18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCorpuri neinsufletite contra prizonieri vii

Corpuri neinsufletite contra prizonieri vii

Alianta Nordului a obtinut de la militiile fundamentaliste cadavrele a 12 luptatori predind patru combatanti talibani pe care ii luase prizonieri, se arata intr-un reportaj publicat in editia de ieri a cotidianului The Times. Barterul a avut loc in localitatea Chonga din Afganistan. „Intre 50 si 60 de corpuri zaceau de citeva zile imprastiate fie prin culturile de orez, fie in santurile de irigatie“, se arata in reportaj.

„Prima incercare de a recupera citeva corpuri, facuta de soldatii din Alianta Nordului, s-a terminat cu un tir venit din zona detinuta de talibani si a mai facut o victima din partea opozitiei“, se arata in articol. „Cu o zi in urma, Abdul Malik, comandant local al Aliantei Nordului, a spus ca nu mai poate sa suporte si i-a cerut operatorului radio sa ia legatura cu omologul sau taliban aflat pe dealul de dincolo de vale. «Zayed, Zayed», a strigat operatorul. Peste citeva secunde, Zayed Mohammad, comandantul taliban, a pus problema fara ocolisuri: «Iti vrei mortii, iar eu vreau oamenii mei vii», a spus Zayed. La inceputul zilei, Alianta Nordului luase prizonieri vreo zece talibani in cursul unei lupte scurte, dar singeroase, pe strazile statului Hamir Habad, iar Zayed avea acum ocazia sa isi recapete oamenii. Tocmeala care a urmat a durat aproape 30 de minute si a fost la nivelul unei tranzactii de bazar. In final, cei doi au convenit rata de schimb: trei cadavre pentru un prizonier viu. De aici a devenit si mai interesant. Talibanii fusesera bombardati de trei ori de avioane americane B52 si de doua F/a 18 Hornet, iar la fiecare 15 minute un tanc deschidea focul in directia lor.

Zayed mai dorea si o suspendare a bombardamentelor inainte ca schimbul sa aiba loc. Comandantul din Alianta Nordului a replicat ca nu are controlul asupra bombardamentelor americane. Zayed a strigat la el: «Te vad si vad ca linga tine sta un strain. Zi-i ca trebuie sa ia legatura cu pilotul bombardierului si sa-i spuna sa opreasca bombardamentul». Abdul i-a spus ca strainul este un ziarist de la Londra, care nu are nici o influenta asupra bombardamentelor americane, si se parea ca schimbul nu va mai avea loc. Peste citeva minute, Zayed i-a spus lui Abdul ca poate sa isi ia cele 12 cadavre si sa trimita patru prizonieri talibani. Zayed il roaga sa trimita «vreo cinci barbosi» ca sa ia cadavrele. Dupa ce acestia au ajuns, Zayed a vorbit din nou: «Nu e bine. Oamenii astia nu pot sa care 12 cadavre. Trimite doua camionete». Abdul a trimis in schimb un camion vechi rusesc, cu patru prizonieri talibani in spate. Exact in acel moment, a aparut un B52 din zona nord-est si a inceput sa se indrepte spre vale. Soldatii Aliantei Nordului se uitau la avion cu nervozitate, asteptind ca bombele sa cada, ceea ce ar fi facut imposibil ca schimbul sa mai aiba loc. In intreaga vale s-a lasat tacerea. Totul statea pe loc, cu exceptia avionului, care a disparut dupa munti fara sa arunce vreo bomba. Putin mai tirziu, camionul rusesc revenea spre zona Aliantei, iar Abdul a schitat un zimbet: «A mers. Le-am zis ca strainul le-a cerut americanilor sa opreasca bombardamentul». Dar ce s-ar fi intimplat daca avionul ar fi bombardat? «Barbosii ar fi fost ucisi», a spus Adbul. Camionul a oprit si Abdul a deschis partea din spate. Inauntru erau noua cadavre“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS