20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProducatorii de arome si extracte naturale avertizeaza asupra efectelor aditivilor chimici

Producatorii de arome si extracte naturale avertizeaza asupra efectelor aditivilor chimici

Introducerea in continutul produselor alimentare a unor ingrediente obtinute pe cale chimica – aromele, conservantii si colorantii, supranumite si „E-uri“- poate avea efecte nocive asupra organismului uman, ducind in timp la aparitia unor boli grave, au afirmat ieri producatorii de arome si extracte naturale, in cadrul unei dezbateri cu tema „Emulgatorii Neautorizati in Industria Ingredientelor Alimentare Naturale“.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentara, a declarat ca aditivii alimentari obtinuti pe cale chimica, prin sinteza, pe care producatorii din industria alimentara ii prefera datorita usurintei de aprovizionare, sint considerati substante daunatoare organismului uman, prin acestia numarindu-se E102 (Carpravina), E211 (Acidul Benzoic), E225 (Metadistrofina), E251 si E252 (Nitrati).

Pe de alta parte, Sebastian Dumitrache, specialist in cadrul Institutului de Sanatate Publica, a aratat ca „E-urile“ obtinute din produse naturale, care intra in componenta alimentelor in cantitati foarte mici cu scopul de a prelungi durata de pastrare a alimentelor si de a le conferi insusiri senzoriale agreabile, nu sint toxice pentru organismul uman. „Aditivii naturali ar putea fi toxici pentru organismul uman numai in cantitati foarte mari. Problema este in cazul acelor aditivi chimici, care sint substante chimice noi, inventate de industria chimica“, a precizat Sebastian Dumitrache. El spune ca populatia trebuie sfatuita sa evite pe cit posibil aditivii chimici, pentru ca nutritional nu aduc nici un beneficiu, iar in timp pot duce la aparitia unor boli grave. „Este bine sa fie educata populatia sa evite pe cit se poate aceste alimente, dar nu sa o speriem, pentru ca ar ajunge sa nu aiba ce cumpara. Nu este cazul sa cream niste spaime exagerate, iar populatia trebuie educata in acest sens“, a spus Sebastian Dumitrache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS