15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitia si primaria fac ordine in gradina taximetristilor

Politia si primaria fac ordine in gradina taximetristilor

Politistii craioveni din cadrul biroului rutier, in colaborare cu delegatii primariei, au controlat marti noapte si ieri – dimineata activitatea de taximetrie. Obiectivul actiunii a fost acela de a-i depista pe piratii care lucreaza sub acoperirea firmelor fantoma si pe aceia care nu poseda licenta auto pentru masini si licenta de conducatori auto. Actiunea a fost coordonata de lt. col. George Cristian Georgescu si de viceprimarul Craiovei, Mihai Dragu.

Primul control intreprins de politisti asupra celor care incalca normele legale ce reglementeaza activitatea de taximetrie a fost declansat marti seara, in jurul orei 21.30. Echipa mixta politie – primarie s-a deplasat in Piata Garii, luind prin surprindere zeci de taximetristi. Echipajele politiei rutiere au blocat toate caile de acces, dupa care a inceput controlul fiecarui sofer de taxi. Majoritatea erau cu toate documentele in regula. Vociferarile au venit insa din partea celor care se aflau in afara legii pentru diverse motive. Viceprimarul Mihai Dragu a spus: „Nu facem decit sa-i protejam pe clienti si pe ceilalti colegi ai lor care sint in legalitate, cerindu-le si lor acelasi lucru. In Craiova cred ca avem cele mai mici taxe din tara pentru taximetristi: 550.000 de lei pe an“. Cei care stiau ca au probleme si-au abandonat masinile, respectiv cei care lucrau pe autoturismele DJ-03-WWX, DJ-05-TXS, DJ-05-TKE, DJ-13-FEB si altii. Politistii au ridicat casetele de pe capotele masinilor abandonate. Totusi, un „rechin“ n-a putut sa mai fuga. Pe Tico cu numarul de inmatriculare DJ-05-KVR era montata o caseta pe care scrie ROTAXICOM si un numar de telefon pus la intimplare – 494462, numar nealocat in Dolj (cele mai mari incep cu 44).

„Polei“ in gara la drum de seara

Din Piata Garii, echipajele de control s-au deplasat in cartierul craiovean Brazda lui Novac. Pentru ca deja se aflase de actiunea Politiei Rutiere, acolo nu mai erau decit trei taximetre. La statia unui taxi s-a auzit: „Baieti, este <> la gara si in Brazda. Sintem in Craiovita cam doua sute ca e liber…“. Ca sa nu se mai repete istoria de la gara, politistii au lansat zvonul ca urmeaza o descindere in cu totul alta zona a orasului – in cartierul 1 Mai, dar de fapt au plecat spre Craiovita Noua. Intr-adevar, acolo au fost surprinse numai pe o singura strada peste 40 de taxiuri. Controalele au scos la iveala alti conducatori auto care practica aceasta activitate fara nici o forma legala. Si de acolo s-au ridicat casetele de pe autoturismele abandonate.

Informatii si contrainformatii pe… ultrascurte

Ieri-dimineata, in jurul orei 7.00, a avut loc inca o descindere in Piata Garii. Totul a decurs aproape la fel ca in seara precedenta, cind taximetristii au anuntat prin statie „Sase, iar control!“. De aceasta data, doi taximetristi pirat au scapat ca prin urechile acului. Posesorul Daciei Break cu numarul de inmatriculare DJ-05-TKE si-a abandonat masina, iar politistii i-au luat caseta pe care scria TAXI si avea inscriptionat tot un numar de telefon la intimplare: 494919. Nu la fel s-a intimplat cu un client mai vechi al politistilor craioveni, Dan Covasala. Acesta este proprietarul Daciei 1310 cu numarul DJ-63-MAN si practica pirateria de foarte mult timp sub firma fantoma ROTAXICOM. El si-a demontat repede caseta si a disparut. Politistii spun ca s-au saturat si ei de cite ori l-au amendat, dar nu se potoleste. Acesta este cunoscut ca violent, inselind sute de clienti, cerindu-le sute de mii de lei pentru doi-trei kilometri. Totusi, fenomenul pirateriei s-a diminuat masiv de cind lt. col George Cristian Georgescu impreuna cu subordonatii sai si-au propus sa impuna legalitatea pe strazile Craiovei: „Le-am cerut sa nu mai opreasca in gara, in statiile de autobuze si sa fie cu documentele in regula. N-am cerut decit sa ne respectam reciproc, dar n-am avut insa cu cine sa ne intelegem. Majoritatea sint corecti, dar exista inca multi care lucreaza ilegal si rid de ceilalti, zicind ca sint fraieri. Asa nu mai merge“.

Actiunea s-a incheiat cu „va urma“

In timpul celor doua raiduri, reprezentantii primariei au aplicat peste 15 amenzi contraventionale pentru lipsa atestatelor, in valoare de aproape 35 de milioane de lei. Politistii au aplicat, de asemenea, 13 amenzi in valoare de doua milioane de lei pentru abateri de la disciplina rutiera, au ridicat doua certificate de inmatriculare pentru probleme de ordin tehnic si au suspendat doua permise de conducere pentru trecere pe culoarea rosie a semaforului. Politistii biroului rutier au fost imputerniciti de primarie sa continue controalele, iar acestia sint hotariti sa nu faca nici un rabat in ceea ce priveste impunerea legalitatii. Referitor la activitatea de piraterie sub firme fantoma, inscriptionate pe casete neomologate de RAR Bucuresti, oamenii legii au spus ca aceasta va fi stirpita din radacini in Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS