18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA venit potopul si in Oltenia!

A venit potopul si in Oltenia!

Bilant tragic dupa ploile abundente cazute in ultimele 24 de ore: doi morti, peste 200 de gospodarii avariate si sute de hectare de culturi agricole inundate. Cantitatile de apa cazute au depasit 50 de litri pe metrul patrat. In timp ce in Gorj familiile indurerate isi ingroapa mortii, in Dolj, Olt si Mehedinti, sute de oameni se lupta sa-si scoata apa din case. Pompierii si militarii se lupta cu furia apelor pentru a salva ce a ramas din agoniseala de o viata a oamenilor napastuiti . Prognozele meteo sint sumbre: se anunta in continuare caderi insemnate de precipitatii, insotite de descarcari electrice.

Dolj

Blestemati de ape!

Dupa ce luni de zile s-au rugat sa ploua, taranii din sudul Doljului au ajuns sa plinga dupa seceta care macar le-a compromis numai culturile, dar le-a lasat neatinse casele si animalele, luate acum de ape. Ploaia torentiala din noaptea de miercuri spre joi a fost suficienta ca zeci de case sa fie farimitate sub forta torentelor cazute din cer, nenumarate animale sa fie luate de viitura, gradinile sa fie acoperite in totalitate de puhoi, iar oamenii sa ramina plingind, neputinciosi, adapostindu-si putinele lucruri salvate pe la vecinii mai norocosi. Taranii au ramas si fara bruma de avere strinsa cu greu, iar blestemul apelor s-a revarsat asupra lor, lasindu-i mai saraci ca niciodata si cu sufletele pustiite.

Furia naturii s-a dezlantuit miercuri seara. Pe la ora 7.00, ploaia a inceput sa cada siroaie, prevestind parca ce avea sa se intimple.

„A fost ploaie, nu gluma. Era atit de deasa, ca nu te mai vedeai om cu persoana. A plouat asa o ora si ceva. Dupa aceea a continuat sa ploua, mai incet, dar constant“, povesteste Vlad Oprea, din comuna Giubega. Cind au vazut ca apa le inunda gradinile si casele, oamenii din Valea Otului, cum se numeste cea mai afectata zona din comuna, s-au mobilizat si au spart podul pentru a elibera furia apelor. Nu a fost suficient. Apa isi facuse deja mendrele. Zidurile caselor de chirpici, imbibate de apa ca niste bureti, au inceput sa cedeze.

„Dintr-o data s-a auzit o trosnitura. A fugit toata lumea sa vada ce se intimpla. Casa lu’ tanti Maria se prabusise“, spune Constantin Nicola, nepotul Mariei Mititelu. Batrina, de 68 de ani, a avut norocul ca, in momentul in care casa i s-a prabusit, sa se afle pe prispa, privind potopul de afara.

„Pacatele mele, ce o sa se aleaga de batrinetile mele. Mi-s singura, copiii imi sint plecati in lume, omul mi-a murit, la fel si o fata. Acum ramasai si pe drumuri. La batrinete, din casa mea, ajunsai sa dorm pe la unul si pe la altul“, boceste incet femeia, stergindu-si ochii cu broboada de pe cap. Zidurile casei Mariei care au ramas in picioare sint toate crapate si pot cadea din clipa in clipa.

Spre dimineata, lumina zorilor a dezvaluit imaginea de cosmar a satului ravasit de ape: apele secasera, noroiul luase in stapinire curtile, ulitele si gradinile, beciurile erau inundate. Noua gospodarii au fost distruse, sapte fintini inundate, zeci de beciuri pline cu apa, zece familii de stupi si alte animale au fost luate de ape.

Necazurile din Giubega nu s-au oprit la Valea Otului. O data eliberate apele prin spargerea podului, viitura a pornit mai departe, maturind alte gospodarii. Casa lui Gheorghe Boltasu a fost inundata in totalitate.

Oamenii nu mai au liniste. Abia isi revenisera dupa pagubele facute de ploaia de saptamina trecuta si ei spun ca parca este un facut: casele cad prada apelor in fiecare saptamina, una cite una, asa cum s-a intimplat si vinerea trecuta. Taranii, patiti, au inceput sa se teama cum incepe sa picure. Unul dintre ei si-a taiat chiar porcul cu citeva zile inainte, dupa ce a vazut cum au pierit animalele vecinilor: 60 de pasari si un porc.

„Priveam neputinciosi cum se duce pe apa simbetei toata averea noastra“

La Perisor, dezastrul a luat proportii. Din cauza cantitatilor mari de apa, bazinul piscicol din comuna s-a umflat si puhoiul a rupt filtrele, revarsindu-se. Cantitati importante de peste s-au scurs pe cimp. Cinci case nu mai pot fi locuite, 22 de hectare de gradini de zarzavat au fost distruse in intregime.

Sotii Costache, din satul Maracine, au ramas cu lucrurile in drum si incearca acum sa recupereze macar o parte dintre ele, afundate in namol, sau prea grele pentru a fi luate de apa.

„Stateam de trei ani in casa asta. Acum trebuie sa ne ducem sa locuim cu copiii. Toate lucrusoarele ni le lua apa, mama. Tot ce strinsesem de moarte, pastrate cu grija, aci, in dulap, se dusera cu apele. Ce mai ramasa nu mai pot sa scot namolul din ele, oricit le-as spala“, plinge Maria Costache, de 60 de ani, cu o plapuma namolita in brate.

„Pluteau sacii de griu si toalele pe apa. Mama a spus sa nu deschidem usa, ca le pierdem, dar cind am vazut ca apa creste, am deschis-o si priveam neputinciosi cum se duce pe apa simbetei toata averea nostra. Pina si purceii, pe care ii bagasem in casa ca sa ii salvam…“, povesteste Cornelia Iordache, fata batrinilor.

„Porcii i-am gasit de dimineata, morti, unul la vale, unul in gradina la vecini si unul la balta. Acolo s-au adunat si alte animale, pasari, oi, porci“, a adaugat Stefan Costache.

Pe linga lucrurile din casa si cei trei porci, familia Costache a pierdut o tona de griu si 60 de pasari. Alte trei case din chirpici din Perisor, ale caror proprietari locuiesc la Craiova, s-au crapat si sint pe cale sa se prabuseasca.

„Nu am vazut de 50 de ani asa potop!“

La Intorsura, comuna Radovan, citeva zeci de case au ramas izolate din cauza viiturii, apele stapinind ulitele pe care nu se poate circula decit cu cizme de cauciuc pina la coapse. Oamenii nu pot cobori nici in curti, raminind captivi in propria casa. In gradini nu se mai vad decit virfurile aracilor din vii. Zeci de baloti de paie plutesc pe ape, impreuna cu lucrurile din case.

Satenii spun ca apa a venit peste ei abia in jurul orei noua dimineata. Ei cred ca puhoiul a fost slobozit de cei din Perisor, care au ridicat digul lacului din zona in momentul in care acesta s-a umplut. Unii dintre ei au reusit sa isi salveze doar animalele. Zeci de case sint distruse, altele sint nelocuibile.

„La mine venira zece oameni sa ma salveze, ca altfel nu stiu ce faceam. Plutesc paturile prin casele oamenilor, au cazut zidurile de la case, au murit animale. E dezastru!“, a spus Ion Stoian.

Casa familiei Tirziu a scapat numai pentru ca este situata pe un dimb. In schimb, apa a ajuns la nivelul scarilor, beciul a fost inundat, curtea s-a transformat in lac, iar batrinii, trecuti de 75 de ani, nu mai pot iesi din casa.

„Am reusit sa urcam porcii si capra in deal. Azi (ieri-n.r.) dimineata, cind am vrut sa ies in curte, am vazut ca totul e numai o apa“, spune Lina Tirziu, traversind vitejeste curtea, incaltata in cizme de cauciuc.

Oamenii din Intorsura asteapta ca apele care au inundat satul sa se retraga, pentru a putea sa isi evalueze pagubele si sa inceapa sa repare ce a fost distrus. Ei sint foarte suparati ca primarul comunei nu a catadicsit sa se deplaseze in zona afectata. „A venit de dimineata, cind apele inca nu venisera, dar de cind sintem inundati cu totul, nu stie nimeni unde este“, spuneau, suparati, taranii.

In toate comunele avariate, oamenii au luat frica apelor. Prognozele meteo sint ascultate cu febrilitate si orice referire la alte ploi creeaza panica. „Nu am vazut de 50 de ani asa potop. De, maica, daca asa o vrea Dumnezeu sa ne pedepseasca!…“, caineaza batrinii pe ulitele satelor inecate de ploi.

• Ana IANCU, Bogdan GROSEREANU

Oficialitatile evalueaza pagubele

Prefectura Dolj a centralizat pagubele produse de ploile torentiale cazute miercuri dupa-amiaza si ieri-dimineata. Din cauza averselor de miercuri, de 30 l/mp, 60 de locuinte din Filiasi au fost grav afectate, iar la Segarcea dispensarul veterinar, cladirea haltei si alte doua locuinte au avut de suferit.

Nici comuna Giubega nu a scapat de furia apelor, 150 de locuinte fiind inundate, dintre care 60 grav afectate, iar doua facute una cu pamintul.

La Urzicuta, ploile torentiale de ieri-dimineata, avind 50 l/mp, au distrus doua case in proportie de 80%; in Lipov noua case au fost inundate, iar dependintele a doua gospodarii s-au prabusit.

Tot ieri-dimineata, trei case din Perisor au fost inundate, iar alte citeva gospodarii din Teslui au fost grav afectate de revarsarile de apa. Nu s-au inregistrat victime umane, prada apelor cazind vreo suta de gaini, citiva porci si alte animale mai mari.

Ionel Ciobotea, secretarul Prefecturii Dolj, a spus ca echipele de interventie ale Protectiei Civile si ale prefecturii au fost la fata locului pentru a da o mina de ajutor si pentru a evalua pagubele, urmind ca, acolo unde este cazul, sa solicite ajutor de la guvern si despagubiri pentru cei care au avut cel mai mult de suferit de pe urma furiei apelor.

(F.E.)

Gorj

Un copil si un batrin au fost ucisi de viituri

„Doamne, acest potop a venit parca special sa il ia pe Coco! A venit si-a plecat lasind in urma durere si lacrimi“, spun ingroziti satenii din satul Mojneni, comuna Farcasesti – Gorj, cind ii intrebi despre tragedia petrecuta in familia Popescu.

Miercuri seara, Silviu Cosmin Popescu, de sapte ani, impreuna cu bunicul sau erau cu vitele la pascut. Pe la patru dupa-amiaza a inceput sa ploua. „Cind am vazut ca se inteteste ploaia, am luat repede o umbrela si un pulover si m-am dus in deal dupa baiat. Cind am ajuns la ei, Coco, asa il alintam noi, a venit la mine si mi-a spus <<Mami, mami, mi-e frig rau!>> <<Lasa, mama, l-am linistit eu, ca ajungem acum acasa si te bagi in pat si te incalzesti>>. Numai ca deodata am auzit o vuitura puternica si dinspre deal a venit un suvoi mare de apa si mi-a smuls copilul de linga mine. Il tineam de mina“, povesteste indurerata mama lui Coco, Silvia Popescu.

Furia apelor l-a purtat pe Coco aproape un kilometru si toate eforturile depuse de bunicul sau, Vasile Popescu, de a-l gasi au fost zadarnice.

„M-am aruncat dupa el, dar degeaba. Apa era de peste un metru si jumatate. M-a dus si pe mine vreo 500 de metri si m-am intepenit intr-un tub de scurgere. N-am putut sa fac nimic. Era atita apa peste tot ca nu stiai unde sa te uiti, unde sa cauti. Abia am scapat si eu cu viata“, povesteste bunicul baiatului aratindu-si miinile si picioarele pline de vinatai.

Constantin Popescu, tatal lui Coco, cind a auzit ca viitura i-a luat copilul, a plecat in cautarea lui.

„Mergeam ca un nebun spre Bilteni, credeam ca acolo l-au dus apele. La un moment dat, mi s-a parut ca ii vad capul lui Coco. L-am tras repede afara, insa nu era decit un cap de capra. Torentul ala puternic maturase tot ce era pe deal, oi, capre, pasari. Parca era sfirsitul lumii“.

In ajutorul baiatului care se zbatea in apa si tipa a sarit si un sofer de la EMC Rosia. Insa, nici acesta nu a reusit sa il salveze. Coco a fost gasit o ora mai tirziu ingropat in mil. „Era cam pe la ora patru dupa-amiaza si stateam in masina. Am auzit un tipat si am sarit in santul de scurgere. Apa avea peste un metru si nu am gasit nimic. Atunci a strigat un gardian care l-a vazut mai la vale. Ne-am dus acolo si l-am vazut si noi, bagat printre niste dale. Era acoperit cu mil si cu pietre pina la jumatate. Am dat milul si nisipul din jurul lui si l-am tras afara“, a spus Vasile Nedelcu, unul dintre cei care au ajutat la scoaterea baiatului din apa.

Peste sase zile, Coco ar fi implinit opt ani

Pe 14 august, Coco ar fi implinit opt ani. Desi era atit de mic, el se purta ca un om mare si isi ajuta cu placere parintii la treburile casei.

„<<Hai, tataie, sa te ajut sa te incalti, sa te ajut sa duci vacile la deal>>, numai asa il auzeai cit era ziua de mare. Era copilul meu si ma ajuta la toate, era bun si cuminte. Eram nedespartiti. Dumnezeu m-a lasat fara el. De ce?“ se intreba cu lacrimi in ochi Vasile Popescu.

Familia Silvia si Constantin Popescu mai are doi gemeni, in virsta de sase ani. Micutii au vrut sa mearga si ei cu vitele la pascut, insa bunicul acestora a refuzat sa ii ia. „Parca Dumnezeu m-a indemnat sa nu vreau sa-i iau cu mine. M-am gindit ca sint prea mici si eu, schiop cum sint, nu ma pot tine si dupa ei, si dupa vite. Le-am spus sa stea acasa, ca ii iau alta data“.

A fost luat de apa din fata casei

Tot miercuri seara, in jurul orei 19.00, un alt gorjean a murit inecat. Romulus Duduiala, de 62 de ani, din comuna Hurezani, satul Plopu, statea pe banca in fata portii cind a fost surprins de viitura.

„Pe linga casa batrinului trece un piriu. Nu stiu ce s-a intimplat, de ce batrinul nu a intrat in casa cind a vazut ca s-a pus ploaia. Viitura parca s-a pornit asa din senin. Era apa mica si dintr-o data a ajuns la aproape un metru si jumatate. Matura totul in cale. Pe batrin apele l-au luat de pe scaun si l-au dus la vale. Nici nu se vedea de gunoaie si de animale moarte“, povesteste Ion Gheorghe, din satul Plopu.

Imediat un grup de sateni a plecat in cautarea celui disparut. Dupa trei ore l-au gasit pe batrin la mai bine de un kilometru distanta de gospadaria sa.

In ceea priveste pagubele produse de viitura, acestea au fost minime, spun reprezentantii administratiei locale.

Pompierii gorjeni nu au fost solicitati decit la gospodaria lui Alexandru Temereanca, din Plopsoru, unde au evacuat apa din casa. In acelasi timp, mai multe clai de fin din Balesti au ars de la un fulger, pagubele produse fiind de 10.000.000 de lei.

• Nicoleta ENE, Eugen MARUTA

Olt

In mai putin de 12 ore, ploaia a scufundat orasul Draganesti-Olt

• Peste 100 de case si sedii de societati au fost inundate • Orasul a stat in bezna o noapte intreaga • Apa de trei metri inaltime a omorit doar pasari si animale • Circulatia a fost deviata pe ruta Caracal

In mai putin de 12 ore, cantitatile de apa cazute miercuri in citeva localitati din judetul Olt au atins cote foarte ridicate. Cele mai multe precipitatii s-au inregistrat in orasul Draganesti-Olt(70 l/mp), municipiul Slatina (68 l/mp) si comunele Plesoiu(48 l/mp), Maruntei (41 l/mp), Valeni (45 l/mp).

Orasul Draganesti-Olt a fost cel mai afectat de potopul care s-a abatut in zona in doua „reprize“. Zeci de case si gospodarii au fost inundate de ape si distruse de namol, sute de animale si pasari s-au inecat in viitura. Acest dezastru a fost precedat de un altul produs de o ploaie torentiala care s-a abatut asupra Draganestiului in urma cu aproximativ o saptamina, insa cea de atunci nu a fost de o asemenea amploare.

La Prefectura Olt s-a reunit miercuri dupa-amiaza Comandamentul Judetean de Lupta impotriva Dezastrelor, iar in seara aceleiasi zile, subprefectul Zoltan Erdei si vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, au mers la fata locului pentru a vedea situatia exacta si pentru a coordona actiunile de degajare a zonelor afectate de viitura. Strazile orasului au devenit impracticabile, iar de ieri-dimineata s-a luat masura devierii circulatiei din zona pe ruta Caracal.

Alaturi de pompierii militari solicitati sa intervina la locuintele inundate, la fata locului au mers si seful de stat major, lt. col. Marian Pica, 35 de jandarmi, 20 de politisti, precum si un pluton de militari in termen de la Garnizoana Caracal, dotati cu lopeti.

Viitura a adus haosul in Draganesti-Olt

Prima ploaie a inceput miercuri, in jurul orei 14.30, iar in numai o jumatate de ora, strazile orasului au inceput sa se transforme in mici piraie, iar apoi in acumulari de apa ce au depasit in unele locuri chiar inaltimea de trei metri.

Acest lucru a fost cauzat in principal de viitura abatuta dinspre N-V asupra orasului, ce se formase pe o vale in zona comunei Maruntei, satul Comani. Ploaia a continuat, astfel ca, in citeva ore, apa amestecata cu namol a reusit sa faca ravagii in citeva zeci de gospodarii. Pompierii spun ca s-au facut apeluri disperate de ajutor din partea cetatenilor, dar si a agentilor economici ale caror sedii sau terenuri se aflau deja sub ape.

Doua autospeciale de la Slatina si o alta de la Caracal au mers la fata locului, dar in jurul orei 10.00, ploaia puternica a inceput din nou, fapt ce a facut imposibila continuarea actiunilor de ajutorare incepute. Ploaia

s-a oprit abia in jurul orei 1.00, si, conform unui bilant provizoriu intocmit ieri-dimineata, cele doua rafale prelungite au inundat peste 100 de locuinte si sedii de societati.

Printre acestea se numara doua statii PECO, sediul Vinalcool, hotelul societatii Spicul SA, Sediul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF), o moara si citeva magazine. Cantitati foarte mari de apa s-au acumulat in zona Fabricii de Zahar si au fost inundate DJ 546A Draganesti-Olt – Slatina pe o distanta de peste un kilometru.

De asemenea, a fost grav afectata Statia de distributie a enegiei electrice, care asigura furnizarea curentului la 25.000 de familii, ceea ce reprezinta 99% dintre consumatorii din orasul Draganesti-Olt si localitatile limitrofe: Daneasa, Radomiresti, Mihaiesti, Stoicanesti, Seaca, Sprincenata si Valeni.

Viorel Chiru, purtatorul de cuvint al SC ELECTRICA SA Slatina, a spus ca

s-a luat masura alimentarii cu energie electrica a consumatorilor de la statiile Caracal si Icoana. Acesta a precizat ca singura problema ramasa nerezolvata ieri-dimineata si care va persista citeva zile este aceea a doua posturi de transformare care alimentau aproximativ zece abonati. Acestea se afla in cel mai jos loc din zona, iar pina la retragerea definitiva a apelor si uscarea posturilor de transformare nu se va putea interveni.

Familia Nitu a pierdut totul

Una dintre familiile cele mai afectate de viitura in Draganesti-Olt este cea a lui Viorel Nitu, care a ramas fara agoniseala de-o viata in doar 20 de minute. Sotia sa, Maria Nitu, isi aminteste:

„Tocmai venisem de la serviciu. Pentru ca afara ploua, am intrat in casa sa ma odihnesc putin inainte de a incepe treaba prin curte. Era trei jumate dupa-amiaza. Sa tot fi trecut vreo 20 de minute, cind am simtit ca patul incepe sa se miste. Cind m-am uitat sa vad ce se intimpla, am vazut cum apa ajunsese aproape de marginea patului. Am sarit repede din pat, nici nu am apucat sa iau citeva haine pe mine, si am fugit in podul casei. Acolo am stat pina au venit niste baieti sa ma ia cu o barca. Apa ajunsese deja pina aproape de tavan. In casa, apa intrase in toate cele patru camere. Era vraiste peste tot. Televizorul color, frigiderul si masina de spalat, totul s-a dus pe apa simbetei… Am pierdut totul“.

Maria Nitu a dormit la socri impreuna cu sotul si cu cei doi copii, de sapte, respectiv trei ani. Ea spune ca in urma cu o saptamina mai fusesera amenintati de o viitura, dar aceasta se oprise la citiva metri de gospodaria lor.

Desi i-au avertizat pe primarul si viceprimarul localitatii ca trebuie sa ia urgent masuri in zona respectiva, acestia s-au codit.

„Puteau sa salveze multe gospodarii daca dinamitau o portiune de teren de aici. Dar nu au facut-o pentru ca viceprimarul are interese la o moara si o societate de incarcat butelii din zona“, a spus Maria Nitu.

Viceprimarul din Draganesti-Olt, Stefan Ene, a declarat ca familiile afectate de viitura vor fi ajutate cu fonduri de la primarie, prefectura judetului si guvern, dar numai dupa intocmirea raportului Comisiei judetene de evaluare a dezastrelor.

Noul sediu al Vamii si stadionul din Slatina – sub ape

Al doilea oras afectat de furtuna este municipiul Slatina, insa intr-o mai mica masura. Au fost inundate citeva subsoluri de locuinte de pe strada Strehareti si institutii publice precum si Stadionul „1 Mai“.

Afectata a fost si noua cladire in care functioneaza Vama Slatina. Desi sediul a fost inaugurat in aceasta primavara si este construit dupa ultimele standarde in domeniu, ploaia a intrat in toate coltisoarele cladirii.

Din cauza canalizarii prost amenajate, apa a ajuns chiar si la arhiva, unde a distrus multe documente importante. Directorul Vamii Slatina, Ion Dinu, a spus ca s-a lucrat cu pompe pentru scoaterea apei inca din timpul noptii, iar ieri la prinz inca nu se reusise remedierea situatiei.

Viceprimarul municipiului Slatina, Marin Postolache, a declarat ca singurele probleme serioase ridicate de ploaia torentiala sint cele legate de traficul rutier din zonele de intrare in oras.

• Mugurel MANEA, Ana-Maria ANGELESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS