18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStart la conserve!

Start la conserve!

1 septembrie a fost pentru foarte multe craiovence şi ziua in care s-au apucat de prepararea conservelor de iarnă. Multe dintre gospodinele intilnite prin pieţele craiovene işi făcuseră lista cu cele necesare după ce auziseră la televizor că urmează un val de scumpiri, cauzat de majorarea preţurilor la energia electrică, gaze naturale şi combustibili.

In Piaţa Centrală, ieri, la prima oră, era o aglomeraţie mai mare decit de Ziua Recoltei, cind lumea se duce la cumpărături cu speranţa unor produse ieftine şi de calitate.

Preţurile mari…

După canicula din ultima perioadă, agricultori şi cumpărători deopotrivă parcă-şi dăduseră intilnire in piaţă. Puteai să găseşti de la hrean şi pină la gogoşari, de la prunele autohtone pentru gem la frumoasele şi foarte scumpele piersici de import. Preţurile, la prima vedere, păreau bune şi pentru orice buzunar. Cu toate astea, gospodinele işi căutau locuri in care acelaşi produs să fie măcar cu 500 de lei mai ieftin.

„Am auzit că se scumpesc toate şi am zis să-mi cumpăr cele necesare pentru iarnă. Mi-am făcut toate calculele şi am făcut lista cu ce trebuie să iau din piaţă. Gogoşarii şi ardeiul capia costă intre 8.000 şi 10.000 lei/kg. Hreanul e scump din calea afară, 40.000 lei/kg. Ce să mai spun despre usturoi, că bate recordul de 45.000 de lei/kg. Abia dacă mai găseşti vreun bătrin cu cite o funie cu 15.000 de lei“, a spus Maria Popa, pensionară din Craiova.

…roşiile ieftine

In pofida taxelor impuse producătorilor agricoli, toate mesele din piaţă erau ocupate, ba, mai mult, ciţiva bătrini care nu ajunseseră devreme işi etalau marfa pe bordură.

„Dăm numai la intrare 25.000 de lei, tot atita dăm şi pentru masă. Dacă ai marfă pe care să o vinzi la kilogram, iţi mai iei şi un cintar, pentru care scoţi din buzunar 30.000 de lei. Pină acum nu am reuşit să vind nici cit am plătit. Nu sint mulţi producători cu tomate in piaţă şi, cu toate astea, lumea nu cumpără pentru că zice că sint scumpe. Nu ar merita să venim cu ele la vinzare, dar ce să facem cu atita bulion?“, a spus Mioara Dogaru, o agricultoare din Bratovoieşti.

Victoriţa Tudoraşcu, o consăteană a Mioarei, stătea mihnită lingă produsele sale. Cu miinile bătătorite de atita muncă şi faţa arsă de soare, femeia spunea că trebuie să stea să vindă, că, dacă nu, nu are ce pune pe masă. „M-am născut şi am trăit numai la ţară. Şi de aproape 50 de ani numai agricultură fac. Toate s-au scumpit şi cu seceta asta nu ştiu ce o să facem. Baniţa de griu şi porumb se vinde cu o sută de mii de lei. Pentru a face roşiile astea băgăm o groază de bani. Consumăm curent ca să le udăm şi venim in piaţă şi nu putem lua pe ele nici măcar 4.000 de lei pe kilogram“, a spus Victoriţa Tudoraşcu.

Şi la piaţă se vorbeşte de guvernanţi. Şi nu de bine!

Cu plasele pline de cumpărături şi cu buzunarele ceva mai uşoare, craiovenii se indreptau spre ieşirile din piaţă. Fiecare işi mai verifica o dată lista, inainte de a zice că a terminat. Doi bătrinei se opriseră intr-un colţ şi comentau hitru:

„Varză şi cartofi nu luăm acum, că-s prea scumpi. Poate că o să găsim prin noiembrie ceva mai ieftin. Cartofii cei mai uriţi erau 8.000, iar cei mai mari şi mai frumoşi erau 10.000 lei/kg. Mai bine luam vinete pentru musaca, măcar ălea sint mai săţioase şi-s doar cu 2.000 de lei mai mult. Varza e şi aia vreo şapte mii, iar despre morcovi mai bine să nu vorbim, că-s 15.000 lei/kg. Parcă agricultorii i-ar trage de moţ să crească, aşa sint de scumpi. Nu zic, că şi ei muncesc, dar la noi nu se gindesc, că nu avem decit nişte pensii vai mama lor. Guvernanţii ăştia parcă nu ar minca nimic, aşa se poartă. Pentru ei ar trebui să se facă o piaţă specială, unde toate produsele să aibă preţuri doar cu cinci zerouri in coadă“, a spus Grigore Ş., un pensionar temător, care a preferat să nu-şi spună numele intreg de „frică să nu-mi ia ăştia ceva din bani“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS