13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn craiovean nu a reusit sa intre in posesia a 0,5 hectare de padure in Oprisor

Un craiovean nu a reusit sa intre in posesia a 0,5 hectare de padure in Oprisor

• Sase termene de judecata pentru stramutarea cazului de la Judecatoria Turnu Severin la Vinju Mare • Patru luni… proces suspendat • „Nu mai stiu carui organ al acestei tari ma pot adresa, pentru a-mi capata dreptul legal“

Craioveanul Anghel Curelea a solicitat in noiembrie 2001 sa fie pus in posesie, cu o suprafata de 0,50 hectare de padure, pe raza localitatii Oprisor, judetul Mehedinti, si sa i se acorde despagubiri pentru fiecare zi de intirziere, incepind cu 15 august 1998, data de la care a aratat ca i-a fost reconstituit dreptul de proprietate. Nici pina in prezent, Anghel Curelea nu a fost pus in posesie, motivatia fiind aceea ca, pe raza comunei, nu mai exista terenuri cu vegetatie forestiera. In aceste conditii, craioveanul s-a adresat Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, pentru rezolvarea cazului sau.

„Dupa sase termene de judecata aminate, bani cheltuiti si purtat pe drumuri, s-a dat Hotarirea Judecatoreasca nr. 5177, prin care mi s-a comunicat ca nu e de competenta acestei instante si mi-a trimis dosarul la Vinju Mare. Ma intreb de ce a trebuit sa fie programate sase termene, daca tinea de competenta Judecatoriei Vinju Mare“, a spus Anghel Curelea.

„Pentru a se razbuna, a aprobat in parte hotarirea Judecatoriei Vinju Mare“

Procesul a fost judecat la Vinju Mare, in numai doua termene de judecata, fara ca Anghel Curelea sa mai fie nevoit sa faca si deplasarea de la Caiova, care l-ar fi costat alti bani. Cererea i-a fost admisa si l-a obligat pe primarul comunei Oprisor sa-l puna in posesie, sub sanctiunea de daune cominatorii, in cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare zi de intirziere. Hotarirea Judecatoriei Vinju Mare a fost insa atacata la Tribunalul Mehedinti, cu recurs, de catre Comisia Judeteana de pe linga Prefectura Mehedinti, care a motivat ca la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile forestiere este admisa numai proba cu inscrisuri. Aceasta, in conditiile in care Anghel Curelea figura in registrul agricol cu suprafata solicitata.

Conducerea Primariei Oprisor a sustinut ca nu exista suprafete disponibile si i-a solicitat comisiei judetene sa intreprinda masurile necesare, iar in situatia in care nu exista teren, sa se acorde despagubiri, dar propunerea facuta petitionarului a fost refuzata.

„Procesul a fost suspendat timp de patru luni. Pentru ca judecarea cazului sa fie pusa pe rol, m-am adresat cu o plingere ministrului justitiei. La judecarea procesului, pentru a se razbuna in urma sesizarii facute de mine la minister, s-a aprobat in parte hotarirea Judecatoriei Vinju Mare si nu s-a mai tinut cont de Legea 18/19991, absolvindu-i pe vinovati de plata daunelor cominatorii, motiv pentru care nu sint pus in posesie nici astazi“, a spus Anghel Curelea.

„Am ajuns in pragul disperarii, rabdarii si asteptarii!“

Pentru ca terenul revendicat nu a mai ajuns in posesia sa, craioveanul a inaintat toate hotaririle date de instante primului ministru, actele fiind trimise spre rezolvare Directiei Silvice Mehedinti.

La sfirsitul lunii ianuarie, Anghel Curelea a primit si raspunsul mult asteptat. Numai ca acesta nu s-a dovedit a-i rezolva revendicarile. Directia Silvica Mehedinti i-a comunicat ca pe raza comunei Oprisor nu se afla in prezent vegetatie forestiera, deoarece suprafata in cauza a fost predata, printr-un protocol incheiat intre Ocolul Silvic Vinju Mare si Comisia locala de aplicare a legilor fondului funciar Oprisor.

Potrivit directorului Directiei Silvice Mehedinti, Victor Paulescu, potrivit Legii 400/2002, „cind o persoana fizica sau juridica solicita, cu acte doveditoare, reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, pentru o suprafata de teren forestier pe care in prezent este teren cu destinatie agricola, se acorda la cerere padure sau teren agricol. In situatiile in care suprafetele sint insuficiente, se vor acorda despagubiri, in conditiile legii“.

Pina in prezent, Anghel Curelea nu a mai primit nici teren si nici despagubiri, in ciuda hotaririlor judecatoresti pe care le detine.

„Am ajuns in pragul disperarii, rabdarii si asteptarii. Nu mai stiu carui organ al acestei tari ma pot adresa, pentru a-mi capata dreptul legal“, a mai spus Anghel Curelea, care mai asteapta cele 0,50 hectare de padure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS