12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFosta conducere de la AVIOANE a „umflat“ evidenta contabila cu aproape 40 de miliarde de lei

Fosta conducere de la AVIOANE a „umflat“ evidenta contabila cu aproape 40 de miliarde de lei

• Fostul director general, cel financiar si cel de divizie aeronave, precum si alti membri ai staff-ului sint cercetati penal • Printre capetele de acuzare se numara: abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, tentativa de inselaciune • Directorul general, Tudor Bistreanu, si expertul contabil Ion Nicolaescu urma sa incaseze sume de bani cu multe zerouri, ca dividende si cota de participare

Tudor Bistreanu, fostul director general al SC AVIOANE SA Craiova, Constantin Dinu, directorul financiar, Sorinel Cepoi, director divizie aeronave, Maria Mirea, sef Serviciu economic divizie aeronave, si Ion Nicolaescu, expert contabil si cenzor, sint cercetati penal pentru mai multe infractiuni prevazute de Codul Penal si Legea contabilitatii. Lucratorii Serviciului politiei economico-financiare au stabilit ca fosta conducere a Fabricii de avioane a inregistrat, permis si aprobat in contabilitate, pe baza unor documente fictive, ca productie realizata, echiparea a doua avioane tip IAR 99 Soim cu motoare VIPER, in valoare de 38,82 miliarde de lei.

Printr-o trasatura de condei, de la pierderi s-a ajuns la profit

La sfirsitul anului 2000, cei care erau la cirma societatii craiovene au constatat ca din bilantul contabil reieseau pierderi de 20,1 miliarde de lei. Asta insemna ca actionarii nu primeau nici un fel de dividende, iar directorul general sau administratorul unic, cum era trecut in scripte, nu avea parte de cota de participare de 3% din profitul net, pentru ca acesta nu exista. Asa ca s-a trecut la „umflarea“ evidentelor contabile. Bazindu-se pe un precontract cu o firma din Israel si pe alte potentiale comenzi interne, Tudor Bistreanu le-a dat ordin subordonatilor sa treaca in catastife ca doua avioane IAR 99 Soim au fost echipate cu motoare VIPER, care si asa stateau degeaba in magazie, dar care nici macar nu au fost miscate. Valoarea productiei astfel „realizate“, de aproape 40 de miliarde de lei, a modificat balanta, astfel ca la 30 martie 2001 SC AVIOANE SA avea, pe hirtie, un profit de 4,86 miliarde de lei.

Falsurile urma sa fie acoperite de comenzile viitoare

In urma acestei „inginerii“, directorul general Tudor Bistreanu si expertul contabil Ion Nicolaescu urma sa incaseze dividendele binemeritate, dar si 3% din profitul net. „Stiam la vremea respectiva ca se dorea punerea motoarelor pe avioane. Cred ca ideea era ca urma sa se primeasca o comanda pentru citeva IAR 99 Soim si astfel se putea aranja treaba. Numai ca respectiva comanda a venit mult mai tirziu, dupa vreo sapte-opt luni. Fosta conducere nu avea voie insa sa treaca avioanele drept echipate, pentru ca nu aveau voie sa faca nimic fara comanda. Noi am aflat abia mai tirziu de treaba asta“, a spus Constantin Tanasoiu, liderul de sindicat de la AVIOANE.

Tentativa de cumparare a SC AVIOANE SA cu banii societatii

Sindicalistii spun ca mai „mirosisera“ o alta incercare a fostei conduceri de a incasa sume de bani cu care urma sa cumpere societatea si au protestat la vremea respectiva. „I-am mai imputat fostei conduceri ca nu este corecta dupa ce, in 1999, a deturnat, consideram noi, niste fonduri. In acel an, societatea a incasat 79 de miliarde de lei din realizarea unor vagoane, iar conducerea societatii, in loc sa dea salarii la oameni, le-a inregistrat ca profit. In acest fel, 25 de miliarde erau datorii la stat, iar din restul se plateau dividende si cota de participare. Cum legea prevedea ca profitul sa fie transformat in actiuni, iar atunci capitalul social era de aproximativ 50 de miliarde de lei, societatea le raminea lor practic pe gratis. Am facut mitinguri, a venit chiar si o comisie de control de la FPS, dar nu s-a luat nici o masura“, a spus liderul de sindicat.

Procurorii militari continua cercetarile

Gaselnita de la inceputul anului 2001 a fost insa descoperita de oamenii legii, pentru ca precontractul cu firma israeliana nu intra in vigoare decit la data finantarii, iar alte comenzi au aparut mult mai tirziu decit se astepta fosta conducere. Tudor Bistreanu este acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, tentativa de inselaciune si prezentarea cu rea-credinta actionarilor a unui bilant contabil inexact. Ex-directorul financiar, Constantin Dinu, este cercetat pentru abuz in serviciu, fals intelectual, fals si uz de fals. Sorinel Cepoi, director divizie aeronave, este acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals. Maria Mirea, sef serviciu, este cercetata pentru savirsirea infractiunilor de fals si uz de fals, iar expertul contabil Ion Nicolaescu, pentru tentativa de inselaciune, fals si uz de fals. In cazul AVIOANE mai sint cercetati penal si mr. ing. Vasile Marcu, pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals, si maistru militar Gheorghe Radoi, pentru fals si uz de fals. Cei doi militari nu aveau voie sa receptioneze cele doua aeronave fara ordin de zi pe unitate. Cercetarile sint continuate de Parchetul Militar Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS