17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeremistul Sorin Lazar - judecat pentru tentativa de omor

Peremistul Sorin Lazar – judecat pentru tentativa de omor

• Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj l-a trimis in judecata
pe Sorin Lazar, peremistul care a injunghiat un pedist in timpul campaniei electorale din toamna anului 2000 • Pentru a fi adus in fata judecatorilor, Sorin Lazar a fost dat in urmarire internationala si cautat prin Interpol, caci a fugit din tara imediat dupa savirsirea faptei – locuind prin Bulgaria, Turcia, Olanda, Costa Rica si SUA – ca sa scape de pedeapsa • Tinarul peremist se pare ca s-a pacalit, intorcindu-se in tara dupa ce maica-sa i-a spus ca va beneficia de o lege a gratierii • Subit, pedistul a renuntat la daunele de 100 de milioane solicitate initial, asta dupa ce a fost angajat la DSP Dolj – institutia unde mama inculpatului are o functie importanta

Povestea incepe in timpul campaniei electorale pentru alegerile generale din noiembrie 2000. Partidele politice se inghesuiau care mai de care sa-si cistige adepti, una dintre metode fiind propaganda vizuala. Mii de afise erau lipite prin cele mai ciudate locuri, doar-doar vor atrage privirea celor cu drept de vot.

In lupta apriga pentru orice coltisor in care ar putea fi lipit un afis electoral au fost angrenate inclusiv Partidul Democrat si Partidul Romania Mare.

Un conflict electoral

Era noaptea de 22 spre 23 noiembrie 2000. Pe la ora 1.00 si-au facut aparitia in Craiova, pe Calea Bucuresti, doua autoturisme pline cu membri si simpatizanti PRM, toti inarmati cu afise, pensule si galeti pline cu aracet. Peremistii au dat navala sa lipeasca afise cu portretul lui Corneliu Vadim Tudor pe gardul care imprejmuia blocul S 200, chiar peste afisele electorale ale PD. Intimplator, actiunea lor a fost observata si de Damian Iliescu, dirigintele santierului de la S 200 – aflat in barul Lord House de vizavi – care a dat fuga si le-a spus baietilor sa inceteze, caci conducerea firmei SC CORA SA nu agreeaza propaganda electorala pe gardurile societatii.

Din acelasi bar a aparut imediat si craioveanul Sorin Lazar, de 25 de ani, bine „afumat“, care le-a luat partea tinerilor peremisti, cerindu-i dirigintelui de santier sa nu-i alunge pentru ca sint prieteni de-ai lui, si el fiind tot membru PRM.

Ca sa fie mai convingator, Lazar a scos un briceag si a inceput sa razuiasca afisele partidului lui Petre Roman. Damian Iliescu a incercat un compromis, sugerindu-le peremistilor sa-si lipeasca afisele pe panoul PD din capatul scuarului. Ideea a fost agreata de doi dintre fanii lui Vadim Tudor – Marius Mituletu si Daniel Voicu- care si-au luat galetile cu aracet in mina si afisele la subsuoara, dind fuga la panoul PD, aflat la vreo 70 de metri mai departe.

Cutitul peremistului, mai tare ca splina pedistului

In dreptul blocului S 200 a oprit in acel moment un autoturism in care se afla si craioveanul Stefan Stoica, membru PD.

Troscanit putin, el a inceput sa-i injure pe peremistii care-i „atacasera“ afisele propriului partid de pe gardul santierului. A observat apoi ce se intimpla chiar la afisierul PD, unde Mituletu si Voicu tocmai se apucasera sa-l lipeasca pe Vadim peste Petre Roman.

Stoica s-a suit in masina, a demarat in tromba si, in scirtiit de frine, a oprit chiar linga cei doi peremisti. A coborit si, injurindu-i cum ii venea la gura, a incercat sa-i alunge. Nici peremistii n-au stat degeaba, raspunzindu-i asijderea pedistului infuriat.

La un moment dat, pedistul Stoica si peremistul Voicu au inceput sa-si care pumni si picioare sub privirile indiferente ale lui Mituletu. Scena a fost observata de Sorin Lazar, care, cu briceagul in mina, a dat fuga sa-l salveze pe prietenul sau Voicu, care tocmai striga dupa ajutor.

Tot atunci a intervenit si Mituletu, incercind sa-i desparta pe cei doi. Initial, Lazar a dorit doar sa aplaneze conflictul, dar o lovitura primita nu se stie de la cine – probabil, in acea imbulzeala, chiar de la un confrate de partid – l-a enervat teribil. Beat fiind si plin de draci, a infipt de patru ori cutitul in pedistul Stefan Stoica, lovindu-l in regiunea toraco-abdominala.

„Legitima aparare“ cu patru lovituri de cutit

„Am reusit sa-l ridic pe Voicu de jos si impreuna am plecat cu masina mea, parcata in fata barului. Pe drum, am aruncat cutitul. Am ajuns la mine acasa, unde am sunat o cunostinta si am rugat-o sa se intereseze in ce stare a ajuns la spital victima. Cind am auzit ca urmeaza sa fie operat, mi-am dat seama de gravitatea faptei, m-am speriat si m-am decis sa parasesc tara. Recunosc fapta comisa“, a declarat Sorin Lazar in fata procurorului.

Declaratia i-a fost luata nu cu mult timp in urma, caci politistii s-au chinuit aproape doi ani sa-i dea de urma, invinuitul umblind prin Bulgaria, Turcia, Olanda, Costa Rica si SUA pentru a nu fi ajuns de bratul lung al justitiei romane. S-a intors in tara de bunavoie acum citeva luni – indus fiind in eroare de maica-sa, care i-a zis ca va beneficia de o lege a gratierii – fiind asteptat la aeroport de politisti cu catusele pregatite. Acum este arestat preventiv, asteptind solutia instantei.

Leziunile suferite de Stefan Stoica s-au dovedit foarte serioase, de natura a-i pune in primejdie viata. Ramas fara splina in urma loviturilor de cutit, el ii pretindea agresorului – in timpul desfasurarii urmaririi penale – suma de 100 de milioane de lei, din care 80 de milioane reprezinta daune morale.

La termenul de judecata de miercuri, pedistul l-a iertat insa pe peremist, afirmind ca nu-si va angaja avocat si chiar ca renunta la suta de milioane solicitata initial. Sa fie la mijloc faptul ca victima, Stefan Stoica, a fost angajat dupa incident ca economist la Serviciul Audit al Directiei de Sanatate Publica Dolj, exact acolo unde lucrase pina la fuga din tara si Sorin Lazar, a carui mama are o functie importanta in cadrul aceleiasi institutii?

La termenul de miercuri, o alta surpriza: inculpatul a declarat in fata judecatorului ca a fost in legitima aparare, desi erau trei peremisti impotriva unui singur pedist. Ramine de vazut daca judecatorii Tribunalului Dolj vor lua sau nu in considerare scuza legitimei aparari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS