20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistii vor trimite Parchetului National Anticoruptie dosarul privind fraudarea licentei de la UMF Iasi

Politistii vor trimite Parchetului National Anticoruptie dosarul privind fraudarea licentei de la UMF Iasi

Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Iasi a declarat ieri ca dosarul in care au fost implicati cei cinci studenti marocani, acuzati ca au fraudat examenul de licenta de la Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“, va fi inaintat Parchetului National Anticoruptie.

Sefii IJP Iasi au declarat ieri ca au finalizat cercetarile in cazul celor cinci studenti care au cumparat o parte din raspunsurile corecte la examenul de licenta organizat de Facultatea de Farmacie.

Anchetatorii sustin ca nici un profesor de la UMF Iasi nu este pus sub acuzatie si ca in acest caz au fost audiati doar studentii straini, asupra carora au fost gasite fituici la iesirea din examen, care contineau 55 de raspunsuri la testele grila, echivalentul notei 4,6. Potrivit anchetatorilor ieseni, cercetarile vor continua la Bucuresti pentru a se afla cine a vindut raspunsurile la examen.

„Noi vom intocmi un referat de declinare a competentei urmind ca dosarul sa fie inaintat la Parchetul Anticoruptie. Nu formulam acuzatii, insa, din cercetarile pe care le-am efectuat, se prefigureaza fapte de coruptie a caror competenta de cercetare excede atributiile politiei“, a declarat comisar Gheorghe Fotea, sef adjunct al IJP Iasi. Potrivit anchetatorilor, cel putin 25 de absolventi de la Iasi si mai multi din alte centre universitare ar fi platit cite 40 de dolari pentru rezultatele corecte.

In prezent, o comisie ministeriala din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii efectueaza o ancheta la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iasi. Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, considera ca exista suficiente date pentru anularea examenului de licenta la Facultatea de Farmacie din Iasi.

„Dupa aprecierea Politiei din Iasi, exista o vinovatie. Evaluarea noastra, ca Minister al Educatiei, a aratat ca 92 la suta dintre absolventi au obtinut la licenta peste 9,00, ceea ce pare inexplicabil pentru experienta noastra de dascali“, a afirmat Ecaterina Andronescu.

„Parerea mea este ca sint suficiente date sa se poata lua o decizie clara. Eu as propune anularea examenului de licenta. Senatul insa va decide“, a precizat ministrul Andronescu.

Cei cinci studenti marocani au fost audiati de membrii Senatului Universitatii de Medicina din Iasi.

Studentii au declarat ca ar fi cumparat raspunsurile respective de la un fost student marocan. Acesta, la rindul sau, a sustinut, in fata comisiei universitare, ca le-ar fi primit de la un fost student al Facultatii de Farmacie din Bucuresti, care, la rindul sau, ar fi procurat varianta corecta la grila de examen de la o persoana din conducerea Facultatii de Farmacie din Bucuresti.

Studentii au mai afirmat ca lista ar fi fost trimisa de la Bucuresti, prin fax, la un oficiu postal din Iasi, cu o zi inainte de sustinerea examenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS