11.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHrebe si Taher, greii din umbra Adevarului ?

Hrebe si Taher, greii din umbra Adevarului ?

Investigatiile in cazul averii lui Dumitru Tinu au atins punctul fierbinte. Cele doua personaje grele banuite ca ar controla din umbra ziarul Adevarul, Fathi Taher si Viorel Hrebenciuc, au aparut in prim planul dezvaluirilor privind relatiile de afaceri ale lui Dumitru Tinu. Ca purtator al intereselor lui Andrei Iucinu, fiul nelegitim si probabil cel de-al doilea mostenitor al directorului de la Adevarul, avocatul Sergiu Andon a lansat o provocare spectaculoasa catre perechea arabo-pesedista: sa declare in mod public ca nu au nici o legatura cu Adevarul, ca nu ei au finantat tranzactia care l-a propulsat, in urma cu aproape doua luni, pe Dumitru Tinu in postura de actionar majoritar al ziarului, cu 71,8% din portofoliu. Pina aseara, doar vicepresedintele PSD Hrebenciuc s-a incumetat sa ridice manusa aruncata de Andon, controversatul om de afaceri Taher preferind sa tina in buzunar secretele amicitiei sale cu Dumitru Tinu, desi, cum sugereaza si avocatul in scrisoarea pe care o reproducem alaturat, tacerea nu poate decit sa amplifice scandalul. Orice ar urma, apropierea lui Taher de fostul lider al presei romanesti nu poate fi negata, fiind deja produse dovezi in acest sens. De pilda, una din sursele de venit ale lui Tinu, in jur de 10. 000 de dolari pe luna, era indemnizatia incasata ca membru in Consiliul de Administratie al Hotelului Marriot, patronat de Taher. Apoi, nimeni din apropiatii marcanti ai lui Tinu nu a cumparat pagini intregi de ziar pentru a-si exprima compasiunea vizavi de moartea ziaristului. Taher a facut-o, chiar cu riscul de a confirma prin gestul sau zvonuri si circoteli mai vechi. In ceea ce-l priveste pe Hrebenciuc, el a fost unul dintre aceia care s-au clatinat de durere la inmormintarea lui Dumitru Tinu.

Viorel Hrebenciuc: „Dumitru Tinu a fost pentru mine cel mai important reper“

Vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, a raspuns ieri provocarii avocatului Andon formulind un comunicat de presa in care neaga orice legatura financiara a sa cu ziarul Adevarul:

„Avind in vedere faptul ca in furtuna de presa declansata de moartea celebrului ziarist Dumitru Tinu, numele meu a fost invocat de citeva ori, precum si faptul ca avocatul Sergiu Andon a publicat o scrisoare deschisa ce se adreseaza si subsemnatului, punctul meu de vedere este urmatorul: El nu poate incepe fara a aminti durerea profunda pe care am trait-o chiar din momentul aflarii vestii. Nu indraznesc sa afirm ca m-am bucurat de prietenia sa, care, de altfel, m-ar fi onorat. Dar am colaborat intotdeauna civilizat chiar si in momentele in care criticile sale severe contineau opinii pe care nu le impartaseam sau acuzatii la adresa partidului din care fac parte. L-am respectat pentru probitatea sa profesionala si pentru spiritul sau echilibrat si profund. Disparitia sa este o mare pierdere pentru comunitatea de presa din Romania. As indrazni sa spun ca nu doar pentru aceasta, ci pentru intreaga societate romaneasca. Convingerea aceasta imi este contrazisa insa de felul in care au evoluat lucrurile la numai o saptamina dupa disparitia sa. Diferite publicatii si televiziuni au considerat ca datele succesiunii si noutatile aparute despre viata intima a lui Dumitru Tinu pot fi subiect de disectie pina dincolo de adevar si de bun simt. Pentru ei nu mai conteaza nici viata profesionala si nici performantele lui Dumitru Tinu. S-a ajuns pina acolo incit viata urmasilor a devenit un infern, iar imaginatia unora produce scenarii halucinante. Folosesc acest prilej pentru a ma delimita de toate acestea si pentru a preciza pentru toti cei interesati ca personal nu am nici o legatura cu actiunile de la Societatea Adevarul S.A. si nici nu intentionez sa am. In legatura cu scrisoarea deschisa trimisa presei de avocatul sus mentionat, ma simt obligat sa adaug ca, prin tot ce a facut in ultimele zile, prin subiectul mediatic pe care l-a alimentat din plin, prin interviurile acordate sau scrisorile trimise, prin fotografiile publicate, a demonstrat cu prisosinta nu doar ce fel de om si avocat este, dar si cit de bun prieten si coleg a fost cu marele ziarist Dumitru Tinu, care, acum, isi merita odihna eterna si nu implicarea in controverse si speculatii induse fortat in spatiul public. Pentru a linisti fantezia unora, as dori sa adaug ca nu detin actiuni la nici o alta publicatie sau grup media din Romania. Mai mult, nu intentionez sa schimb profesia de om politic cu cea de ziarist sau editor. Ramin un cititor de ziare in peisajul carora Dumitru Tinu a fost pentru mine cel mai important reper“.

Scrisoare deschisa catre domnii Viorel Hrebenciuc si Fathi Taher

Stimati domni,

Imi exprim convingerea ca sinteti la fel de tulburati de moartea naprasnica a lui Dumitru Tinu si de evenimentele ce i-au urmat, ca si toti aceia care l-au cunoscut si pretuit.

Nici nu s-a risipit tristetea si interesul public a luat o alta turnura. Stiti, desigur, ca furtuna informationala care s-a dezlantuit a antrenat si numele domniilor voastre, preponderent sub forma aluziilor stravezii, dar uneori si sub forma nominalizarilor concrete. Ca persoana ce indur asalturile jurnalistilor – greu de suportat, dar imposibil de condamnat – va destainui ca invocarea numelor domniilor voastre e mult mai frecventa decit apare in clar. Drumul speculatiilor catre marele public e ingustat deocamdata de incertitudini, insa incertitudinile nu constituie un scut bun al respectabilitatii.

Totusi, nu imaginea dumneavoastra ma preocupa acum, ci imaginea marelui om, prieten si coleg care a fost Dumitru Tinu. Bunul simt al concetatenilor nostri s-a impus si in aceasta imprejurare, imaginea lui Dumitru Tinu iesind mai luminoasa, si mai complexa, si mai umana dupa cunoasterea bogatiei lui sentimentale.

Se lasa totusi o umbra nedorita, despre care nu se poate sa nu fi aflat si dumneavoastra. Ma refer la insinuarile ca ati avea o legatura cu concentrarea actiunilor „Adevarul“ operata in preajma tragicei disparitii. Scenaritatea este o boala adinca a societatii noastre si fabulatiile iau forme extravagante, ca si in acest caz. Eu nu pot sa cred ca ati fi acaparat ori ati fi pe punctul de a acapara actiunile Adevarul, insa, din nefericire, crisparea cu care a reactionat Cristian Tudor Popescu, in numele sau si al detinatorilor actiunilor, doamna Ana Maria Tinu, favorizeaza colportarile. Acelasi efect il are incercarea de a se orienta obsesia detinerii actiunilor catre adolescentul Andrei Iucinu. Nimeni nu poate sa ia in serios ipoteza ca Andrei ar nutri preocuparea sa controleze pachetul majoritar al unei societati de presa. Cu atit mai putin sa gindeasca ziarul in locul marilor profesionisti ai redactiei. Si atunci, de ce aceasta tulburare a apelor, nefasta pentru ziar, paguboasa pentru societatea editoare si nedemna de memoria marelui disparut?

Am remarcat pietatea cu care l-ati petrecut pe marele disparut pe ultimul drum. Prezenta, cuvintele, gesturile dvs. au fost emotionante. Consecventi acestei pietati, va rog sa faceti si acum ceea ce onoarea dvs. si respectul fata de cel plecat dintre noi va obliga sa faceti: sa dezmintiti public speculatiile care se fac in legatura cu dvs.! Infirmati ca ati finantat cesiunea actiunilor Adevarul, ca ati fi creditori, direct ori prin interpusii dvs., succesorilor lui Dumitru Tinu, ca ati gindit sau participat, direct sau prin intermediari, la circuite subterane ale actiunilor Adevarul, ca intentionati sa deveniti proprietarii acestui ziar! Iesiti din culisele tacerii, raspundeti jurnalistilor care va cauta sa va intrebe, recurgeti la transparenta!

Va fi in interesul propriului dvs. prestigiu, in interesul pastrarii Adevarului ca bun national, in interesul indureratilor mostenitori. Si, mai presus de orice, va fi, in actualele imprejurari, singurul gest demn si curat fata de memoria marelui disparut.

Av. Sergiu Andon

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS