10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAstra a plasat 17,6 milioane de dolari in conturile BRS si BID

Astra a plasat 17,6 milioane de dolari in conturile BRS si BID

Valoarea plasamentelor efectuate de societatea de asigurari Astra la Banca Romana de Scont (BRS) si la Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) se ridica la suma de 17,6 milioane de dolari, au declarat ieri surse din cadrul Astra. Pe linga cele doua conturi in care au fost depuse opt milioane de dolari drept garantii pentru un imprumut acordat de BRS si BID firmei RomCuart din Hunedoara, Astra a mai achizitionat titluri de stat in suma de 8,6 milioane de dolari prin intermediul societatii de valori mobiliare Sivamo, ale carei conturi se afla la BRS. Potrivit Autoritatii pentru Privatizare, Astra a fost victima unor fraude bancare, operate in timpul procesului de achizitionare a titlurilor de stat. Fost presedinte al CA de la Astra in perioada 1998-2000, Nicolae Constantin Hateganu a decis, fara aprobarea CA si fara consultarea actionarilor, sa constituie unele garantii colaterale la BID si la BRS, pentru un imprumut acordat societatii RomCuart. Hateganu a fost demis, in luna iunie a anului trecut, din dispozitia lui Ovidiu Musetescu, pentru ca a aprobat scoaterea din conturile Astra de la Banca Comerciala Romana, Citibank, Volksbank, ABN Amro si ING Bank a sumei de opt milioane de dolari, care a fost ulterior transferata pentru a constitui la BRS si BID doua conturi drept garantie pentru un imprumut acordat de cele doua banci societatii RomCuart.

Nicolae Constantin Hateganu, fost presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al societatii de asigurari Astra, a fost audiat ieri alaturi de alte persoane, de catre ofiterii Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei, in scandalul legat de Banca Romana de Scont (BRS). Adunarea Generala a Actionarilor societatii de asigurare Astra a decis, in iunie 2001, inlocuirea lui Nicolae Constantin Hateganu cu Razvan Haritonovici si demiterea lui Dan Saftescu din functia de director general.

Potrivit presei centrale, in perioada in care a fost presedinte al CA de la Astra, Hateganu a aprobat scoaterea din conturile Astra de la BCR, Citibank, Volksbank, ABN Amro si ING Bank a sumei de opt milioane de dolari, care a fost ulterior transferata pentru a constitui, la Banca Romana de Scont (BRS) si Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) doua conturi drept garantie pentru un imprumut acordat de cele doua banci societatii Construct Grup International SRL.

Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca din contul constituit de Astra la Banca Romana de Scont (BRS) au disparut aproape patru milioane de dolari. Specialistii din BNR au identificat doua operatiuni frauduloase, prin care doua milioane de dolari au fost transferate din contul Astra, fara documente justificative.

Presedintele societatii Astra, Razvan Haritonovici – arestat in urma cu doua zile in dosarul BRS – declara recent ca firma pe care o conduce nu a stiut de modificarile produse in conturile de la BRS. „Pina in luna decembrie, extrasele de cont de la BRS nu evidentiau nici o modificare. Daca s-a facut vreo operatiune ilegala, atunci acest lucru tine de cei din banca. Banii erau blocati, conturile reprezentind garantii pentru creditul acordat in afacerea „Cuartul“, a spus Haritonovici.

Potrivit acestuia, Astra ar fi beneficiat de o dobinda superioara celei practicate in sistemul bancar si, in cazul in care ratele nu erau achitate la timp, compania de asigurari ar fi preluat 40 la suta din afacerea „Cuartul“, a carei investitie era estimata la 50 de milioane de dolari. Investitia era destinata extractiei si prepararii minereurilor de cuart la Uricani, in judetul Hunedoara. In dosarul BRS sint arestate, pina in prezent, patru persoane, iar alte citeva zeci sint verificate de politie. Primul arestat in acest caz este chiar presedintele Bancii Romane de Scont, Teodor Nicolaescu, care s-a predat la politie, la sfirsitul lunii decembrie, dupa ce, timp de citeva zile, fusese dat in urmarire generala si internationala. Inainte de a fi dat in urmarire, Nicolaescu fusese citat pentru audieri, politistii cercetindu-l sub aspectul comiterii infractiunii de delapidare, intrucit presedintele BRS ar fi substituit sume de bani apartinind deponentilor. Cea de a doua persoana arestata a fost seful biroului plasamente de la societatea de asigurari Astra, Lucian Burghelea, pe numele caruia, in data de 10 ianuarie, procurorii au emis un mandat de arestare preventiva, pe o perioada de 30 de zile, sub acuzatia de complicitate la delapidare. Trei zile mai tirziu, procurorii au arestat alte doua persoane.

Razvan Haritonovici, presedintele societatii de asigurari Astra, si Dan Saftescu, fostul presedinte al firmei, au fost arestati sub acuzatia de complicitate la delapidare, de catre Parchetul Curtii Supreme de Justitie. Scandalul la BRS a izbucnit dupa ce directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, a anuntat disparitia a doua milioane de dolari din contul constituit de Astra la Banca Romana de Scont.

La inceputul saptaminii trecute, politistii au preluat, de la echipa de control a BNR, schemele de circulatie a banilor din conturile in care au fost operate transferuri fara documente acoperitoare. Ofiterii Inspectoratului General al Politiei verifica activitatea unor firme apropiate de Sorin Ovidiu Vintu implicate in transferul banilor din conturile BRS si in contul carora au fost transferate importante sume de bani fara documente justificative. In cadrul aceleiasi anchete, pe 9 ianuarie, Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat in legatura cu plingerea pe care a depus-o impotriva fostului presedinte al BRS, Teodor Nicolaescu, dar si pentru a-si prezenta punctul de vedere referitor la concluziile preliminare ale raportului Bancii Nationale a Romaniei. Tot la 9 ianuarie, s-a prezentat la Directia Cercetari Penale din IGP directorul general al Dramiral Group, Mihai Iacob, in legatura cu plingerea pe care a facut-o impotriva fostului presedinte al BRS. Concret, Dramiral Group a fost prejudiciata de aproximativ 49 de miliarde de lei de BRS, a afirmat Iacob.

Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat la rindul sau ca in decembrie 2001 Mihai Iacob cunostea situatia conturilor Dramiral de la BRS pentru ca a folosit banii proveniti in mod fraudulos pentru efectuarea unor plati catre Rafo Onesti. Cinteza a mai spus ca o parte din banii despre care Iacob sustine ca au fost utilizati fara acordul sau au reprezentat plata actiunilor cumparate la BRS de catre sotia acestuia, Liliana Iacob. La 1 noiembrie 2001, societatea Gelsor a cesionat grupului Dramiral pachetul de 65 la suta din actiunile detinute la BRS, pentru suma de 4,2 milioane de dolari, platibili in patru ani.

BNR a respins cererea Dramiral de a prelua BRS si a hotarit introducerea administrarii speciale a acestei banci, incepind cu 3 ianuarie 2002, in urma verificarilor care au evidentiat efectuarea unor tranzactii fara acte doveditoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS