10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdrian Nastase a primit titlul de Doctor Honoris Causa

Adrian Nastase a primit titlul de Doctor Honoris Causa

Premierul impreuna cu Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii, au participat ieri, la Craiova, la deschiderea noului an universitar. In prezenta mai multor personalitati, printre care IPS Teofan Savu, Mitropolit al Olteniei, prefectul Cornel Mondea, Mircea Ivanescu, rectorul Universitatii din Craiova, si Tudorel Ciurea, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, premierul a primit titlul de Doctor Honoris Causa pentru sprijinul acordat Universitatii craiovene.

Nivelul de salarizare a profesorilor trebuie revazut

Nastase a aratat ca este necesar ca mediul universitar sa pregateasca eficient tinerii care, peste putini ani, ar putea lucra in structurile Uniunii Europene si sa isi adapteze sistemul de invatamint la cerintele actuale ale societatii. Sistemul privat de invatamint universitar trebuie reglementat – in opinia premierului – intr-un mod care sa permita, la rindul sau, corelarea numarului de studenti cu cel al locurilor de munca existente. Nemultumirile cadrelor didactice privind salariile trebuie sa fie eliminate, a spus premierul Adrian Nastase, la Craiova, in cadrul ceremoniei de deschidere a anului academic. „Am adoptat, si in 2002, masuri in acest sens, dar stiu ca nu este suficient si trebuie sa vedem cum putem rezolva mai bine aceste lucruri anul viitor“, a spus Nastase. Seful guvernului a precizat ca, in prezent, 33 de institutii private de invatamint universitar se afla in proces de inchidere, ca urmare a nerespectarii conditiilor legale de functionare.

In Romania studiaza, in prezent, 350.000 de tineri in invatamintul de stat, iar alti 150.000 invata in sistemul universitar privat. Nastase a mai afirmat ca sistemul de invatamint universitar poate contribui, indirect, la dezvoltarea industriei romanesti si la cresterea calitatii produselor romanesti. „Am invatat, in ultimii 12 ani, ca este bine sa aducem masini din strainatate, dar nu si ca economiile romanilor asigura astfel locurile de munca din acele tari. Din 1994 si pina in prezent, am cheltuit 1,8 miliarde dolari ca sa intarim industriile altor tari“, a spus Nastase.

In luna noiembrie – schimbari de prefecti si subprefecti

Guvernul isi propune sa prezinte, in luna noiembrie, o prima lista continind o serie de inlocuiri la nivelul subprefectilor si prefectilor, a declarat ieri premierul Adrian Nastase. El a afirmat ca in organizatiile judetene ale PSD exista anumite nemultumiri legate de actualii prefecti si subprefecti, precum si de conducerea serviciilor locale descentralizate, nemultumiri aflate permanent in atentia guvernului si a PSD. „Este important sa vedem daca nu cumva in organizatiile noastre exista oameni care se ocupa si de politica, si de afaceri. Este de datoria noastra sa luam masurile necesare si, daca organizatiile noastre nu vor formula propuneri in acest sens, atunci vom lua aceste masuri la nivelul Delegatiei Permanente a PSD“, a spus Nastase.

Guvernul va acorda Daewoo Craiova facilitatile solicitate

Guvernul va acorda firmei Daewoo Automobile Craiova facilitatile solicitate in cazul in care acest lucru va permite rezolvarea pe termen scurt a problemelor cu care se confrunta aceasta companie, a precizat Adrian Nastase. „Daca depinde de guvern sa rezolve anumite probleme pe termen scurt, legate de o serie de facilitati, vom lua o astfel de decizie, bazata pe reglementarile actuale, prin care sa ajutam Daewoo sa functioneze o perioada. Trebuie insa sa gasim si o solutie de viitor, cu un investitor care sa se substituie firmei Daewoo sau cu o formula de parteneriat care sa asigure piata necesara autoturismelor“, a spus Nastase.

El a afirmat ca guvernul este preocupat sa mentina locurile de munca in cadrul fabricii Daewoo Automobile Craiova. Uzina Daewoo de la Craiova nu a fost inclusa in tranzactia prin care General Motors a preluat o mare parte a activelor producatorului sud-coreean de automobile. Grupul Daewoo a infiintat, in anul 1994, impreuna cu statul roman, societatea Rodae Automobile Craiova, la care producatorul sud-coreean detinea 51% din actiuni. Daewoo a investit la Craiova aproape 900 de milioane de dolari.

„Din pacate, noi, ca partid, adeseori tinem in brate prea mult cartofii fierbinti“

Decizia Camerei Deputatilor de a ridica imunitatea deputatului PSD Viorel Gheorghiu este una buna, care ii permite acestuia sa isi rezolve problemele in instanta judecatoreasca si nu in parlament, a declarat premierul Adrian Nastase, lider al PSD. El a afirmat ca ar fi fost bine ca decizia sa fi fost adoptata mai devreme pentru a nu afecta imaginea partidului de guvernamint. „Din pacate, noi, ca partid, adeseori tinem in brate prea mult cartofii fierbinti. Viorel Gheorghiu trebuie sa isi rezolve problemele in instanta si nu in parlament, pentru ca acuzatiile care i se aduc sa nu il urmareasca mult timp“, a spus Nastase.

Camera Deputatilor a aprobat ieri, cu 179 de voturi „pentru“ si 88 „impotriva“, cererea ministrului justitiei de ridicare a imunitatii parlamentare a deputatului PSD Viorel Gheorghiu, acuzat ca si-ar fi inscenat furtul propriului autoturism pentru a incasa prima de asigurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS