12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn tir cu pocnitori a trecut ca vintul prin Vama Tirgu Jiu

Un tir cu pocnitori a trecut ca vintul prin Vama Tirgu Jiu

• Citeva kilograme de imbracaminte, incaltaminte si jucarii sosite din Anglia
au fost distruse de inspectorii OJPC • Ion Tudor, seful OJPC, a declarat ca, in cazul in care oficiul nu va fi anuntat de transporturile cu ajutoare, acestea vor fi interzise in Gorj

Un tir incarcat cu materiale pirotehnice a intrat vineri in Vama Tirgu Jiu si a iesit fara ca Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj sa verifice, conform legii, transportul respectiv.

Aflind de tirul cu pocnitori si artificii, totalizind 50 de kilograme de trotil, prefectul de Gorj, Toni Grebla, a dispus simbata un control pentru identificarea transportului cu pricina.

Echipele au fost coordonate de seful OJPC Gorj, Ion Tudor, si comisarul Ion Voinescu, prim-adjunctul sefului IJP Gorj. Dupa peste sase ore de cautari, inspectorii OJPC au gasit tirul intr-un depozit de la marginea orasului Tirgu Jiu.

„Cei de la vama erau obligati sa ne informeze, noi avind dreptul printr-un protocol semnat intre Directia Generala a Vamilor si ANPC, inclusiv la prelevarea de probe. Nu ne-a anuntat nimeni despre artificiile si petardele care au trecut prin vama. Cu toate acestea, pentru gasirea tirului s-a constituit o echipa speciala. L-am gasit pe administratorul care a efectuat importul si am verificat toate documentele, acesta avind intr-adevar licenta de import. I-am dat un avertisment si i-am pus in vedere sa ne anunte de fiecare data cind aduce in tara astfel de materiale“, a declarat Ion Tudor, seful OJPC.

Acesta a mentionat ca este interzisa comercializarea articifiilor persoanelor sub 12 ani.

Politia a pus sub paza depozitul cu petarde

Ofiterii de politie care au participat la control au dispus interzicerea comercializarii cu amanuntul a petardelor gasite, precum si masuri de paza autorizata a depozitului in care se afla materialele pirotehnice.

Tot simbata, inspectorii OJPC au fost solicitati, de aceasta data de catre vamesii de la Tirgu Jiu, sa verifice doua tiruri cu ajutoare venite din partea unei fundatii din Anglia. Masinile contineau obiecte de imbracaminte si incaltaminte, precum si jucarii care nu corespundeau normelor de protectie a consumatorului. Printre haine, in baloti au mai fost gasite si perechi de incaltaminte second hand, precum si lenjerie si imbracaminte pentru copiii sub trei ani.

„Impreuna cu reprezentantii firmei respective si vamesi am retras aceste produse si au fost distruse. Daca o sa mai apara astfel de produse, noi o sa interzicem sa se mai aduca ajutoare“, a adaugat Ion Tudor.

De la 1 ianuarie, in cadrul Vamii Tirgu Jiu va functiona un birou OJPC, unde au fost desemnati sa activeze doi inspectori. Toti transportatorii vor avea obligatia sa informeze OJPC despre marfa pe care o aduc in judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS