17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi pensionari sint purtati prin instante pentru o palma de pamint

Doi pensionari sint purtati prin instante pentru o palma de pamint

Vicepresedintele Curtii de Apel Craiova, magistrat Victoria Daha, in cadrul bilantului privind activitatea magistratilor olteni pe anul 2002, a atras atentia judecatorilor de la Judecatoria Craiova asupra faptului ca dau foarte multe sentinte nelegale si netemeinice, atit penale, cit si civile:

„Foarte multe hotariri pronuntate de completele Judecatoriei din Craiova sint desfiintate sau casate de instantele superioare, aceasta stare de fapt contribuind la cresterea volumului de dosare aflate pe rol si a duratei proceselor. Din acest motiv, atrag inca o data atentia colegilor de la Judecatoria Craiova sa dea pronuntari in conformitate cu legislatia actuala“.

Vom prezenta un caz prin care se demonstreaza ca magistratul Victoria Daha a avut perfecta dreptate.

A crescut suprafata revendicata

Doi pensionari craioveni, Lucia si Petre Oana, sint mostenitorii unui teren intravilan in comuna doljeana Lipov, in suprafata de 1.700 mp. Terenul fusese confiscat abuziv de regimul comunist in anul 1960. Cererea de retrocedare a suprafetei amintite a fost formulata in baza Legii 10/2001.

In urma tuturor demersurilor, Petre Oana a fost invitat in fata comisiei fondului funciar, din cadrul Primariei Lipov, in mai 2001, pentru a-si sustine cererea. Constatind ca solicitarea este intemeiata, primarul comunei a dat dispozitie comisiei sa-l puna in posesie pe mostenitorul de drept, pe fostul amplasament. Acolo insa, doar 700 de metri patrati mai erau liberi, pentru restul terenului primaria propunind sa-l despagubeasca pe petent cu suma de zece milioane de lei. Acesta a fost de acord, numai ca lucrurile erau mai complicate. Suprafata de 700 mp era ocupata de Floarea Voica, aceasta detinind si titlu de proprietate pentru 2.600 mp.

La fata locului s-a deplasat si subprefectul de Dolj, Elena Serbanoiu, care a constatat o mare ilegalitate: crescuse suprafata revendicata. In registrele agricole din anii 1958 – 1962, autorul de rol Mihalache M. Voica figureaza cu suprafata de… 600 mp teren intravilan.

Mostenitoarea sa, Floarea Voica, a solicitat, in baza Legii 18/1991, reconstituirea dreptului de proprietate pentru 1.000 mp in intravilan. La vremea respectiva, comisia de aplicare a Legii 18/1991 a pus-o in posesie pe suprafata de 2.600 mp intravilan, pentru care aceasta a obtinut si titlul de proprietate.

Atit in octombrie 2001, cit si in aprilie 2002, prefectul Cornel Mondea a emis doua adrese catre Primaria si Consiliul Local din Lipov, recomandind de fiecare data sa promoveze in instanta actiune in constatarea nulitatii titlului de proprietate si sa solicite anularea acestuia. Acest lucru s-a si intimplat: administratia comunei Lipov a atacat in instanta titlul respectiv, probind cu documente ca solicitarea este perfect intemeiata. Intreaga documentatie mai fusese analizata si de Serviciul pentru verificarea legalitatii actelor, din cadrul Prefecturii Dolj, a carui rezolutie a stat la baza celor doua recomandari ale prefectului.

La instanta de fond a Judecatoriei Craiova, legalitatea nu a contat citusi de putin. Judecatorul a intrebat-o pe Floarea Voica: „Sinteti de acord cu anularea titlului de proprietate?“. Evident, raspunsul a fost negativ. Atunci, instanta a respins cererea de anulare a acelui document eliberat in conditii evidente de nelegalitate. Acum, asa cum a spus vicepresedintele Curtii de Apel Craiova, Victoria Daha, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Dolj, care va trebui sa indrepte inca o eroare a judecatorilor de la Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS