22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRapoartele SRI despre fraudele bancare l-au lasat rece pe Isarescu

Rapoartele SRI despre fraudele bancare l-au lasat rece pe Isarescu

In urma studierii raportului de activitate pe 2001 al Serviciului Roman de Informatii, care va fi dezbatut in plenul Camerelor reunite saptamina viitoare, Comisia parlamentara SRI a ajuns la concluzia ca Banca Nationala si Curtea de Conturi au reactionat „timid si uneori tardiv“ la informatiile SRI in cazuri de frauda bancara, precum cele de la Banca Romana de Scont (BRS) si Banca de Investitii si Dezvoltare (BID). Potrivit raportului, SRI a sesizat toate autoritatile de profil, inclusiv BNR si Curtea de Conturi, in legatura cu riscurile la adresa sigurantei nationale in sectorul financiar-bancar.

„Institutiile cu atributii de control in domeniul financiar-bancar – Curtea de Conturi si Banca Nationala a Romaniei – au luat masuri sectoriale timide si uneori tardive, care nu au putut evita prejudiciile datorate unor fraude bancare. Ilustrativa in acest sens este masura de instituire cu intirziere a procedurii de supraveghere a Bancii Romane de Scont si a Bancii de Investitii si Dezvoltare“, se arata in documentul citat. SRI le-a trimis institutiilor de profil peste 150 de rapoarte privind riscurile legate de bancile populare, pe fondul precedentului FNI. Serviciul a dat 20 de rapoarte privind BRS, BID si Societatea de asigurare-reasigurare ASTRA, care semnalau incalcarea normelor de prudentialitate bancara sau riscul acordarii unor credite in conditii neasiguratorii. Serviciul Roman de Informatii a semnalat, de asemenea, in 15 documente, riscurile generate de inrautatirea situatiei la „un grup de banci comerciale cu capital strain“, precum si 20 de informari privind tentative de implicare a unor „entitati romanesti“ in spalarea banilor. Cinci rapoarte adresate guvernatorului BNR semnalau „demersuri oculte si presiuni“ facute de conducerea unei banci care incerca sa evite falimentul. In trei informari, SRI a atras atentia asupra unor factori „de natura sa perturbe“ privatizarea eficienta a unor banci cu capital de stat.

Serviciul a mai semnalat ilegalitati in procesul de lichidare a unor banci, fraude facute de firme off-shore si inmultirea jocurilor de tip piramidal.

Toate aceste documente au ajuns, in anul 2001, la Curtea de Conturi, BNR, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Oficiul National pentru Prevenirea Spalarii Banilor si alte institutii, conform documentului citat. Din cele 260 de cazuri de posibile infractiuni la adresa sigurantei nationale sesizate de SRI, doar la doua s-au intocmit rechizitorii, 16 au fost neconfirmate, iar restul sint in diverse faze de cercetare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS