12.6 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFalsurile din bazarele severinene aduc bani multi in buzunarele comerciantilor

Falsurile din bazarele severinene aduc bani multi in buzunarele comerciantilor

O data cu apropierea Craciunului, magazinele severinene sint asaltate de cumparatori. Se achizitioneaza aproape orice, de cele mai multe ori lucruri de proasta calitate, doar pentru ca sint mai ieftine, fara sa se mai ia in calcul si consecintele. O data ajunsi acasa, multi constata ca filtrul de cafea achizitionat nu apartine unei firme renumite, ca radiocasetofonul nu mai functioneaza dupa citeva ore, iar jucariile i-au produs copilului unele leziuni.

Bazarele si magazinele din Severin, si nu numai, au devenit piete rentabile pentru cei care se ocupa cu desfacerea produselor contrafacute: pantofi sport, fabricati pe vapoare, haine turcesti, dar care au etichete falsificate ale unor firme de prestigiu. Ce-i drept, diferenta de pret intre fals si original este aparent avantajoasa pentru romanul sarac. In realitate, din punct de vedere al calitatii, pretul este piperat. In bazarele severinene, marfuri diverse, aduse din bazarele turcesti sau din cele ale Orientului, via tirgul EUROPA-Bucuresti, se vind ca piinea calda, in aceasta perioada cumparatorii uitindu-se mai mult la pret decit la calitatea produsului cumparat. Jucariile pe care la va aduce Mos Craciun pot avea consecinte grave asupra integritatii fizice a micutilor, deoarece nu se respecta nici macar regulile minime de protectie. „Este foarte important ca persoanele care cumpara jucarii sa le aleaga potrivit cu virsta copiilor carora le sint destinate. Pe unele jocuri sint inscrise si alte avertismente privind modul de folosire. Evitati jucariile care trag cu proiectile sau sint deosebit de zgomotoase; asigurati-va ca obiectele cumparate sint solide si durabile; evitati jucariile cu muchii ascutite. Pistoalele cu bile din plastic au provocat numeroase leziuni copiilor, care au ajuns astfel in spital. In aceasta perioada efectuam aproape zilnic controale, pentru a retrage de pe piata jucariile periculoase“, a spus Alin Nistoran, directorul OJPC Mehedinti.

„As vrea sa fac cumparaturi din centru, dar nu-mi da mina…“

Putini severineni reclama deficientele unui produs. Pretul este, de cele mai multe ori, motivul determinant in alegerea unui bun, fie el de folosinta indelungata sau de consum. „M-am obisnuit sa caut prin bazar pentru ca sint foarte multe lucruri si cred ca am de unde sa aleg. Stiu ca majoritatea sint de slaba calitate, dar au preturile pe jumatate fata de cele din magazine. As vrea sa fac cumparaturi din centru, dar nu-mi da mina, pentru ca nu sint suficienti bani. Cu banii dati pe citeva cadouri pe care le cumpar din bazar, dintr-un magazin as lua poate numai un produs. S-a intimplat sa iau ceva si, cind am ajuns acasa, sa nu functioneze, dar pentru ca a fost ieftin, nu m-am mai intors sa-l schimb“, a spus Ioana Aprotosoaie, de 38 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

Perceptia opiniei publice asupra comerciantului care desface produse contrafacute este una de clementa, acesta fiind considerat un amarit de intreprinzator care, fie la tarabe, fie in magazine, incearca sa-si cistige, aparent cinstit, existenta. In ciuda volumului imens de produse contrafacute, desfacute pe piata, ponderea infractiunilor constatate in acest domeniu se mentine la un nivel scazut. Potrivit cpt. Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti, motivul principal consta in „lipsa plingerilor prealabile, din partea titularilor de drepturi, prejudiciati, in contextul in care infractiunile din aceasta materie se urmaresc la sesizarea prealabila a partii vatamate“. Inspectorii de la Protectia Consumatorilor Mehedinti avertizeaza populatia ca, mai ales in perioada Sarbatorilor de iarna, produsele contrafacute sint comercializate mai ales in piete si in complexurile angro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS