18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDezertarea din armata - o poveste cu actori noi, dupa un scenariu vechi

Dezertarea din armata – o poveste cu actori noi, dupa un scenariu vechi

Soldati inarmati fug din post. Impresionanta desfasurare de forte, dar si poticnelile urmaritorilor transforma evenimentul intr-un subiect de prima pagina a ziarelor, devorat de cititorii care vor si altceva decit politica. Povestea nu este o premiera. In ultimii ani, dezertarea – uneori cu tot cu armament – a devenit un fenomen, evenimentele fiind uneori marcate de tragedii. Ultimul caz – fuga din post a doi militari inarmati de la o unitate din Vilcea – readuce in discutie subiectul. Totodata, stirneste noi intrebari legate de modul de selectie a recrutilor. Fugarii sufera de tulburari de comportament, care ii fac inapti pentru satisfacerea stagiului militar. Mai mult, unul dintre militari are antecedente penale, situatie in care nu ar fi trebuit repartizat la paza unui depozit de armament. Unele dezertari se incheie dupa citeva zile, altele peste un deceniu. In alte cazuri, nici nu mai vine vorba despre o rezolvare, ceea ce inseamna ca militarii fugari sint inca in libertate, in Romania sau peste granita, cu sau fara arme. Motivele pentru care fug militarii sint foarte diferite – de la frica (justificata ori nu) si pina la intentii criminale sau, pur si simplu, prostie. Mult mai importante pentru siguranta cetateanului de rind sint insa intrebarile legate de modul atit de simplu de a fugi cu armament dintr-o unitate militara.

Duminica, 24 noiembrie 2000. Trei jandarmi au fugit din posturile de la unitatea din Cernavoda, avind asupra lor arme si munitie. Urmarirea a implicat cea mai mare desfasurare de forte pentru o asemenea situatie: aproape 3.000 de oameni i-au haituit, timp de patru zile, pe tulcenii Lucian Ivan, Antonel Criscon si Iulian Roman, toti de 21 de ani. Cei trei au fost vazuti, prima data dupa dezertare, in Medgidia, unde ajunsesera cu o ocazie. Unitatile Ministerului de Interne (MI) au inceput imediat cercetarile in zonele Dobrogea, Galati, Ialomita si Calarasi, folosind si elicoptere. Observind ca gluma se ingroasa si ca toti cei trei se joaca efectiv cu urmaritorii, seful Politiei Romane si cel al Jandarmeriei au hotarit sa coordoneze personal operatiunile de capturare. In acelasi timp, conducerea MI i-a avertizat, in mai multe rinduri, pe cei trei sa se predea. Dupa trei zile, jandarmii au fost declarati oficial dezertori. Ei au fost prinsi dupa aproape patru zile de cautari, in insula Popa, din judetul Braila, purtind inca uniformele militare. Cazul a intrat in atentia procurorilor militari, jandarmii riscind o pedeapsa cuprinsa intre trei si 15 ani de inchisoare. Constantin Dudu Ionescu, ministrul de interne de atunci, a afirmat, dupa capturarea dezertorilor, ca actiunea de prindere a celor trei a scos la iveala si anumite neajunsuri legate de lipsa unor prevederi clare in regulamentele militare. In momentul in care au fost prinsi, dezertorii au declarat ca nu s-au predat de frica, Ivan Lucian marturisind chiar ca a vrut sa se sinucida. Cei trei au spus insa ca au fugit de frica. Inainte de a intra in serviciul de garda, Ivan Lucian plecase din cazarma si cumparase un litru de vin, pe care l-au baut toti trei. Ei au fost surprinsi de un subofiter din unitate, care i-a amenintat ca, dupa ce ies din garda, vor fi pedepsiti. Dezertorii spun ca din aceasta cauza s-au gindit sa fuga din unitate. In ultimul deceniu, acest gen de evenimente a tinut de multe ori cu sufletul la gura intreaga opinie publica.

Cotea a dezertat si a omorit trei persoane

Au existat dezertori din postul de santinela, de la uzine de armament, de la granita sau chiar de la postul de dirijare a zborurilor. Unul dintre cele mai dramatice cazuri din ultimii ani a fost cel al soldatului Laurentiu Gabriel Cotea, de 21 de ani, care a dezertat, in mai 1996, dintr-o unitate militara din Capitala, cu numai o luna inainte de incheierea stagiului militar, incident care avea sa se soldeze cu trei morti. La citeva zile dupa dezertare, Cotea a fost prins in apropierea garii Peris, din judetul Ilfov, de o echipa formata din 50 de politisti care inconjurase zona. Pina sa fie imobilizat, soldatul s-a impuscat cu pistolul de gaze in barbie, apoi si-a tras un glont in zona pieptului cu un pistol Carpati, dar a supravietuit. Armele erau furate de la doi politisti pe care Cotea i-a ucis cu o rafala de pistol-mitraliera, in timp ce incercau sa-l retina pe o strada din cartierul bucurestean Berceni. In timpul cautarilor, un alt militar in termen a fost impuscat mortal de politisti, deoarece nu s-a supus somatiilor. Soldatul Tudor Palcu, de 26 de ani, parasise cu permisiune UM 0386 apartinind brigazii de Pompieri Dealul Spirii, unitate militara situata in apropierea locului unde au fost ucisi cei doi subofiteri de politie caruia Cotea le-a furat armele. Doi ani mai tirziu, instanta a hotarit ca dezertorul sa ramina pentru tot restul vietii in spatele gratiilor. Oricit de aspra ar fi fost pedeapsa lui Cotea, ea nu a putut alina suferintele provocate familiilor celor care au murit nevinovati.

In 1996 au dezertat patru soldati

In toamna anului 1996 a mai avut loc o dezertare spectaculoasa. Un soldat in termen, Cristi Viorel Scinteie, de 20 de ani, din judetul Suceava, aflat de paza la Uzina de Armament din Mizil-Prahova a fugit din post, intr-o noapte de la mijlocul lunii septembrie, cu pistolul-mitraliera si cu 30 de cartuse. Scinteie a fost dat in urmarire generala, iar Politia si Armata au mobilizat importante forte pentru prinderea acestuia. Trenurile de pe magistrala Bucuresti-Suceava si pe directia Suceava-Putna erau verificate la singe, iar Politia Rutiera organiza, la intrarile si iesirile din Falticeni, Suceava si Radauti, filtre formate din politisti si jandarmi, inarmati cu pistoale-mitraliera. De asemenea, politistii radauteni pindeau locurile unde se banuia ca soldatul are prieteni. Aproape o luna, politistii l-au cautat pe Scinteie, aflind ca dezertorul face rau la bautura si ca ar incerca sa treaca granita, lucru care n-a fost confirmat, dar nici infirmat pina acum. Scinteie a reusit sa insele vigilenta politistilor un timp mai indelungat decit un alt coleg de arme, recrutul Aurel Dragalina, de 24 de ani, din Timisoara, care a fost prins in septembrie 1996 de catre politistii timisoreni, la trei luni dupa ce fugise dintr-o unitate militara craioveana. O situatie asemanatoare

s-a inregistrat si in august 1996, cind politistii brasoveni au prins un militar care dezertase dintr-o unitate MApN cu doua luni in urma. Soldatul Petru Cimpoies, de 21 de ani, a fost capturat dupa ce furase, din casa de bilete din gara Rupea, aproximativ 2,5 milioane de lei. In noiembrie 1996, un alt soldat a dezertat, de la o unitate din Capitala, cu arme si munitie. Liviu Barbu, militar in termen la UM 01026, originar din Resita, a fugit in timp ce se afla in garda la Spitalul Elias.

Unii dezerteaza chiar de mai multe ori

Anul 1997 a fost, de asemenea, marcat de mai multe dezertari „cu cintec“. Inca din ianuarie, politistii prahoveni au prins un soldat care dezertase cu cinci ani in urma. Aldea Hagiu plecase in permisie in august 1992 si nu s-a mai intors la unitate. El trebuia sa revina dupa 24 de ore, dar, intre timp, impreuna cu patru prieteni, a furat citiva porci de la o firma din comuna prahoveana Brazi si, dupa cum a afirma el insusi ulterior, nu s-a mai intors la unitate de teama ca va fi sanctionat pentru furt. Dezertorul a marturisit ca, in cei cinci ani, a fost plecat de mai multe ori in Germania. Doua luni mai tirziu, un soldat care fugise dintr-o unitate de pompieri din Capitala s-a intors singur la garnizoana, dupa o saptamina. Nicolae Sbircea, din Bistrita Nasaud, a fugit din unitate la trei saptamini dupa ce a fost inrolat, el declarind rudelor ca a dezertat pentru ca ar fi fost batut de gradati. Dupa ce si-a scos un certificat medico-legal, Sbircea a revenit la unitate, insotit de unchiul sau. Ancheta efectuata de conducerea unitatii militare a stabilit insa ca soldatul nu fusese batut si ca planuise inca dinainte de inrolare sa fuga din armata. Tot in luna martie 1997, a avut loc o alta dezertare periculoasa. Soldatul Vodo Andrei Sebi Stefan a parasit postul de santinela de la o unitate militara de linga Pitesti, avind asupra lui un pistol-mitraliera si 60 de cartuse de calibrul 7,62. Lipsa lui a fost constatata dimineata, la schimbarea santinelelor, iar la cautari a participat un numar mare de politisti si militari. Un caz cel putin ciudat a fost deslusit o luna mai tirziu, dupa ce, intr-o gara din Focsani, a fost prins un soldat care dezertase de doua ori, fiind dat in urmarire generala pe tara. Viorel Chicosanu, din judetul Bacau, a fost incorporat in anul 1995 la o unitate din judetul Constanta, de unde a dezertat citeva luni mai tirziu. A fost prins si trimis la un batalion disciplinar de la Caracal, iar apoi transferat la o unitate militara din cartierul bucurestean Ghencea. De acolo, soldatul a dezertat pentru a doua oara, spunind ca-l bate comandantul. La un moment dat, soldatul a considerat ca trebuie sa fuga, dar si sa se razbune pe comandant. El i-a furat acestuia uniforma militara si o agenda personala si s-a strecurat afara din unitate deghizat in locotenent. Chicosanu a fost prins insa de plutonierul major Ovidiu Paraschiv, subofiter la Politia TF Focsani.

Un dezertor a fost prins la nunta fratelui sau

Doua cazuri asemanatoare cu al celor trei jandarmi de la Cernavoda s-au petrecut in vara si in toamna anului 1997. Florin Viorel Inascu, din comuna Cornateni, judetul Mehedinti, militar in termen la Batalionul de Jandarmi Timisoara, a fugit din postul de santinela inarmat cu pistolul-mitraliera si 60 de cartuse. Citeva luni mai tirziu, o unitate de jandarmi, din Bacau, l-a declarat dezertor pe soldatul Ioan Ionel Bucurel, care a plecat intr-o permisie si nu s-a mai intors. Dupa trei zile, el a fost dat in urmarire ca dezertor. Mania militarilor in termen care fug din unitate inarmati l-a atins si pe Robert Kandra, de 21 de ani, soldat la Brigada de Graniceri Oradea, care a dezertat intr-o noapte din primavara anului 1998. Soldatul trebuia sa patruleze in apropierea frontierei, dar in urma unor certuri cu un coleg, iar Kandra s-a suparat, si-a luat arma din dotare si cele 60 de cartuse si a plecat. Dupa citeva zile, el a fost prins in zona frontierei dintre Romania si Ungaria. Inceputul anului 1999 a fost marcat de citeva capturi importante ale politistilor. Politia Satu Mare l-a prins, in luna februarie, pe Leonte Uretean, de 28 de ani, din judetul Satu Mare, dat in urmarire generala din 1993, dupa ce a plecat in permisie si nu s-a mai intors. Uretean a fugit in Ungaria, unde s-a casatorit si a dobindit cetatenia maghiara. Uretean s-a intors in Romania in 1999, pentru prima data de cind a dezertat, participind ca nas la nunta fratelui sau. Politistii l-au prins in casa parintilor. In aprilie 1999, politistii bacauani au prins un alt dezertor, care fusese dat in urmarire generala cu trei luni in urma. Soldatul Gheorghe Dontu fugise de la o unitate militara din Brasov si a fost capturat in satul Rusenii de Sus, judetul Bacau, fiind condamnat la un an si patru luni inchisoare.

Dezertor prins dupa 11 ani

In octombrie 1999, un alt soldat in termen a fugit din unitate, pentru a doua oara. Marius Cepoiu a dezertat de la o unitate militara din judetul Arges dupa ce efectuase patru luni de inchisoare pentru ca a dezertat si a spart mai multe vile din localitatea prahoveana Cheia. A doua oara cind Cepoiu a plecat din unitate, s-a dus la niste rude, de unde a furat o arma de vinatoare si 11 cartuse. Furtul a fost reclamat la politie, iar dezertorul a fost dat in urmarire generala. In februarie 2000, politistii au prins un alt tinar care a dezertat de doua ori. Denes Domokos, din judetul Covasna, a fugit prima data din armata in 1998, dupa care a efectuat o pedeapsa de un an si patru luni la Batalionul Disciplinar, fiind mutat apoi la o unitate din Piatra Neamt. Ca si in alte cazuri, baiatul a primit o permisie si nu s-a mai intors la unitate. Dezertorul s-a ascuns prin paduri, in case de vacanta (de unde lua mincare sau haine), in surile taranilor, sub stinci sau in pesteri. Denes a fost descoperit de politisti in timp ce dormea sub un strat de fin, in sura unui gospodar din satul sau natal. In acelasi an, granicerii ucraineni au prins un soldat care dezertase de la o unitate militara din judetul Brasov. Constantin Alexa, de 21 de ani, din comuna ieseana Gropnita, a fugit din unitate dupa ce a furat o pereche de ochelari cu infrarosu. Militarul a trecut frontiera romano-ucraineana, dar a fost prins de granicerii ucraineni. El spera ca se va ascunde citiva ani in strainatate, perioada in care cazul sau ar fi fost uitat. Alta captura nesperata a avut loc, in luna septembrie, la Piatra Neamt, cind politistii locali au prins un barbat dezertat in urma cu 11 ani. Adrian Enascu, de 32 de ani, din Sabaoani-Neamt, a dezertat in iunie 1989, dupa citeva luni de armata in Bucuresti. La vremea aceea, Enascu a fost declarat dezertor, dar dosarul sau de incorporare a fost ratacit pina in 1991. Astfel, el a putut sa paraseasca tara imediat dupa decembrie 1989. La sfirsitul anului 1991, Enascu a fost dat in urmarire generala pe tara si prins in septembrie 2000, cind s-a intors in tara pentru a-si revedea satul natal. Pe 15 iulie anul trecut, un militar in termen din Arges aflat in misiune la Arpechim Pitesti a fugit avind asupra lui armamentul din dotare. Soldatul Simion Izidor a parasit fara aprobare postul de santinela inarmat cu un pistol mitraliera de calibrul 7,62 milimetri si cu 60 de cartuse de razboi. El a fost prins dupa doua zile, timp in care a fost cautat de citeva sute de jandarmi si politisti din trei judete. Desi initial a fost arestat numai pentru dezertare, Isidor a declarat ca a fugit pentru ca, in acea noapte, a fost implicat intr-un furt de combustibil de la Rafinaria Arpechim. El a fost trimis in judecata si pentru aceasta infractiune, impreuna cu un fruntas si un civil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS