10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRefugiati afgani au fortat frontiera cu Pakistanul

Refugiati afgani au fortat frontiera cu Pakistanul

Un grup de 750 de refugiati afgani a fortat ieri trecerea frontierei cu Pakistanul in doua puncte din apropiere de Shaman (vest), dupa ce a atacat cu pietre politia de frontiera, au anuntat surse militare pakistaneze, citate de AFP. Refugiatii au aruncat cu pietre, dupa care au desfacut gardurile de sirma ghimpata si au trecut de fortele de politie.

Trupele de graniceri au incercat sa respinga multimea, insa au fost coplesite de aceasta si, in cele din urma, au permis accesul refugiatilor, pentru a evita o revolta. Refugiatii au trecut pe partea pakistaneza in momentul in care granicerii pakistanezi si talibanii discutau despre mijloacele de a evita tulburarile. „Zeci de femei si de copii se afla intr-o situatie critica“, a declarat un granicer pakistanez: „Ducem lipsa de apa, hrana, medicamente. Daca nu sosesc ajutoare speciale, este posibil ca ei sa nu supravietuiasca acestei crize“, a precizat el.

Responsabili din cadrul agentiilor ONU au lansat un apel catre Pakistan, cerind acestei tari sa deschida frontierele, in timp ce aproximativ 15.000 de persoane se aflau de partea afgana a frontierei, la Shaman. Purtatorul de cuvint al Ministerului pakistanez al Afacerilor Externe, Riaz Mohammad Khan, a declarat ieri dupa-amiaza, ca Pakistanul va continua sa ii ajute pe cei mai vulnerabili dintre refugiati, dar ca, altfel, numai afganii care poseda acte in regula vor putea intra in Pakistan. „Am spus in repetate rinduri ca avem deja trei milioane de refugiati afgani in tara“, a spus Khan, adaugind ca, de cind a inceput actuala criza, au mai intrat in tara 50.000 de afgani. „Nu sintem in masura sa acceptam un aflux masiv de refugiati“, a adaugat Khan.

Numarul de refugiati care au intrat pe la Shaman in provincia pakistaneza Balucistan a crescut foarte mult in ultimele zile, o data cu intensificarea bombardamentelor americane asupra Kandaharului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS