21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRafală de scumpiri

Rafală de scumpiri

Toamna a inceput cit se poate de trist. S-au dus canicula, sezonul estival, vacanţa, concediul. Ne bintuie din nou ginduri şi ingrijorări, toate in strinsă legătură cu cheltuielile care ne vor destabiliza in curind bugetul: bani de rechizite, de murături, de gigacalorie, de telefon, de palton, de ghete, de vaccin antigripal, de intreţinere, de sărbători, de antigel pentru maşină, de…de…

Marea schimbare insă, pe lingă fila de calendar ruptă nostalgic, este anunţata avalanşă de scumpiri, care a inceput la 1 septembrie şi se va termina nimeni nu ştie cind, poate o dată cu tranziţia.

Creşterea monedei unice a generat un nou val de scumpiri. Evoluţia cursului de schimb pentru moneda euro va influenţa in mod direct produsele purtătoare de accize, adică benzina, motorina, alcoolul, ţigările şi cafeaua. Prin lege, accizele sint stabilite in euro. Valoarea in lei se calculează o dată la trei luni, in funcţie de cotaţie. Actualizarea cotaţiei leu-euro aduce, intotdeauna, o avalanşă de scumpiri. Creditele in valută sint şi ele influenţate de aceste schimbări.

Cronica unor scumpiri anunţate

Totul a inceput cu destabilizarea relaţiei dintre leul naţional şi valuta forte occidentală, care a impus o reaşezare a preţurilor la energie şi la combustibili. Moleşiţi de canicula estivală, oamenii au suportat bine vestea viitoarei cruciade a preţurilor, minimalizată mai ceva ca o indexare salarială: citeva sute in plus!…

La milioanele de lei cheltuite in concediu, ce mai contau 120 de lei la o piine sau 500 de lei la un litru de lapte?! In fond, cine mai umblă cu monedă de 500 de lei in portofel? Şi, apropo, deşi nimeni nu le-a scos (incă) din circulaţie, a mai văzut cineva monede de o sută de lei?! Anunţata scumpire a curentului electric, a căldurii şi a gazelor, cu procente cuprinse intre 14 şi 22, a fost suportată cu brio de populaţie, cel puţin la nivel de declaraţii, şi contracarată de măsurile „antiscumpire“ elaborate urgent de guvernanţi. Căldura din sezonul rece va fi serios subvenţionată şi nimeni nu va plăti mai mult decit il ţine bugetul personal, au lăsat să transpară printre declaraţii liniştitoare cei care ne conduc destinele. Asta nu inseamnă insă că nu se pregătesc de scumpire toate produsele in preţul cărora se regăseşte un procent din costul transportului. Uleiul, piinea, carnea, laptele şi restul alimentelor se vor scumpi şi ele in intervalul următor. „Cu citeva sute de lei“, au ţinut să precizeze specialiştii guvernului, după ce s-au dedat la studiul impactului pe care o majorare de preţ la un produs esenţial il poate produce pe termen scurt şi mediu in rindul populaţiei. Nici tarifele convorbirilor telefonice nu vor rămine neschimbate, ROMTELECOM majorindu-le de la 15 septembrie.

Tainica scumpire a produselor

Indiferent de sumele cu care se vor majora produsele, in afară de enigmaticul „cu citeva sute de lei“, nimeni nu a ştiut să precizeze exact de cind se vor schimba preţurile şi cit de mare va fi scumpirea.

Alexandru Busuioc, directorul PAN GROUP Craiova, a precizat insă că piinea va costa mai mult, dar nu se ştie nici de cind, nici cu cit. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară consideră că majorarea preţului la energie electrică, gaz metan şi combustibili va determina, in lunile de toamnă-iarnă, o dramatică scădere a puterii de cumpărare, o creştere a numărului de şomeri şi chiar apariţia unor conflicte sociale. Creşterea preţurilor la produsele alimentare este cauzată, pe de o parte, de majorarea preţurilor la gaze şi energie electrică şi, pe de altă parte, cum este cazul cărnii de porc, de o politică de taxe vamale necorespunzătoare la import, precizează Dragoş Frumosu, preşedintele federaţiei. Şi asta, in timp ce porcul autohton se devalorizează de la o zi la alta prin tirgurile de săptămină, „subminat“ de scumpirea drastică a cerealelor. Umăr la umăr cu guvernanţii, oficialii Băncii Naţionale privesc evoluţia monedei euro cu calm şi dau asigurări că inflaţia este in grafice. La fel şi scumpirile, şi indexarea. Toate sint in grafic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS