12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Dunarea, care are forta sa uneasca Atlanticul si Marea Neagra, confera posibilitati pentru o noua colaborare intre noi!“

„Dunarea, care are forta sa uneasca Atlanticul si Marea Neagra, confera posibilitati pentru o noua colaborare intre noi!“

Erhard Busek, coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa Centrala si de Est, si-a confirmat sprijinul pentru cele doua state

Extinderea cooperarii bilaterale si regionale dintre Romania si Iugoslavia in toate domeniile, in perspectiva integrarii in structurile europene si euroatlantice, a fost discutata de presedintii Ion Iliescu si Voislav Kostunica, la intilnirea celor doi sefi de stat, cu ocazia implinirii a 30 de ani de la inaugurarea Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I.

„Apreciez faptul ca toti cei care au organizat aceasta manifestare s-au gindit sa o transforme si intr-un moment politic. Experienta colaborarii de la Portile de Fier este un punct de sprijin in extinderea cooperarii in toate domeniile, iar Dunarea, pentru tarile noastre, nu este un factor de separare, ci unul de unire a tuturor tarilor din bazinul dunarean si chiar mai departe, prin interconectarea cu Main si Rhin, pina la Marea Nordului“, a declarat seful statului roman.

Ca raspuns la vizita presedintelui Kostunica in Romania, de anul trecut, Ion Iliescu va efectua o vizita la Belgrad, in toamna acestui an. „Relatiile juridice dintre Romania si Iugoslavia, in conditiile normalizarii situatie politice din tara vecina, s-ar putea concretiza in semnarea unor acorduri la Belgrad, pentru o zona de liber schimb, si un acord bilateral pe aceasta tema, dar avem in vedere si cooperarea regionala, atit in procesul de cooperare in sud-est, cit si initiativa de cooperare central-europeana. Vom sprijini atragerea Iugoslaviei in SETI – Centrul de Lupta impotriva Criminalitatii, Traficului Ilegal si Terorismului, de la Bucuresti, la care tara vecina participa acum in calitate de observator si nu ca parte activa, dar si integrarea Iugoslaviei in cadrul cooperarii zonei Marii Negre si in alte structuri europene“, a spus presedintele Ion Iliescu.

„Sint austriac si simt impreuna cu dumneavoastra ce inseamna Dunarea!“

Ideea finalizarii unor acorduri bilaterale in economie, comert, stiinta, cultura si invatamint, intre Iugoslavia si Romania, a fost subliniata si de presedintele Voislav Kostunica: „Am reusit sa cream impreuna cea mai mare centrala din Europa si am dezvoltat relatiile economice, care au devenit un exemplu in Europa.

In 1972, circumstantele politice erau altele. In conjunctura aceea, au aparut Portile de Fier, care au produs mai mult de 350 de miliarde KWh, in tot acest timp. Astazi, cind Balcanii, Europa de Est si Europa Occidentala se apropie unele de altele, cind se uneste Sudul si Estul, Nordul si Vestul, tarile noastre, care se afla la rascruce de drumuri, si Dunarea, care are forta sa uneasca Atlanticul si Marea Neagra, confera posibilitati pentru o noua colaborare. In convorbirile cu domnul Iliescu, am mentionat si alte moduri de cola-borare fluviala, cum sint cele de pe Tisa si Sava. Am evocat dorinta reciproca de normalizare a vietii politice, de sprijin pentru integrarea in structurile euroatlantice. Frontiera dintre statele noastre ar putea arata ca si cea dintre statele din Comunitatea Europeana“.

Prezent la manifestare, coordonatorul Pactului de Stabilitate, Erhard Busek, a intarit spusele presedintelui Voislav Kostunica, declarind ca hidrocentrala, realizata in colaborare de Romania si Iugoslavia, reprezinta un exemplu elocvent de cooperare regionala in zona sud-estului european.

„Consider ca nu numai tehnica si economia ne apropie, ci Dunarea este aceea care ne uneste. Sint austriac, vin de la Viena si de aceea simt impreuna cu dumneavoastra ce inseamna Dunarea. Voi continua sa va sprijin in demersurile dumneavoastra“, a precizat Erhard Busek.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS