16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSC CORA si-a platit partenerii de afaceri cu cecuri fara acoperire

SC CORA si-a platit partenerii de afaceri cu cecuri fara acoperire

Societatea care si-a adjudecat prin licitatie construirea locuintelor ANL din cartierul Craiovita Noua este acuzata de partenerii de afaceri ca ar fi emis file cec fara acoperire pentru plata datoriilor pe care le avea fata de unii furnizori. Constantin Ghita, patronul SC DAIOSM IMPEX SRL, sustine ca a primit de la SC CORA INVEST GROUP SA doua cecuri care, in noiembrie 2002, la scadenta, au fost refuzate de BANC POST, deoarece platitorul avea contul sub interdictie bancara. Din totalul de 250 de milioane de lei, cei de la DAIOSM spun ca mai au si acum de recuperat un sfert, fiind insa aminati constant.

SC DAIOSM a livrat, in luna octombrie a anului trecut, in mai multe rinduri, materiale de constructii catre SC CORA, facturile emise totalizind putin peste 245 de milioane de lei. S-a convenit atunci ca SC CORA sa se achite de datorie prin cec, in doua transe aproximativ egale.

„La acea data, cei de la CORA erau angajati in lucrari la Jandarmerie si la locuintele ANL. Le-am livrat marfa, in general instalatii sanitare, si, dupa ce s-au strins mai multe facturi, am convenit asupra modului de plata. Ne-au emis doua file cec, platibile prin BANC POST: prima, in valoare de 124 de milioane de lei, avea scadenta pe 4 noiembrie; cealalta, de 121 de milioane, la sfirsitul lunii, pe 28 noiembrie“, a spus Constantin Ghita, asociat unic la SC DAIOSM.

Furnizorul fluiera a paguba

Pentru reprezentantii SC DAIOSM SRL, reputatia constructorului craiovean – care semnase contracte chiar si cu Ministerul Lucrarilor Publice – era suficienta pentru a-i face sa aiba incredere in solvabilitatea acestuia. Prezentindu-se insa la BANC POST la data primei scadente, ei au avut surpriza ca fila cec emisa de CORA sa fie refuzata la plata. „Refuz total: client sub interdictie bancara, lipsa totala de disponibil in cont“, apare pe fila cec, pe verso, mentiunea bancii. Cu acelasi rezultat s-a incheiat si incercarea de a incasa cecul scadent pe 28 noiembrie.

„De atunci, i-am contactat aproape zilnic. Din totalul de 245 de milioane am primit, cu mari intirzieri si dupa multe insistente, doar 185 de milioane. Restul de 60 de milioane nu ne-a fost achitat nici pina astazi. Directorul economic, doamna Diaconescu, ne spune mereu sa-i mai lasam, ca nu au bani momentan, iar pe domnul director Robu nu-l gasim. Am facut plingere si la politie. Desi dumnealor emit file cec fara acoperire, autoritatile competente nu iau nici un fel de masura pentru respectarea legii“, a adaugat Claudiu Staicu, directorul economic al SC DAIOSM.

SC CORA – sub interdictie bancara

Directorul coordonator de credite de la BANC POST, sucursala Dolj, Gheorghe Bercu, ne-a explicat ce se intimpla in cazul in care un client al bancii emite file cec, iar, la data scadenta, nu are banii necesari in cont: „Emitentul nu este obligat sa aiba disponibil in cont la data emiterii, dar trebuie neaparat sa se asigure ca va avea suma necesara la scadenta cecului. Daca nu, banca platitoare va sesiza BNR, iar clientul care a emis cecul fara a-l onora la scadenta va intra sub incidenta de plati. El nu va mai putea emite cecuri sau, mai precis, nu va mai putea efectua plati prin cec timp de un an.“ De altfel, Bercu a precizat ca SC CORA se gaseste de mai mult timp sub interdictia de a mai emite cecuri.

Pus in fata filelor cec refuzate de BANC POST, Constantin Robu, directorul SC CORA, s-a rezumat la a afirma ca nu este vorba decit de o intirziere la plata, cei de la SC DAIOSM urmind sa primeasca si restul de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS