18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDisponibilizatii intreprinderilor craiovene dau Agentia de Somaj in judecata

Disponibilizatii intreprinderilor craiovene dau Agentia de Somaj in judecata

Sute de persoane disponibilizate din marile intreprinderi craiovene se inghesuie in aceasta perioada la ghiseele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj pentru a-si depune dosarele de somaj. Peste 100 dintre ele aproape ca au lesinat atunci cind au aflat ca nu-si pot primi ajutorul de somaj din cauza ca legislatia muncii se schimbase intre timp. Situatia cea mai grava este aceea a celor 500 de muncitori disponibilizati in luna octombrie 2001, de la ELECTROPUTERE Craiova. Pentru ca modificarile legislative ii lasa fara nici un ban, mai multi fosti salariati au actionat AJOFM Dolj in instanta, contestind decizia de respingere a dosarelor.

Timp de un an, acestia au primit din partea statului plati compensatorii in valoare de 5,1 milioane de lei pe luna, adica salariul mediu pe fabrica, inainte de disponibilizare, insa in aceasta perioada, acordarea platilor compensatorii expira, astfel incit trebuie depuse dosarele pentru somaj.

Noile reglementari legislative i-au pus insa pe fostii salariati intr-o situatie fara iesire. Potrivit Legii nr.76/2002, intrata in vigoare la 1 martie, persoanele care nu au contribuit la fondurile de asigurari medicale si sociale pe parcursul a cel putin 12 luni din ultimele 24 premergatoare depunerii dosarului nu pot beneficia de ajutor de somaj.

Georgeta Radoi, una dintre persoanele disponibilizate, conform ordonantei, la 1 octombrie 2001, a ramas fara sprijin dupa 23 de ani de munca la fabrica de transformatoare TRAFO Electroputere. Dupa cum poate demonstra cu acte in regula, femeia a fost inregistrata la acea data cu dosar de somaj, cu suspendare pe perioada aplicarii platilor compensatorii.

Pe 3 octombrie 2002, ea a primit un raspuns din partea AJOFM Dolj, in care i se preciza ca nu poate beneficia de ajutor de somaj, deoarece „are stagiul de cotizare mai mic de 12 luni, in ultimele 24 de luni“.

„Am incetat activitatea timp de sase luni, incepind cu 1 octombrie 2000, printr-o conventie incheiata intre directorul general de atunci, Cornel Mondea, si liderul sindical Aurel Bojenoiu, din cauza lipsei de comenzi. Ulterior, am fost reincadrata, iar in octombrie 2001 am intrat in cele 12 luni de ordonanta. Acum mi se spune ca nu ma mai incadrez pentru a primi somaj, desi la data disponibilizarii toti primiseram asigurari ca il vom primi dupa expirarea platilor compensatorii. Am facut contestatie la decizia AJOFM de a-mi respinge dosarul si i-am dat in judecata, asa cum au facut mai multi colegi“, a spus Georgeta Radoi.

Functionarii de la AJOFM se asteapta la valuri de cereri in urmatoarele zile

Viorel Vacut, seful agentiei locale nr.1 Craiova, din cadrul AJOFM Dolj, a precizat:

„A fost aglomeratie mare, aproape sa se calce in picioare, iar unora nu le venea sa creada ca nu vor primi ajutorul de somaj. Majoritatea celor disponibilizati au fost in somaj sau in concediu neplatit in perioada premergatoare, asa incit nu se incadreaza in prevederile noii legi. Abia zilele trecute au aflat, cind s-au interesat de dosare, pentru ca pina acum s-au aflat in plati compensatorii. Este un soc ca de la 5,1 milioane pe luna, sa se trezeasca acum si fara serviciu, si fara somaj. Problema este ca, in toata aceasta perioada, nu si-au gasit un loc de munca, pentru ca industria doljeana este la pamint. Se fac cursuri de recalificare, dar, daca nu exista investitori, nu se creeaza locuri de munca“.

Miine expira termenul pina la care AJOFM Dolj mai primeste dosare din partea celor 500 de disponibilizati. Zece la suta dintre ei au fost deja respinsi din cauza ca nu indeplinesc conditiile cerute de noua lege, insa functionarii Agentiei de Somaj se asteapta ca in aceste zile sa se confrunte cu un val de cereri. In ultima saptamina, oamenii aproape ca s-au calcat in picioare, din cauza aglomeratiei fiind necesara inteventia echipelor medicale, pentru a acorda primul ajutor celor care au lesinat stind la coada.

Circa 100 de persoane mai sint in plati compensatorii

„Dosarele de somaj au fost intocmite initial cu un artificiu de calcul, pentru a li se putea calcula cuantumul ajutorului de somaj si, pe baza acestui cuantum, sa li se achite contributia la CAS. Unele persoane care solicita ajutor de somaj in aceasta perioada nu fac dovada ca au un stagiu de cotizare de 12 luni, astfel incit sintem nevoiti sa le respingem“, a explicat Ion Diaconu, seful Serviciului de gestiune a fondurilor de somaj din cadrul AJOFM Dolj.

In prezent, AJOFM efectueaza plati compensatorii pentru inca aproape 100 de persoane disponibilizate de la Intreprinderea de Masini Agricole si Tractoare (MAT) Craiova, Industrial Conserv si Biosin Calafat.

Dupa expirarea acestora, fostii salariati vor deveni si ei someri fara nici un ajutor, daca nu se incadreaza in prevederile Legii nr.76/2002.

Peste 900 de salariati si-ar putea pierde locurile de munca in urmatoarele luni

Valul disponibilizarilor din intreprinderile craiovene este insa departe de a se fi terminat. Situatia critica prin care trece cea mai mare dintre intreprinderi, ELECTROPUTERE Craiova va face ca, in curind, alti 800 de salariati de la fabricile de locomotive si masini electrice sa ingroase rindurile somerilor.

Directorul economic, Cornel Nica, a declarat ca oamenii vor fi trimisi acasa in cel mult o luna, in acest sens facindu-se demersuri pentru obtinerea de plati compensatorii din partea statului. La acestia s-ar putea adauga 120 de salariati de la IUG Craiova, proaspat privatizata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS