15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD nu va folosi charisma lui Iliescu la alegerile anticipate

PSD nu va folosi charisma lui Iliescu la alegerile anticipate

Secretarul executiv al PSD, Radu Podgorean, a declarat ieri, la conferinta de presa a PSD, ca partidul nu va putea folosi charisma presedintelui Ion Iliescu in cazul alegerilor anticipate.

„Pentru strategia electorala, este o dificultate sa nu fie folosita charisma presedintelui Iliescu. Ne vom confrunta cu electoratul fara charisma lui Ion Iliescu. Cred ca dintre toti candidatii care ar putea sprijini cu charisma lor un partid, Ion Iliescu provoaca potentialul cel mai mare“, a spus Podgorean. El a aratat ca este o decizie dificil de luat si ca, din acest punct de vedere, PSD ar face un gest de curaj pentru ca ar renunta la una din armele sale puternice, Ion Iliescu.

Secretarul executiv al PSD a mai declarat ca, in momentul in care s-au declansat discutiile publice asupra oportunitatii alegerilor anticipate, decizia era luata. „Indiferent daca se vor organiza sau nu alegeri anticipate, precampania a inceput, o simtim cu totii“, a aratat Podgorean. El a adaugat ca necesitatea alegerilor anticipate s-ar desprinde si ca o lupta impotriva coruptiei, explicind ca nu este exclus ca, prin alegerile anticipate, sa se ajunga la o alta structura a guvernului, a parlamentului, a puterii locale.

Secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, a explicat ca opozitia din prima faza a presedintelui Ion Iliescu fata de alegerile anticipate este explicabila prin faptul ca seful statului trebuie sa fie echidistant politic si sa analizeze aceasta situatie de pe o pozitie de mijloc.

Gusa a precizat ca nu crede ca presedintele Iliescu se simte confortabil sa fie impotriva unei decizii unanime a PSD in privinta declansarii alegerilor anticipate. „Nu este simpla nici pentru el situatia in care se afla“, a adaugat Gusa. El a spus ca pentru organizarea de alegeri anticipate trebuie sa se exprime mai multe forte politice, mentionind, in acest sens, UDMR si presedintele Iliescu, adaugind ca spera ca o discutie pozitiva sa faca posibila ajungerea la o solutie unanima de succes pentru tara. „Cred ca va fi o discutie in cursul lunii decembrie si, probabil, in ianuarie pe aceasta tema“, a precizat Gusa. In opinia sa, in cazul alegerilor anticipate, remanierea guvernului nu este recomandabila pentru ca ar insemna o bulversare a administratiei in momentul in care aceasta trebuie sa lucreze normal.

Un lider al PSD il critica pe presedintele Iliescu

Radu Podgorean a declarat ca multi parlamentari ai partidului au trait o insatisfactie, deoarece presedintele Ion Iliescu, in discursul sau in parlament, nu a relevat contributia grupurilor parlamentare ale PSD la decizia de integrare a Romaniei in NATO.

„Parerea mea, ca parlamentar care a stat in sala, este ca discursul sau a fost extrem de neutru si am apreciat acest lucru, dar noi am resimtit-o altfel. Probabil ca ne-ar fi placut sa se sublinieze contributia noastra“, a explicat, la conferinta de presa a PSD, Radu Podgorean, care este si presedinte al Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor. El a adaugat ca observatia presedintelui Iliescu privind faptul ca nu este bine sa se faca un capital politic din decizia de integrare in NATO este corecta si ea nu a trezit insatisfactii, dar este vorba de „a recunoaste ce s-a actionat timp de doi ani la nivelul grupului parlamentar al partidului“. „Nu inseamna sa adjudeci politic o realizare, ci sa constati o stare de fapt si acest lucru nu l-am simtit accentuat in abordarea sa. In schimb, a fost pregnanta critica impotriva coruptiei“, a mai spus Podgorean.

Potrivit lui Podgorean, presedintele Iliescu nu a fost un partizan al PSD si acest lucru trebuie sa dea de gindit. El a explicat aceasta afirmatie prin faptul ca nu se poate considera ca partidul are un sprijin in presedintele Iliescu. „Exista modul bazat pe tandemuri, unde sprijinul este reciproc si nu se poate spune ca, in acest moment, lucram pe un asemenea tandem“, a precizat Podgorean. El a mai spus ca, in cazul alegerilor anticipate, presedintele Iliescu nu intra in competitie si nu poate sprijini pe nimeni. „Cred ca este timpul ca, in Romania, partidele politice sa-si testeze forta fara sprijinul presedintelui, astfel incit el sa fie neutru. Partidele nu vor mai suferi de bolile bicefaliei“, a adaugat Podgorean.

Cozmin Gusa a tinut sa precizeze ca Radu Podgorean nu exprima pozitia partidului si ca PSD considera ca presedintele Iliescu a sprijinit partidul in toate proiectele sale si le va sprijini in continuare, deoarece face parte din aceeasi familie politica, adaugind ca sprijinul lui Iliescu a fost fara fisuri.

El a spus ca intelege ca exista frustrari la nivel uman, dar a aratat ca discursul presedintelui Iliescu a fost „extrem de potrivit momentului si in consens cu pozitia pe care o are“. Gusa a spus ca nu a avut impresia de dojeneala in discursul presedintelui Iliescu si ca este foarte potrivit ca presedintele sa aprecieze eforturile tuturor partidelor si sa pastreze echidistanta. Gusa a precizat ca, in calitatea sa de secretar general al PSD, considera ca este nimerit ca reprezentantii partidului din guvern si parlament trebuie sa fie felicitati pentru eforturile pe care le-au facut in beneficiul tarii.

Cozmin Gusa: Cred intr-o competitie Iliescu-Nastase in PSD

Secretarul general al PSD Cozmin Gusa a declarat, intr-o conferinta de presa, ca priveste extrem de pozitiv teoria privind o competitie intre Adrian Nastase si Ion Iliescu in partid. „Cred in validitatea acestor teorii, privesc extrem de pozitiv inclusiv aceasta competitie. Avantajele constau in prezenta mai multor lideri in partid. Interesul este comun, al partidului, indiferent ca este vorba de presedintele Adrian Nastase sau de presedintele Ion Iliescu, in momentul in care isi termina mandatul“, a spus Gusa.

El a aratat ca avantajul unei asemenea actiuni ar fi ca o echipa angajeaza in competitie doi campioni, care isi domina adversarii. „Aceste lucruri, care se speculeaza, sint abordate pozitiv de toti colegii care se concentreaza pe succesul partidului, nu am nici o indoiala“, a spus Gusa. El a precizat ca aceasta este o parere personala pe care nu a discutat-o nici cu Adrian Nastase, nici cu Ion Iliescu.

Cozmin Gusa a mai aratat ca a avut discutii private cu actuali consilieri prezidentiali despre prezentul si viitorul evolutiilor politice, adaugind ca o comunicare directa poate sa rezolve orice tensiune artificiala. Gusa a precizat ca pot sa apara probleme in momentul in care comentatorii fac speculatii. „Comentariile trebuie sa fie libere, dar unii preiau aceste mesaje si multi dintre cei interesati speculeaza ca nu exista unitate in PSD. Am o problema cu cei care preiau aceste comentarii si le folosesc“, a aratat Gusa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS