9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSi au fost Zilele Craiovei...

Si au fost Zilele Craiovei…

A cincea editie a Zilelor Craiovei, sarbatoare de toamna in cetatea Banilor, a trecut cu bine peste noi. Unii regreta deja concertele in aer liber, mirosul de mici, concursurile si Festivalul Berii, altii, mai ales locuitorii din centru, au rasuflat usurati ca s-a terminat cu galagia. Organizatorii, avind deja la activ patru editii cu bune si rele, au stiut sa dea mai multa atentie detaliilor si sa ii angreneze pe toti craiovenii in actiuni.

Curatenie sponsorizata

Oricit ar fi fost criticii de cusurgii, in cele trei zile de sarbatoare, orasul a fost curat…luna! Salubritatea a stat pe tusa de data aceasta, responsabili cu pastrarea curateniei fiind 18 angajati de la RETIM, firma care a sponsorizat salubrizarea Craiovei aniversare. Cu utilaje performante, noaptea, dupa spectacolele si petrecerile in aer liber, se spalau strazile si se matura de zor. Ovidiu Vanghelie, sef Serviciu Gospodarie Comunala din cadrul Primariei Craiova, a spus ca, din punct de vedere al salubrizarii, cel putin, de ziua lui si pe durata festivalului, municipiul a fost la inaltime. 300.000 mp maturati, peste 200.000 mp spalati cu sampon in fiecare noapte si o armata de utilaje performante au cistigat „razboiul“ cu murdaria. Chiar daca responsabilii cu curatenia au avut si ei parte de emotii: fie locatarii din preajma corturilor sarbatoresti protestau impotriva zgomotului, aruncind pungi cu apa sau borcane goale peste salubrizatori, fie frigul noptii ii speria nitel pe maturatori, dind impresia ca va ingheta apa cu detergent cu tot!

Ploaia de premii

Desi primaria recunoaste ca bugetul este mic, s-au gasit totusi bani pentru a le acorda o serie de premii celor care s-au remarcat si au cistigat concursurile. Si au fost concursuri din belsug! Simbata si duminica, organizatorii au tot impartit premii si diplome de onoare. Cistigatorii concursului de sah, ai Raliului Craiovei, ai manifestarilor sportive din Parcul „Nicolae Romanescu“, precum si cistigatorii concursurilor artistice internationale au primit de la organizatori si sponsori cite o diploma de onoare si un premiu in bani, de citeva sute de mii de lei. Chiar daca insusi primarul Vasile Bulucea a fost de acord cu faptul ca „premiile au fost mici fiindca primaria e saraca“, speranta tuturor organizatorilor ca la anul va fi mai bine si mai mult a sunat ca o promisiune si o invitatie la viitoarea aniversare a Craiovei. Singura nemultumire a primarului a vizat premierea mesterilor populari, festivitate la care s-au produs un scurtcircuit si o zapaceala totala: „Nici macar nu i-au anuntat pe oameni ca se dau premiile, iar acestia habar nu aveau ce se intimpla. Vina e a cuiva; chiar in toate primarul trebuie sa raspunda?!“, a criticat Vasile Bulucea neglijenta staff-ului organizatorilor.

Placute omagiale pentru oameni memorabili

Cu ocazia Zilelor Craiovei, edilii orasului si fundatia Scrisul Romanesc au amplasat in municipiu placi memoriale ale unor mari personalitati culturale si artistice. Ieri-dimineata, in oras au fost dezvelite opt placute memoriale, intru cinstirea lui Liviu Rebreanu, Emil Girleanu, A.I.Cuza, Ion Antonescu, Carol I, Nicolae Iorga, Coco Demetrescu si Radu Gyr, personalitati care si-au pus amprenta asupra vietii spirituale a Craiovei. Simpozioanele culturale de simbata si duminica, expozitiile de arta plastica si acordarea de diplome de merit tuturor persoanelor si institutiilor importante pentru viata municipiului, plus recitalurile de duminica seara ale trupelor Candy, Mircea Rusu Band, Atac si Gasca de acasa au incheiat aniversarea de anul acesta a Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS