14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Stiri diverse

Sase secretari de primarii au fost mustrati de prefectul de Olt

Prefectul de Olt, Marin Diaconescu, a anuntat in cadrul videoconferintei de luni, 23 septembrie, ca a luat masura sanctionarii a sase secretari de primarii pentru ca nu si-au indeplinit sarcinile de serviciu. Este vorba despre secretarii primariilor din comunele Voineasa, Maruntei, Topana, Optasi-Magura, Movileni, precum si din orasul Scornicesti. Printr-un ordin al prefectului de Olt, acestia au primit mustrare scrisa deoarece nu s-au implicat in activitatea de aplicare a legilor fondului funciar, respectiv a Legilor 1 si 18. Secretarul general al Prefecturii Olt, Jan Nastase, a spus ca aceasta masura a fost luata dupa o analiza atenta a activitatii secretarilor in cauza: „Timp de trei luni la rind, ei au raportat numai zero titluri de proprietate distribuite, in timp ce 70 de localitati din judet au terminat deja distribuirea, iar in total, titlurile de proprietate au fost eliberate in proportie de 95%, Oltul fiind situat pe primele locuri din tara la acest capitol. Dar mai avem si citiva codasi care trebuia sa fie impulsionati prin astfel de masuri. Si primarii sint de vina la acest capitol, dar, conform legii, ei nu pot fi sanctionati, ci numai demisi, ceea ce nu este cazul deocamdata.“ Secretarul Prefecturii Olt a mai spus ca, daca se va constata in continuare o rea-vointa din partea secretarilor vizati, se va trece si la alte masuri de sanctionare, precum opriri din salariu.

(A.M.A.)

Salariile „confidentiale“ ale cadrelor didactice

Ultima crestere salariala in invatamint, adica majorarea cu 12% a valorii de referinta sectoriala, care devine 1.321.167 lei, se pune in aplicare de la 1 octombrie. Presedintele USII Dolj, Constantin Rada, spune ca, in aceste conditii, cresterea veniturilor pe anul 2002 ajunge la 33 de procente: „Un profesor debutant cu studii superioare va avea incadrarea de 2.804.000 de lei, iar un invatator debutant va avea 2.605.000 de lei. Un profesor cu gradul didactic I si peste 40 de ani vechime va avea incadrarea de 4.807.000 de lei, iar un invatator cu acelasi grad si aceeasi vechime, 3.198.000 de lei. De asemenea, un profesor cu gradul didactic I si vechime intre 14 si 18 ani va fi incadrat cu 3.906.000 lei, iar un invatator cu o situatie similara va avea 3.055.000 de lei. La aceste salarii se adauga sporurile cuvenite fiecarei categorii. Acelasi procent de majorare se aplica si personalului didactic auxiliar si nedidactic din invatamintul preuniversitar.“

(C.I.)

Sindicalistii din invatamint vor un buget de 5,3% din PIB

Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, Constantin Rada, spune ca FSLI va solicita executivului si parlamentului acordarea unui buget pentru invatamint de 5,3% din PIB, cit se estimeaza cresterea acestuia, si nu 6%, cit au cerut universitarii. In plan local, conducerea filialei FSLI va solicita conducerii Inspectoratului Scolar Judetean, Prefecturii si Consiliului Judetean Dolj intrunirea comisiei pentru stabilirea sporului de izolare, care sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2003, asa cum este stipulat in protocol, mai sustine acesta. De asemenea, in 4 octombrie, ora 9.00, la Curtea de Apel Craiova se judeca recursul inaintat de USII Dolj in proces cu Ministerul Educatiei si Cercetarii privind sporul de izolare pentru cadrele didactice indreptatite sa-l primeasca. Rada mai spune ca obiectivele imediate ale FSLI sint: Legea bugetului si Legea salarizarii, care vor intra in vigoare la inceputul noului an calendaristic.

(C.I.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS