12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDalele de sub Poarta Sarutului au fost uitate la restaurare

Dalele de sub Poarta Sarutului au fost uitate la restaurare

Cu putin timp inainte de finalizarea lucrarilor de restaurare a operelor din piatra ale lui Constantin Brancusi, restauratorii au constatat ca in proiect s-a strecurat o grava eroare. Executantul acestuia a omis ca trebuie renovate si dalele de piatra de sub Poarta Sarutului. „Nu ne-am gindit ca poate fi facuta o asemenea omisiune. Trebuie restaurate si dalele de linga picioarele Portii Sarutului, pentru ca se infiltreaza apa si va afecta si celelalte lucrari. Am inaintat in urma cu doua saptamini o scrisoare Ministerului Culturii, pentru a-i instiinta despre acest lucru. Asteptam un delegat care sa constate ca este nevoie de lucrari suplimentare“, a precizat Paul Popescu, seful Centrului „Constantin Brancusi“.

Pentru efectuarea respectivelor lucrari, executantii apreciaza ca va fi nevoie de o suplimentare de buget de aproximativ 20% din suma initiala de 100.000 de dolari alocata proiectului.

Reprezentantii firmei venetiene LITHOS SNC, executantii restaurarii, spun ca pina la sfirsitul lunii lucrarile vor fi finalizate in mare parte. Acestia au adus la Tirgu Jiu restauratori din Europa, in prezent, pe santier aflindu-se unul dintre cei mai cunoscuti specialisti francezi in domeniu, Lancelot Ferrand. Echipa de lucru apreciaza ca lucrarile vor fi gata inainte de termenul de 21 noiembrie, stabilit in contract. Tot la sfirsitul acestei luni va fi desemnata printr-o licitatie ce va avea loc la Bucuresti firma care se va ocupa de amenajarea peisagistica a celor doua parcuri din Tirgu Jiu care adapostesc operele lui Brancusi. Licitatia a mai fost organizata o data in urma cu citeva luni, dar nu s-a desemnat nici un cistigator, din cauza numarului mic de firme inscrise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS