14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariatii de la SC AVIOANE SA Craiova au blocat drumul E70

Salariatii de la SC AVIOANE SA Craiova au blocat drumul E70

Peste 1.500 de salariati de la Fabrica de Avioane din Craiova au blocat ieri- dimineata drumul E70. Suparati ca vor ramine fara locuri de munca si ca guvernantii sint insensibili la problemele lor, salariatii au decis sa intrerupa activitatea si sa iasa in strada. Timp de aproape trei ore, ei au marsaluit pe Drumul European 70, de la fabrica si pina dincolo de intrarea in Craiova. Obiectivul lor a fost acela de a bloca intrarea in oras dinspre Bucuresti.

Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor, a declarat ieri ca pina pe 10 decembrie, guvernul va aproba un plan privind viitorul societatilor din industria de aparare. Declaratia a fost facuta dupa ce sindicalistii de la SC AVIOANE SA blocasera citeva ore circulatia rutiera pe DE 70 Craiova – Bucuresti. „Planul va include si posibilitatile de preluare a personalului disponibilizat din industria de aparare de catre parcurile industriale aflate in subordinea Consiliilor Judetene. Am cerut ca Ministerul Apararii Nationale sa prezinte saptamina viitoare un nou plan de mobilizare pe baza caruia vom dimensiona comenzile pentru societatile aflate in subordinea MIR, urmind sa determinam si gradul de acoperire al capacitatilor de productie“, a declarat Dan Ioan Popescu.

Conflictul mocneste de mai multe saptamini la Fabrica de Avioane Craiova. Picatura care a umplut paharul a fost ordinul Ministerului Finantelor Publice si al Muncii si Solidaritatii Sociale, prin care administratia fabricii era anuntata ca trebuie sa disponibilizeze peste 60% din personal incepind cu 1 ianuarie 2002. Mai mult decit atit, unitatea nu are comenzi ferme din partea Ministerului Apararii Nationale, care sa-i permita sa supravietuiasca.

Pe fondul acestor probleme, salariatii au decis ca singura modalitate de a atrage atentia asupra situatiei critice in care sint de mai multi ani, dar si de a-i aduce la masa tratativelor pe ministirii responsabili si patronat este protestul.

„Noi vrem sa muncim! Trimiterea in somaj este echivalenta cu condamnarea la moarte. Avem familii de intretinut. Somajul nu este mai mult de 850.000 de lei. Guvernantii nostri prefera sa importe avioane pentru ca, totodata, percep si comisioane grase decit sa lanseze comenzi ferme Fabricii de Avioane de la Craiova. Nu este drept!“, a spus Ioan Petrescu, protestatar.

„Sa vina aici si sa stea de vorba cu noi! De 12 ani auzim aceeasi poveste – ca nu sint bani si comenzi. Ne-am saturat! Si daca ei nu vor sa vina la noi, atunci mergem noi la ei, pe jos. Mergem pe jos pina la Bucuresti“, spunea hotarit Marian Dragut, protestatar.

Prefectul a conditionat plecarea la Bucuresti

O delegatie a Sindicatului Liber din Fabrica de Avioane Craiova a mai fost la Bucuresti pentru a purta tratative cu reprezentantii guvernului. „Am fost la Bucuresti, la Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor, si nici nu vrea sa auda de noi“, sustine Gheorghe Tanasoiu, liderul Sindicatului Liber din Avioane.

Din cauza videoconferintei, nici unul dintre ministi nu a vrut sa vina la Craiova sa discute cu sindicalistii. Au promis insa ca vor primi o delegatie formata din prefectul judetului, directorul societatii si patru reprezentanti ai Sindicatului Liber din Avioane.

Prefectul de Dolj, Cornel Mondea, a venit in mijlocul protestatarilor pentru a incerca sa-i convinga ca singura cale de a rezolva problema este cea a dialogului: „Am vorbit la Bucuresti cu ministrul Cozminca si mi s-a spus ca sintem asteptati la Bucuresti sa discutam cu ministii Dan Ioan Popescu si Mircea Pascu. Daca nu reusim sa ajungem la nici un rezultat concret, ne ducem si la premierul Adrian Nastase. Dar delegatia nu pleaca la Bucuresti pina cind nu se deblocheaza drumul. Si se va debloca fie ca vreti, fie ca nu“.

Prefectul parea neinduplecat si ulterior am aflat si de ce. Peste 150 de politisti si jandarmi aveau ordin sa intervina in forta pentu a debloca drumul E70 in situatia in care protestatarii se incapatinau sa ramina in strada.

Pina la urma, sindicalistii au ajuns la concluzia ca este spre „binele muncitorilor sa accepte compromisul propus de prefect“ si ca retragerea in liniste este recomandata.

„Dar, daca nu se va ajunge la nici o intelegere cu guvernantii, promitem ca miine dimineata (astazi – n.r.), vom bloca din nou strada“, a spus liderul de sindicat

Neincrezatori si dezamagiti de cum au evoluat lucrurile, oamenii s-au lasat cu greu convinsi sa plece acasa.

Din momentul in care sindicalistii au dat „stingerea“ si pina cind s-a plecat in coloana spre fabrica au mai trecut aproape 45 de minute. Ei au amenintat ca, daca semnalele de la Bucuresti nu vor fi incurajatoare, vor bloca din nou strada …de data asta, cu un avion, la fel ca in ’97.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS