11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Politicienii huzuresc, muncitorii zgribulesc“

„Politicienii huzuresc, muncitorii zgribulesc“

Sub deviza „La capatul rabdarii“, peste 20.000 de manifestanti au participat la mitingul organizat ieri la Bucuresti de Blocul National Sindical (BNS). Protestatarii au plecat in mars, in jurul orei 14.00, spre sediul guvernului, liderii sindicali depunind la Palatul Victoria o lista cu revendicari.

In timpul manifestatiei – desfasurata fara incidente in Piata Revolutiei – liderii BNS au criticat politica distructiva: „Am fost sanctionati de membrii de sindicat, sintem condamnati si de opinia publica pentru greseala, pe care ne-o asumam, de a fi crezut in bunele intentii ale guvernului PSD atunci cind am semnat acordul social. De fapt, noi nu ne-am dat seama ca acest document nu inseamna altceva decit un atac de cord social“, a declarat secretarul general a BNS, Matei Bratianu.

Potrivit liderilor sindicali, protestele au fost generate de faptul ca nu au fost incurajate dezvoltarea, progresul sau relansarea vreunei ramuri de activitate. De la tribuna, Dumitru Costin, presedintele BNS, i-a anuntat pe manifestanti din fata Palatului Victoria ca nerezolvarea solicitarilor cuprinse in lista de revendicari ar face ca: „guvernantii sa petreaca Sarbatorile alaturi de sindicalisti, in Piata Victoriei“.

In opinia liderilor, industria aeronautica „a inceput cu Aurel Vlaicu si se termina cu premierul Nastase“

Liderii altor ramuri industriale au condamnat, la rindul lor, politica dusa de guvern. „Industria aeronautica a inceput cu Aurel Vlaicu si se termina cu Adrian Nastase“, afirmau liderii industriei aeronautice. Sindicatele constructorilor s-au plins ca singurele schele care se mai ridica in tara apar numai la mitinguri. Liderii BNS au exclus posibilitatea incheierii unui nou acord social cu executivul, in conditiile in care au fost incalcate flagrant prevederile celui din februarie 2001. Ei considera ca revendicarile sindicale sint de bun-simt si anume: o scadere a impozitului pe salariu, incadrarea in conditii deosebite si speciale de munca a unor categorii de salariati excluse abuziv prin Legea pensiilor, precum si acordarea nediscriminatorie a tichetelor de masa. Nu in ultimul rind, sindicalistii cer un salariu minim de o suta de euro – echivalentul a 2,8 milioane de lei – aratind ca, la preturile actuale, salariile romanilor nu mai acopera nici macar plata intretinerii locuintei. „O viata de munca nu trebuie umilita printr-o pensie mizera. Daca tot ne aliniati la preturile europene, aliniati-ne si salariile din lumea occidentala“, au sustinut liderii sindicali.

In Romania se moare de foame

Pe tot parcursul manifestatiei, care a durat aproape o ora, protestatarii au strigat lozinci antiguvernamentale, cum ar fi „Guvernul este groparul economiei“, „Jos mafia“, „Jos mincinosii“, „Politicienii huzuresc, muncitorii zgribulesc“ si au avut pancarte pe care scria „Legea 19 – o Romanie fara pensionari“ si altele. Sloganurile manifestantilor au fost sustinute de Fanfara din Cugir. Mitingul a inceput prin intonarea imnului national si s-a terminat cu huiduieli la adresa imnului Internationalei Socialiste. Protestul de ieri este, in opinia organizatorilor, un semnal de alarma tras guvernului. Protestatarii considera ca s-a ajuns in situatia in care, in Romania, se moare de foame. Mitingul BNS are loc la o saptamina dupa ce o alta confederatie sindicala – CNS Cartel Alfa – a scos in strada citeva mii de oameni, care au cerut salarii mai mari si o mai buna protectie sociala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS