12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGranita administrativa taie o felie din oras

Granita administrativa taie o felie din oras

• Municipiul incalca teritoriile comunelor invecinate • Planul Urbanistic General al municipiului, un document strict secret

Singura impartire administrativ-teritoriala a Romaniei, valabila in prezent, dateaza din 1968, fiind aprobata prin Legea nr. 2 din acel an, lege care nu a fost abrogata printr-un alt act legislativ emis ulterior de parlament.

Potrivit acesteia, multe dintre teritoriile limitrofe nu fac, de fapt, parte din teritoriul administrativ al municipiului. In consecinta, nici primarul orasului nu-si poate exercita legal atributiunile in aceste teritorii, chiar daca zona urbana s-a extins destul de mult in ultimii ani. Pe acest lucru s-au bazat comunele invecinate orasului atunci cind au dat in judecata Primaria Craiova. In prezent exista litigii si procese pe rol cu sase localitati limitrofe, pentru sute de hectare de pamint: Pielesti, Ghercesti, Circea, Simnic, Podari si Malu Mare.

Mai rau este ca posibilii investitori din aceste zone nu pot cere executarea unor Planuri Urbanistice Zonale, pina la stingerea litigiului. Costurile unui asemenea proiect sint foarte mari, a precizat Dumitru Cernatescu, arhitectul sef al judetului, si ar trebui suportate de primaria care are competente administrative in zona.

Granitele, schimbate numai de parlament

Responsabilii din administratia locala sustin ca, potrivit aceleiasi legi, modificarea granitelor administrative ale municipiului se poate face numai prin lege aprobata de parlament si numai in urma unui referendum in ambele „tabere“, cu rezultat pozitiv. Primaria a intocmit deja un Plan Urbanistic General (PUG), aprobat de consiliul local in anul 2000, prin HCL nr. 23. Acesta a fost aprobat, la vremea respectiva, de MLPAT, ministerul de atunci care raspundea de lucrari publice si urbanism, insa in parlament nu a ajuns nici un proiect de lege care sa valideze PUG aprobat in urma cu trei ani. Acordul MLPAT (nr.93/24.01.2000) este numai un aviz obligatoriu, o etapa in demersul pentru modificarea granitelor administrative, sustin specialistii.

Competenta administrativa a lui Bulucea se termina in centrul Craiovei!

Potrivit legii mentionate, apar o serie de ciudatenii: portiuni din cartiere despre care toata lumea crede ca sint in oras nu tin, de fapt, de sfera de competenta a primarului Vasile Bulucea: cartierul Popoveni, Plaiul Vulcanesti, toata zona din dreapta bulevardului Calea Bucuresti (in sensul de iesire spre Bucuresti), o parte din Simnic, plus alte bucati mai mici.

O parte dintre obiectivele economice de pe platforma industriala a Craiovei (AVIOANE, DAEWOO, METRO) nu se afla pe raza administrativa a municipiului.

Una dintre ele, DAEWOO Craiova, cotizeaza la bugetul municipal cu impozite si taxe anuale de peste 40 de miliarde de lei, dupa cum a precizat Nicolae Pascu, directorul economic al primariei. Asta, in conditiile in care marii agenti economici cotizeaza cu circa 130 de miliarde de lei.

Si mai interesant este ca, potrivit aceluiasi act normativ, granita administrativa cu Popoveni a fost stabilita pe cursul canalului colector. In conditiile in care acesta a fost acoperit prin casetare pentru a face loc noului bulevard Riului, jumatate din strada, in care s-au investit si bani din bugetul local, ar fi in afara municipiului.

Planul Urbanistic, tinut sub lacat de primarie

Ieri, functionarii de la Urbanism si cei ai primariei lucrau de zor la Planuri Urbanistice Zonale, avind ca punct de referinta o harta de mari dimensiuni, care reprezenta celebrul PUG aprobat de MLPAT prin care Craiova incalca teritoriile administrative ale localitatilor vecine. In lipsa directoarei Gabriela Munteanu (care este in concediu medical – n.r.), functionarii ne atentioneaza ca harta este „strict secreta“ si, prin urmare, nu poate fi data publicitatii. Si se poate presupune usor de ce este tinuta sub cheie de primarul Vasile Bulucea. In lipsa unei legi, primaria nu are competente administrative in unele cartiere. Mai mult, la bursa tranzactiilor cu terenuri, preturile sutelor de hectare vindute in extravilan unor apropiati PSD ar scadea vertiginos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS