10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDouasprezece persoane au murit de frig

Douasprezece persoane au murit de frig

Douasprezece persoane au murit de frig de la inceputul anului in Polonia, ridicind la 221 bilantul victimelor din aceasta iarna, a declarat ieri purtatorul de cuvint al politiei, Marcin Szyndler. Numeroase localitati au ramas izolate, iar mai multe drumuri au fost blocate din cauza ninsorilor masive care afecteaza intreaga tara. In estul si nord-estul tarii, temperaturile au coborit la minus 20 de grade.

Traficul feroviar, perturbat grav miercuri in sudul tarii, a fost in mare parte restabilit ieri, potrivit companiei nationale a cailor ferate, insa multe trenuri au inregistrat intirzieri mari. Principalele aeroporturi, partial inchise miercuri, din cauza ninsorii si a vintului, si-au reluat, joi, activitatile normale, a anuntat compania aeriana poloneza LOT.

Zapada a paralizat traficul in multe regiuni

Caderile masive de zapada, insotite de rafale violente de vint, au paralizat miercuri legaturile rutiere si feroviare in mai multe regiuni din Polonia. In regiunea Gdansk au fost intrerupte si legaturile aeriene. „Am decis sa inchidem aeroportul, deoarece vintul puternic acopera cu zapada pistele“, a declarat directorul acestuia, Wlodzimierz Machczynski.

In regiunea Olsztyn, din nord-estul Poloniei, autoritatile au mobilizat armata pentru a elibera circa 30 de vehicule blocate in zapada, printre care se numara si plugurile trimise pentru deszapezirea zonei. „Toti soferii si pasagerii au fost preluati de politie“, a afirmat un purtator de cuvint al politiei. Zeci de trenuri au fost blocate de zapada, in special intre Cracovia si Varsovia, iar trenurile care mai circula inregistreaza intirzieri semnificative, a declarat purtatorul de cuvint al cailor ferate. „Regiunea Opole, din sud-estul tarii, este practic imposibil de traversat. Drumurile locale sint impracticabile in proportie de 90 la suta“, a afirmat, la rindul sau, un purtator de cuvint al autoritatilor locale.

Situatia este si mai dificila in regiunea Katowice, din sudul tarii, unde toate drumurile sint acoperite de zapada. „Pe autostrada dintre Cracovia si Katowice, vehiculele circula cu cel mult 30 km/h, iar drumul este acoperit complet de gheata“, a afirmat un purtator de cuvint al prefecturii locale. „Intre Cracovia si Zakopane au fost abandonate mai multe masini, care sint complet acoperite de zapada“, a adaugat el.

In Warmie-Mazuria, circa 150 de localitati nu mai au curent electric, ca urmare a defectiunilor in reteaua de distributie. Conform prognozei meteo, temperaturile vor scadea, in estul tarii, pina la – 20 de grade.

Aeroportul din Cracovia-Belice, inchis din cauza zapezii

Aeroportul din Cracovia-Balice (sudul Poloniei) a fost inchis temporar din cauza unei puternice furtuni de zapada, a anuntat conducerea aeroportului. „Un singur avion a decolat, miercuri dimineata, in timp ce alte zece zboruri cu destinatia Paris, Frankfurt, Zürich si Londra au fost anulate din cauza unui vint puternic si a unei furtuni de zapada“, a declarat purtatorul de cuvint al aeroportului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS