22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal1 Decembrie - ziua in care Bulucea si Mischie au dat poporului tuica si fasole

1 Decembrie – ziua in care Bulucea si Mischie au dat poporului tuica si fasole

DOLJ – Primarul Bulucea – ospatar ad-hoc de Ziua Nationala

Infruntind vremea urita de inceput de decembrie, peste 3.000 de persoane s-au strins ieri, in Piata Prefecturii din Craiova, pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei si 84 de ani de la infaptuirea Marii Uniri. Aproape toate institutiile publice si partidele politice au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul, voievodul primei uniri, dupa care a urmat defilarea trupelor militare si de jandarmi prin fata tribunei amenajate in fata primariei.

Discursurile oficialitatilor locale au fost boicotate de ploaia mocaneasca, astfel ca singurul care a reusit sa-si duca sarcina pina la capat a fost Cornel Mondea, prefectul de Dolj. Printre altele, prefectul a tinut sa ne destainuie ca va petrece restul zilei alaturi de citiva oameni de afaceri din Grecia, in mijlocul muncitorilor de la ELECTROPUTERE Craiova, avind in vedere ca din prima zi a anului viitor, 800 dintre ei vor ingrosa rindurile disponibilizatilor.

Vremea urita nu i-a impiedicat insa pe cei mai curajosi sa incinga o scurta hora a unirii, in acordurile fanfarei militare a Garnizoanei Craiova, hora sparta dupa mai putin de un minut de personalul militar care asigura ordinea. La citeva minute de la finalul ceremoniei, craiovenii se indreptau zgribuliti catre case, lasind centrul orasului gol.

Vin pentru doamne

Dupa festivitati, oficialii s-au retras in primarie, nu atit pentru a scapa de ploaie, cit mai ales pentru a se cinsti de Ziua Nationala cu un fursec si o tuica fiarta. Doar ca licoarea fierbinte a intirziat sa apara aproape o jumatate de ora. A fost nevoie de interventia prefectului Mondea, care l-a trimis pe Eugen Georgescu sa ia masuri. O fi fost sau nu vreo legatura, dar, in doua minute, si-au facut aparitia cestile cu tuica fiarta, la care oficialii s-au imbulzit, calcindu-se pe bataturi mai ceva ca intr-un autobuz al RAT.

Lasind de-o parte apartenenta politica, mai-marii urbei si ai judetului si-au ciocnit cescutele – umplute doar pe jumatate, sa nu li se urce cumva la cap. Galant, primarul Vasile Bulucea a facut pe amfitrionul, turnind tuica – uneori chiar din propria ceasca – celor care si-au lichidat prea repede portia. Iar doamnelor a tinut sa le umple paharele cu vin, ca un veritabil chelner.

Mai retras, Petrica Dumitrescu, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj, s-a aratat foarte precaut cu tuica oferita de primarie, poate si pentru faptul ca n-a fost servita cu buletin de analize cu tot.

Cheful s-a spart repede, insa doar temporar, caci a continuat pe larg – ferit de priviri indiscrete – la sediul Consiliului Judetean Dolj.

(B.G., A.D.)

GORJ – Porumbei, baloane, stegulete si fasole cu ciolan

•Autoritatile locale au pesedizat sarbatoarea nationala • Din cauza ploii

si a frigului, petrecerea s-a terminat o data cu fasolea

Sarbatoarea de 1 Decembrie a adunat in centrul municipiului Tirgu Jiu aproximativ 500 de oameni, care au venit curiosi sa vada cum se va desfasura petrecerea anuntata de organizatori. Numarul participantilor a fost mult mai mare decit in anii precedenti, multi dintre cei prezenti fiind motivati de mincarea gratuita impartita la final. Desi organizarea a fost mult mai buna ca altadata, autoritatile nu au uitat sa presare si insemnele partidului.

Manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei au inceput in jurul orei 10.00, in Piata Prefecturii, unde s-au adunat sute de tirgujieni, in ciuda frigului si a ploii. Oamenii au asistat rabdatori la discursurile oficialitatilor locale, care au evocat importanta zilei de 1 Decembrie pentru Romania. Cel mai lung discurs a fost, ca de obicei, cel al lui Nicolae Mischie, care nu a ratat ocazia de a le tine ascultatorilor o lectie de istorie care a durat aproape o jumatate de ora. Au urmat depunerea de coroane la Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu“ si un spectacol care a evocat momentul Unirii, sustinut de actorii Teatrului „Elvira Godeanu“ si de membrii Ansamblului Doina Gorjului.

Mischie a scos la concurs steagul UE

Organizatorii au pregatit pentru Ziua Nationala sute de baloane si stegulete cu insemnele nationale, ale Uniunii Europene si ale PSD. Partidul de guvernamint nu s-a sfiit sa transforme ziua de 1 Decembrie in motiv de propaganda electorala. Doua steaguri cu insemnele Romaniei si Uniunii Europene care au fost lansate cu baloanele purtau cite un biletel pe care scria ca Nicolae Mischie va oferi un premiu celui care prinde steagul. Manifestarile s-au incheiat cu defilarea garzii de onoare, dupa care oamenii prezenti in piata au fost invitati sa petreaca in stil romanesc, cu fasole si vin fiert, si sa asiste la spectacolul de muzica populara.

„Sa dea fasole, sa manince si cei saraci“

Participantii la sarbatoare au raspuns invitatiei organizatorilor si s-au imbulzit sa prinda cite o portie de fasole. Mincarea s-a impartit sub doua corturi si a fost asezonata cu muraturi si vin fiert. Au fost pregatite atit fasole batuta de post, cit si iahnie cu afumaturi, mincarea fiind adusa in cazane mari si servita fierbinte. „E o idee buna. Sa dea fasole sa manince si cei saraci. E buna ca e calda“, a spus o batrina, care reusise sa ia doua portii. La masa oficialitatilor s-a servit aceeasi mincare, iar acestea nu s-au sfiit sa coboare in multime si sa manince cot la cot cu oamenii. Petrecerea s-a terminat insa o data cu fasolea, iar vremea urita i-a imprastiat repede pe participanti.

• Cristina CATANA

La Spitalul de Urgenta Craiova

Bolnavii au facut foamea

Meniu „sarbatoresc“ cu fiertura de virfuri de ardei si orez cu apa,

fara pic de sare

Sutele de bolnavi de la Spitalul de Urgenta Craiova se asteptau ca macar de 1 Decembrie sa aiba parte de un meniu mai consistent. Ca doar era Ziua Nationala a Romaniei. Spre surprinderea lor, mincarea a fost mai proasta decit de obicei.

Micul dejun, copiat parca dupa cele mai stricte obiceiuri manastiresti specifice zilelor de post, continea doar doua felii de piine si o cana cu apa colorata, numita impropriu ceai. La masa de prinz, pe bolnavi ii astepta obisnuita supa amaruie de virfuri de ardei, urmata de un felul doi „consistent“: sote de legume. Cit despre desert, acesta este un termen mult prea pretentios pentru bolnavii din spital. Poate orezul fiert servit la cina ar fi putut fi considerat un fel de desert, cu conditia sa fi avut poate un virf de cutit de zahar.

„Nici macar sare nu pun in mincare, ca i-ar fi dat un pic de gust. Asa, sa te fereasca Dumnezeu de mincarea lor, ca ajungi sa mori subnutrit in spital inainte sa te rapuna boala“, a spus un bolnav de la Clinica de neurochirurgie.

Pachetul de acasa – sechestrat in spatele ferestrei blocate

Cei mai norocosi dintre bolnavi – putini la numar – si-au facut stocuri cu mincare adusa de acasa, depozitata pe pervazul ferestrei. Nicolae Marinescu, de 67 de ani, din comuna Brebeni – Olt, a avut insa ghinionul sa-i ramina mincarea izolata pe pervaz, dupa ce s-a intepenit fereastra. Acum sta si se uita prin geam la ea, asteptind sa treaca week-end-ul ca sa vina lacatusul sa-i elibereze pachetelul:

„Am fost operat mai de mult pentru ca aveam o gilca la coasta. Acum m-am internat iar, ca a inceput sa supureze, iar medicul mi-a spus ca trebuie sa maninc bine daca vreau sa ma inzdravenesc. Asa ca mi-au adus ai mei de acasa niste carne de porc, brinza si oua, pe care le-am pus pe pervaz ca sa nu se strice. Da’ sa vezi ghinion, mai frate! Vineri, cind am vrut sa maninc, n-am putut sa deschid geamul. Se blocase. Le-am zis asistentelor de treaba asta si au spus ca n-au ce sa-mi faca, sa astept pina luni, cind vine lacatusul la serviciu, sa-mi elibereze mincarea“.

Nea Nicolae a trebuit sa se limiteze la mincarea preparata in spital. Sta pe marginea patului, sorbind scirbit din zeama lunga care n-are nici un gust: „Rau am ajuns! Dupa ce am muncit o viata intreaga ca sa mi se retina bani pentru sanatate, acum, la batrinete, mi se opreste iar din pensie. Pentru ce, ca sa fiu lasat acum sa mor de foame in spital?“

Ca mincarea este sub orice critica, o stie toata lumea. Cadrele medicale spun insa ca se poate si mai rau. Din meniu a disparut de vreo citeva luni carnea, iar pina acum doua saptamini, bolnavii erau „rasfatati“ cu cite un strop de marmelada pe piine, la micul dejun. Dar si marmelada a devenit un lux.

• Simona TUDOR

OLT – Slatineni… la coada!

Locuitorii municipiului Slatina care au venit ieri sa depuna coroane sau jerbe de flori la statuia marelui domnitor A. I. Cuza a trebuit sa stea la rind mai bine de o jumatate de ora.

La festivitate au fost prezente oficialitati judetene si municipale, printre care s-au numarat prefectul de Olt, Marin Diaconescu, presedintele consiliului judetean, Marin Ionica, conducatori ai institutiilor descentralizate, lideri ai partidelor politice, veterani de razboi si urmasi ai acestora etc. Numeroasele coroane depuse la statuia domnitorului A.I.Cuza au creat imaginea unui „covor“ tricolor.

Manifestarea s-a incheiat cu o parada, la care au luat parte toate unitatile militare din cadrul Garnizoanei Slatina.

(M.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS