daca nu au autorizatii sanitare, aceste unitati functioneaza la parametri normali. Noi am tot mers pe teren sa le explicam ca nu este bine ceea ce se intimpla, dar motiveaza ca nu au fondurile necesare sa repare. La licee, universitati si camine scolare apar diferente de autorizare, deoarece s-a luat in considerare numarul de spatii detinute de fiecare unitate in cauza, inclusiv atelierul si salile de sport“, a precizat Teodora Enescu-Bieru, medic primar, sef serviciu supravegherea starii de sanatate si programe din cadrul DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS