24 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDeputatul Scarlat Iriza, la un pas de a pune mina pe o parte din spatiile LITUA

Deputatul Scarlat Iriza, la un pas de a pune mina pe o parte din spatiile LITUA

El spune ca a facut asta in calitate de fost broker si pentru a-si face campanie electorala

Divizarea societatii LITUA si impartirea intre actionari a spatiilor in valoare de zeci de miliarde de lei pe care aceasta le detine sint la un pas de a se produce. Totul a inceput acum trei ani, cind fostul director Gheorghe Ruset si Scarlat Iriza cumparau ilegal actiuni de la angajati. Iriza a sustinut tot timpul ca doar i-a oferit consultanta de brokeraj lui Gheorghe Ruset si nu are nici o legatura cu LITUA. Cit despre actiuni, nici nu poate fi vorba. Devenit deputat PSD, Scarlat Iriza a fost prezent saptamina trecuta la sediul LITUA, incercind sa-l convinga pe un actionar sa semneze actul de constituire al uneia dintre microsocietati. „In calitate de ce?“, l-am intrebat pe deputat. „In calitate de fost broker. Nu vreau decit sa vad oamenii fericiti. Mie imi convine. Imi fac propaganda electorala“, a spus Scarlat Iriza.

Impartirea societatii LITUA din Tirgu Jiu se va finaliza in citeva zile, dupa trei ani de procese si certuri intre actionari. Fiecare din cele zece microsocietati nou-create se va alege cu citeva din cele 17 spatii comerciale din oras, unele dintre ele situate central, valorind miliarde de lei fiecare.

Divizarea LITUA a fost principalul obiectiv al fostului director Gheorghe Ruset, motiv pentru care el a cumparat alaturi de Scarlat Iriza, in anul 2000, aproape 18.000 de actiuni de la mai multi salariati. Ruset a pus atunci mina pe aproape un sfert din actiuni. Cind a aflat de tranzactiile incheiate, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a LITUA i-a dat in judecata si pe Gheorghe Ruset si pe cei 42 de salariati care-i vindusera actiunile, pentru anularea tranzactiilor.

Procesul a fost cistigat de LITUA la Tribunalul Tirgu Jiu. Gheorghe Ruset a facut recurs la Curtea de Apel Craiova, dar actiunea a fost respinsa. Prin hotarirea definitiva si irevocabila nr.576 din 25.06.2000 a Curtii de Apel Craiova, tranzactia facuta intre Ruset si salariati a fost declarata nula. Intre timp, Gheorghe Ruset si-a dat demisia din functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Automat, el si-a pierdut si postul de director, AGA hotarind schimbarea lui.

Tranzactiile au fost facute in cabinetul avocatului Toni Grebla

Ruset cumparase actiuni ale salariatilor in luna aprilie a anului 2000. Tranzactiile au fost incheiate atunci in cabinetul avocatului Toni Mihail Grebla, devenit intre timp prefect. Inainte sa ajunga reprezentantul guvernului in Gorj, Toni Grebla a fost si avocatul lui Ruset.

„Tranzactiile care s-au facut atunci in cabinetul meu au fost legale. De cind am fost numit prefect nu am mai avut nici o legatura cu LITUA. Nu mai stiu ce s-a intimplat acolo“, a spus Toni Grebla.

Pe unele dintre tranzactiile incheiate in aprilie 2000 in cabinetul avocatului Grebla este specificat faptul ca, in cazul in care actionarii vor sa-si recapete actiunile, trebuie sa-i plateasca lui Ruset de cinci ori suma pe care au incasat-o. Dupa terminarea procesului de anulare a vinzarilor, salariatii in cauza i-au dat insa tot lui Ruset actiunile pe care le aveau, facind inutila lupta AGA pentru anularea tranzactiilor. Acestia figureaza cu numele ca actionari, dar actiunile lor sint la Ruset.

Dintre cei 42 de actionari, noua nu i-au restituit insa actiunile lui Ruset, iar acesta i-a dat in judecata, cerindu-le de cinci ori suma platita, desi tranzactia pentru care s-au dat banii este nula. Ruset a cistigat procesul la Tribunalul Tirgu Jiu, iar cei noua actionari au facut recurs la Curtea de Apel Craiova, actiunea fiind pe rol.

„Tribunalul Gorj a decis ca trebuie sa-i dam inapoi lui Ruset un miliard de lei, desi tranzactiile au fost declarate nule“, a spus Cristi Ciocan, unul dintre cei noua actionari.

AUTIL sau LITUA scris invers

Cind s-a decis divizarea LITUA in microsocietati, actionarii s-au orientat dupa preferinte. Culmea coincidentei este ca toti cei aproximativ 30 de actionari care-si vindusera actiunile lui Ruset l-au preferat pe el; datorita numarului mare de persoane fiind nevoie de constituirea a doua grupari in care figureaza Ruset.

Societatea nou infiintata poarta numele de AUTIL, adica LITUA scris invers. Cele aproape 18.000 de actiuni i-au adus lui Ruset un sfert din spatiile LITUA. Opt spatii comerciale sau parti din acestea, dintre care cinci situate central, ii vor reveni societatii AUTIL, adica lui Ruset si cui se mai este in spatele sau. Valoarea totala a acestora, la preturile practicate pe piata din Tirgu Jiu, este in jur de 30 de miliarde de lei. Desi am incercat in mod repetat sa luam legatura cu Gheorghe Ruset, membrii familiei au spus ca nu este acasa si nu au dorit sa ne comunice numarul telefonului mobil.

Scarlat Iriza revine cu imunitate, iar dosarul in care e implicat e scos de pe rol

In urma cu trei ani, in scandalul iscat la LITUA, alaturi de Ruset aparea si numele lui Scarlat Iriza, mai multi actionari declarind ca i-au vindut actiunile. Printre acestia se numara si Minodora Condoiu, matusa deputatului, care declara ca l-a sunat pe Scarlat Iriza si l-a intrebat daca vrea sa-i cumpere actiunile.

„A venit … si mi-a dat 18 milioane si eu am cerut mai mult. El a zis <<nu pot sa dau mai mult ca eu am luat suficiente pentru mine. Astea le iau pentru Ruset si la toti le-a dat 50.000 pe actiune>>“.

Scarlat Iriza nu a negat ca a cumparat actiuni de la unii salariati, inclusiv de la matusa sa, dar spune ca le-a cumparat pentru Ruset, oferindu-i acestuia consultanta in calitate de broker, desi actiunile LITUA nu sint cotate pe piata si nu se tranzactioneaza la Bursa.

Societatea LITUA a sesizat in 2000 Parchetul si Politia Tirgu Jiu ca Scarlat Iriza s-a interpus in problemele LITUA si impreuna cu Gheorghe Ruset au pus la cale divizarea societatii pentru a intra in posesia celor mai bune spatii.

In adresa nr. 70179 din 19.03.2001, Politia Tirgu Jiu raspunde: „In urma probatoriului administrat in dosarul penal nr. 650832/2000, dupa audierea a 35 de actionari din cei care si-au vindut actiunile a rezultat ca domnul Iriza Scarlat (in prezent deputat in Parlamentul Romaniei) s-a implicat in mod direct in cumpararea de actiuni nominative de la 17 actoinari, in numele domnului Ruset Gheorghe. In acest context, dosarul penal cu numarul de mai sus, compus din 343 de file, in doua volume, a fost inaintat pe 5.03.2001 Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu cu propunere de declinare a competentei la Curtea Suprema de Justitie pentru continuarea cercetarilor“.

Dosarul in cauza a fost insa scos de pe rol. Intre timp, Iriza devenise deputat PSD. Cind divizarea LITUA si impartirea spatiilor sint atit de aproape, numele lui Iriza apare din nou. Deputatul a incercat saptamina trecuta sa-l convinga pe unul dintre actionari sa semneze pentru constituirea microsocietatii MOTORFULL, la care acesta aderase.

„Deputatul mi-a zis: «Ba, Vali, tu ne tii pe toti in loc!»“

Valentin Cindea, de 52 de ani, din Tirgu Jiu, isi reprezinta prin procura sotia, pe Ilonka Cindea, actionara la LITUA, plecata de un an in Italia. Initial, Cindea a decis sa adere la gruparea sotilor Paun si sa intre in societatea MOTORFULL.

„Cind mi-am dat seama ca Ecaterina si Gabriel Paun vor sa faca o impartire a spatiilor, in urma careia deveneau actionari majoritari pe cel mai bun spatiu, nu am mai fost de acord cu constituirea societatii. Le-am cerut 300 de milioane si sa-mi angajeze copilul. Au zis ca bani nu au de unde sa-mi dea. Eu nu vreau sa ma trezesc ca nu ma aleg cu nimic“, a spus Valentin Cindea.

Pentru ca incapatinarea lui Cindea punea in pericol intreaga divizare si deci toata afacerea, deputatul Scarlat Iriza a iesit din nou la inaintare. Profitind de faptul ca pe timpuri lucrase cu Valentin Cindea, l-a sunat pe acesta pentru a-i propune o intilnire.

„M-a sunat miercuri (11.06.2003) acasa. Deputatul mi-a zis :<<Ba, Vali, tu ne tii pe toti in loc>>, apoi mi-a propus sa ne intilnim. Ne-am intilnit a doua zi la sediul LITUA, incercind sa ma convinga sa semnez. Mi-a zis:<<Ba, Vali, tu trebuie sa intelegi ca nu poti sa iei numai muschiul de pe porc, ci si carnea cu os. Astia nu au de unde sa-ti dea bani>>.Tot nu am semnat“, a mai spus Cindea.

„Eu vreau sa vad oamenii fericiti, imi fac propaganda electorala“

Deputatul Scarlat Iriza a declarat initial ca nu mai are nici o legatura cu LITUA si tot ce a facut a fost acum trei ani, cind a fost consultant de brokeraj pentru Ruset. Intrebat care a fost motivul vizitei de saptamina trecuta la sediul LITUA, Scarlat Iriza a spus, dupa o pauza destul de lunga: „Tot in calitate de fost broker. Am avut o societate de valori mobiliare. Din pacate, a dat faliment. Pentru ca le-am mai dat sfaturi in domeniu, am zis s-o fac din nou. Nu am nici o actiune la LITUA. Vreau doar sa-i ajut. Cindea este singurul care nu semneaza. A fost subalternul meu si mi-am permis sa-l sfatuiesc. Nu intelege ca toata lumea va fi fericita. Vor avea toti bani. Eu vreau sa vad oamenii fericiti, imi convine, imi fac propaganda electorala“, a mai spus deputatul.

Scarlat Iriza detine o casa de amanet in centrul orasului, linga unul dintre spatiile LITUA, pe care l-a vizitat foarte des in ultimul timp, desi in magazin mai sint doar citeva linguri si hainute pentru bebelusi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS