19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

A cazut Kabulul

Mai mult de 100 de tineri soldati talibani ascunsi intr-o scoala din Mazar-i-Sharif au fost masacrati, simbata, „aparent“ de catre membri ai Aliantei Nordului, a afirmat ieri, la Islamabad, Stephanie Bunker, purtatoare de cuvint a ONU. Ea nu a dat detalii suplimentare despre acest masacru comis in orasul cucerit vineri de Alianta Nordului.

In prezent exista doua razboaie in Afganistan: o campanie in nord, care a intrat deja in stadiul final, si o campanie militara in sud, care tocmai a inceput. Dupa cum demonstreaza plecarea fortelor talibane din Kabul, gestionarea succesului din nordul tarii si asigurarea ca victoriile obtinute sprijina scopurile luptelor care se vor da in sud vor fi problemele principale ale perioadei care urmeaza. Washingtonul a dorit ca Alianta Nordului sa inconjoare capitala, nu sa intre in Kabul. Ultimele evenimente, respectiv intrarea Aliantei Nordului in Kabul, ridica intrebarea in ce masura Washington poate sa tina ritmul cu evenimentele din teren. De la bun inceput, campania din nord a fost una relativ usoara pentru SUA, deoarece exista o forta, Alianta Nordului, care ducea efectiv lupta, ajutata de loviturile aeriene efectuate de aviatia militara americana. Un comandant al Aliantei Nordului, Ismail Khan, a capturat ieri orasul sau natal, Herat, aparent fara varsare de singe. Alte orase cucerite sint Chaghcharan, un important nod rutier al cailor de acces dintre Kabul si Herat, Taloquan, oras din nord-estul tarii, un numar de provincii importante si capitale de provincii din nord si, desigur, Mazar-i-Sharif. Fortele talibane ramin in orasul Kunduz din nord-est, unde s-au retras fortele care au parasit Mazar-i-Sharif si cele care au plecat din Taloquan. Comandantii Aliantei au insistat asupra faptului ca doresc ca mare parte a trupelor sa ramina in afara orasului. „Liderii triburilor pastune trebuie sa inceapa sa calculeze ca talibanii pierd“, a declarat un oficial de la Pentagon inainte de anuntul referitor la intrarea Aliantei Nordului in Kabul. Dar cucerirea Kabulului ar putea fi in detrimentul coalitiei conduse de SUA, daca Alianta Nordului va acapara orasul si il va conduce cu mina de fier si violenta. „Cind se cucereste Kabulul, e clar ca s-a dat o lovitura. Dar mollahul Omar nu a stat niciodata la Kabul. El se afla la Kandahar“, a precizat Powell. Un factor important care va influenta campania din sud este comportamentul luptatorilor arabi sau de alte etnii recrutati de bin Laden pentru a lupta alaturi de talibani. Nu este clar cit de multe din aceste forte implicate au fost capturate sau ucise in timpul luptelor din nord. Dar se crede ca trupele cele mai fidele ramase alaturi de talibani nu vor dezerta.

Turbanele negre ale talibanilor flutura pe sediul politiei din Kabul

Turbane negre, simboluri ale talibanilor, flutura desfasurate la balconul cartierului general al Politiei din capitala afgana. Multimea de gura-casca se amuza, tragind asupra lor, rizind, strigind „Moarte teroristilor!“ O anumita bucurie domnea, ieri-dimineata, la Kabul, eliberat in cursul noptii de luni spre marti, dupa cinci ani, de regimul militiilor fundamentaliste. Un martor povesteste ca sase arabi au fost ucisi in cursul unui schimb de focuri si zac acum in parcul Share Naw, acolo unde, inainte de regimul talibanilor, se afla unul dintre cinematografele cele mai frecventate din Kabul. Acest cartier se stie ca adaposteste numerosi arabi, partizani si luptatori ai lui Osama bin Laden. Potrivit martorului, sute de persoane s-au adunat in jurul cadavrelor, strigind „Allah e mare!“, „Moarte Pakistanului!“, „Moarte teroristilor!“. Pakistanul este considerat in general drept „nasul“ talibanilor, pe care i-a ajutat sa vina la putere. Un fost puscarias, Esmatullah, povesteste ca 360 de detinuti au fost eliberati de la cartierul general al Politiei din Kabul. Pentru prima oara in cinci ani, pe undele radioului din Kabul a fost difuzata muzica, au relatat locuitorii capitalei. Pe strazi, numai taxiurile circula. Proprietarii masinilor particulare evita, in acest gen de circumstante, sa-si expuna vehiculele la pericolul de a fi jefuite sau confiscate de fugari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS