10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProdusele Danone, Parmalat si Vegeta- scoase de la vinzare

Produsele Danone, Parmalat si Vegeta- scoase de la vinzare

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Olt a continuat saptamina trecuta controalele in rindul agentilor economici din judet producatori si/sau comercianti de carne, produse din carne si lactate, servicii de telefonie mobila, unitati de alimentatie publica.

Din cei sase agenti economici verificati, un caz deosebit s-a constatat la AF STOICA MARIA din Caracal. Acolo erau comercializate produse din carne cu termene de valabilitate a marfii expirate, dotarea unitatii era proasta, ca si conditiile igienico-sanitare, iar autorizatia sanitara de functionare a fost suspendata pina la aflarea rezultatelor analizelor prelevate de catre OJPC si Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Olt.

Au fost controlate cinci unitati de alimentatie publica, la trei dintre acestea gasindu-se abateri de la legislatia in domeniu. Unitatile in cauza comercializau mici in conditii necorespunzatoare, fapt pentru care au fost sanctionate cu amenzi de 75 de milioane de lei. Inspectorul sef al OJPC Olt, Ion Carzon, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca nivelul cel mai ridicat al amenzilor aplicate saptamina trecuta a fost inregistrat in comuna Dobroteasa. In tirgul saptaminal din localitate au fost constatate grave nereguli la mai multi agenti economici, amenzile totale ridicindu-se la circa 200 de milioane de lei. In ultimele patru luni, OJPC Olt a aplicat amenzi de aproape 600 de milioane de lei, din care 60% au fost deja incasate.

Telefoane mobile vindute fara autorizatie

Cinci agenti economici care comercializau telefoane mobile, oferind totodata si servicii in acest domeniu, au fost verificati. Doi dintre acestia, unde s-au constatat diferite abateri (intre care si faptul ca nu poseadu autorizatie speciala din partea Inspectoratului General de Comunicatie), au primit amenzi insumind 12 milioane de lei. Inspectorii OJPC Olt au sistat temporar vinzarea produselor respective.

Carzon a afirmat ca s-a continuat verificarea chioscurilor din incinta si vecinatatea celor 523 de unitati de invatamint din judet. Pina in prezent, nereguli importante au fost identificate, printre altele, la Liceul din Scornicesti si la o scoala din comuna Iancu Jianu, precum si la Liceul din Piatra Olt.

Atentie la produsele Parmalat si Danone!

Inspectorul sef al OJPC Olt a tinut sa atraga atentia asupra produselor din lapte care poarta renumitele nume Parmalat si Danone: „Am primit sesizari de la cetateni care semnalau ca pe piata sint comercializate produse lactate Parmalat si Danone. Aceste produse contin diferite ingrediente care nu sint cuprinse, de exemplu, in Ordinul nr. 575/1998. Aceste substante, care nu sint prevazute in asemenea documente, sint periculoase pentru organismul uman. In rindul acestor substante care se regasesc in produsele mentionate se numara gelatina si aspartamul. De asemenea, Vegeta nu reprezinta altceva decit o substanta chimica numita Glutomat de sodiu. Alte substante care nu se regasesc in actele normative pentru protectia consumatorilor, dar care exista din plin in mai multe produse care se vind pe piata romaneasca sint chimicalele cu prescurtarea EU – 171, 320, 330, 420, 421, 422, 967 s.a.“

Din decembrie, prevederi dure pentru protectia consumatorilor

Ion Carzon a tinut sa faca ieri si o prezentare scurta a noilor prevederi legale in domeniu – OUG nr. 146 din 9.11.2001. Inspectorul sef al OJPC Olt a opinat ca aceasta ordonanta va permite, in sfirsit, efectuarea unei reale operatiuni de „curatenie“ in rindul agentilor economici care nu vor respecta integral normele de protectie a consumatorilor. Termenul minim pina la care va putea fi sistata temporar activitatea unei firme pentru diferite abateri in domeniu va creste de la 15-20 de zile, la sase luni si va putea merge chiar pina la inchiderea definitiva a unitatii in cauza. De asemenea, si cuantumul amenzilor se va majora semnificativ. Noua ordonanta va intra in vigoare in luna decembrie.

Inspectorii OJPC Olt vor derula, in ultima luna a anului, verificari in domeniul produselor zaharoase, al carnii si al pestelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS